Το σχέδιο «Μάρσαλ» και μια ..ενδιαφέρουσα ..Ιστορία

2020-05-02

Το σχέδιο Μάρσαλ και το πρόγραμμα του ΟΗΕ UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration) προσέφερε βοήθεια σε χρήμα και σε είδος στους Έλληνες μετά τον πόλεμο. Στο Λιμάνι της Καβάλας από το 1946 και μετά έγιναν δεκάδες αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης και ειδικά σιτηρών αλλά και ζώων που δόθηκαν σε κτηνοτρόφους της περιοχής που είχαν χάσει τα πάντα από τους Βούλγαρους κατακτητές. Στο διαδίκτυο απόγονοι των ανθρώπων από την Αμερική που συνόδευσαν τα ζώα αυτά (αγελάδες, μοσχάρια κ.α.)περιγράφουν τις αποστολές , τη ζωή στα πλοία «στάβλους» αλλά και τις εικόνες που βλέπουν στην Ελλάδα και φυσικά στην Καβάλα και τους Φιλίππους που επισκέπτονται.

Τα περισσότερα από τα πλοία Λίμπερτι που χρησιμοποίησε η UNRRA έφεραν περίπου 800 ζώα το καθένα , απαιτώντας 32 «θαλάσσιους» καουμπόηδες για τη φροντίδα τους. Το πλοίο Villanova, ωστόσο, ήταν ένα από τα λίγα πλοία που έφεραν ζώα στο πάνω κατάστρωμα μόνο, απαιτώντας μόνο 8 καουμπόηδες.

Στο ταξίδι διάρκειας δύο εβδομάδων από το Newport News, στην Βιρτζίνια, προς την Καβάλα , τα 198 βοοειδή Heifer Project κρατούσαν τους ...καουμπόηδες , στο πλοίο απασχολημένους με τα συνηθισμένα καθήκοντα: τη σίτιση και το πότισμα των ζώων, τη φροντίδα των νεογέννητων μοσχαριών και τη φροντίδα του χόρτου και των σιτηρών αλλά και των προμηθειών που ήταν κατάστρωμα.

«Η μικρή πόλη Καβάλα (Νεάπολη της Βίβλου), στο βόρειο άκρο του Αιγαίου, απλώθηκε μπροστά τους με τον αρχαίο κόσμο να περιμένει την εξερεύνησή τους. Ανάμεσα στα πολλά αξιοθέατα που πήγαν οι καουμπόηδες ήταν το αρχαίο τμήμα της Καβάλας, τα ερείπια του Φιλίππου, η φυλακή του Αποστόλου Παύλου και ο ποταμός όπου ο Απόστολος Παύλος βάφτισε τη Λυδία» γράφουν οι συντάκτες του κειμένου στο διαδίκτυο.

Μετά από δέκα μέρες στην Καβάλα, το πλοίο «Villanova Victory» πραγματοποίησε μια στάση έξι ημερών στον Πειραιά, για να εκφορτώσει το υπόλοιπο φορτίο του. Αυτό επέτρεψε στους καουμπόηδες την ευκαιρία να περιηγηθούν στην Ακρόπολη της Αθήνας και στην παλιά και νέα πόλη της Κορίνθου.

Ένα χρόνο μετά το ταξίδι τους, έλαβαν τις ευχαριστίες σε μια επιστολή της νέας ιδιοκτήτη της ...«Νανόρτα». Ήταν μια χήρα πολέμου, της οποίας ο σύζυγος, μαζί με 300 ακόμα Έλληνες, σκοτώθηκαν από τους Βουλγάρους στις 29 Σεπτεμβρίου 1941.

"Σας γράφω για να σας ευχαριστήσω και να εκφράσω τη χαρά όλων μας", έλεγε "Η Nanorta δίνει περίπου 10 κιλά γάλακτος την ημέρα». Η Norristown Times Herald δημοσίευσε την ιστορία αυτή μαζί με μια φωτογραφία.