Το πάρκο Φαλήρου...άλλοτε

2020-06-30

Μια από τις πιο όμορφες φωτογραφίες της Καβάλας, εκεί στην αρχή της δεκαετίας του 1970. Το πάρκο Φαλήρου μόλις έχει κατασκευαστεί, διακρίνεται τα χωμάτινα γήπεδα τένις από τα ελάχιστα τότε στην Ελλάδα. Το γήπεδο μπάσκετ αλλά και αυτό του βόλεϊ. Το σιντριβάνι είναι στη φάση κατασκευής. Τα δένδρα μικρά αλλά πολύ πράσινο.

Τα δύο χωμάτινα γήπεδα έχουν την ξεχωριστή δική τους ιστορία. Προσωπικά είμαι από τους τυχερούς που έμαθα τένις και έπαιξα σε αυτά. Η χρήση τους ήταν. ... ιεροτελεστία. Πότισμα πάτημα τέντωμα γραμμών. .. Τα δένδρα έδιναν μια φυσική σκιά μοναδική. Η μυρωδιά από το φρέσκο ποτισμένο γήπεδο και ο ήχος από το θρόισμα των φύλλων υπέροχα. Όσοι παίζαμε σε αυτά τα φροντίζαμε με αγάπη. . Δυστυχώς από τότε που έγινε η επίστρωση με «κουίκ» άρχισε η παρακμή. ... Άστοχη εξάλλου η ενέργεια να καταργηθούν τα γήπεδα, Δυστυχώς δεν άκουσαν τότε οι διοικούντες τον Δήμο. Η .. ισοπέδωση τους, έδιωξε και τους νέους από το πάρκο. ..

Επιστροφή στην ..φωτογραφία όπου οι πολυκατοικίες .. ξεκίνησαν να "αφανίζουν" τα μικρά σπίτια στην συνοικία του Αγίου Ιωάννη.

Αυτό που δεσπόζει όμως στην αεροφωτογραφία (εκτός φυσικά από το πάρκο..) είναι η μεγάλη καπναποθήκη του οίκου Mayer (N. Mayer et Cie Ltd, αγγλικών συμφερόντων με έδρα το Λονδίνο), που εγκαταστάθηκε στην Καβάλα γύρω στα 1890. Η καπναποθήκη ήταν συνυφασμένη όχι μόνο με την τοπική καπνική οικονομία, αλλά και με σημαντικές στιγμές της Καβαλιώτικης ιστορίας, ο ιστορικός Κυριάκος Λυκουρίνος έχει γράψει για το κτίσμα αυτό: «Στα 1919 μετατράπηκε σε νοσοκομείο για τα κρούσματα του εξανθηματικού τύφου, ενώ το 1922-1923 φιλοξένησε, για αρκετούς μήνες, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη».