Το Ελληνικό πετρέλαιο

2020-04-27

Πάντα επίκαιρο λόγο των γεγονότων στην Μεσόγειο και την προκλητικότητα των Τούρκων, το ιστορικό μας σημείωμα και οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε. Η πρώτη απεικονίζει το ερευνητικό σκάφος VOTENGO της Αμερικανικής Εταιρείας DENNISSON στο Λιμάνι της Καβάλας . Είναι στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και οι έρευνες για πετρέλαιο στον κόλπο της Καβάλας και ειδικά στον Πρίνο είχαν ήδη ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Αμερικανοί αλλά και Καναδοί έχουν τα δικαιώματα των ερευνών αλλά και της εκμετάλλευσης. Τεχνικοί , επιστήμονες διοικητικά στελέχη έρχονται στην Καβάλα για τις έρευνες αλλά και την γεώτρηση που ακολουθεί. Τα μηνύματα είναι θετικά, όπως και τα τεστ καύσεως του πετρελαίου. Μια νέα εποχή ξεκινά για την περιοχή μας αλλά και την χώρα (η φωτογραφία από δημοσιεύσεις στον τύπο της εποχής).

Για την ιστορία ..το 1969 είχε υπογραφεί η «Σύμβαση για Έρευνα και Ανάπτυξη Υδρογονανθράκων Υγρής και Αέριας Μορφής στο Θρακικό Πέλαγος». Η Σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδος και της Oceanic Exploration Company.

Τον Αύγουστο του 1976 η Καναδική DENISON MINES εξαγοράζει το ποσοστό της OCEANIC. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους Ιδρύεται η Εταιρεία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου NAPC (North Aegean Petroleum Company) σαν εντολοδόχος των δραστηριοτήτων της DENISON στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις σε στεριά και θάλασσα έχουν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζονται (η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στη φωτογραφία) αναφέρεται στο γεγονός).

Οι υποθαλάσσιοι αγωγοί θα μεταφέρουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στις εγκαταστάσεις της Νέας Καρβάλης, ενώ τρεις πλατφόρμες πετρελαίου και μια φυσικού αερίου είναι έτοιμες για εγκατάσταση. Η παραγωγή υδρογονανθράκων ξεκινάει κανονικά το 1981.

Την ίδια περίοδο (μέσα της δεκαετίας του 1970 - φωτογραφία) πραγματοποιούνται νέες γεωτρήσεις από την ΔΕΠ στη χερσαία περιοχή του Δέλτα του ποταμού Νέστου, σε απόσταση 15χλμ από τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου της NAPC. Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου με τη Ρουμανική ROMPETROL να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες.