Τα θερινά “Ολύμπια”

2022-11-08

Πριν μερικά χρόνια δημοσιεύσαμε στις "ΣΕΛΙΔΕΣ" , στην έντυπη μας έκδοση αλλά και στην ηλεκτρονική, φωτογραφίες που παρουσίαζαν το Λιμάνι της Καβάλας σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Στην μία από αυτές εικονίζονταν το κυκλικό στην διασταύρωση των οδών Ερυθρού Σταυρού και Αβέρωφ. Το μόνο κτίριο που υπάρχει σήμερα είναι αυτό του Ι.Κ.Α. , στο βάθος. Εκεί ήταν ο περίφημος θερινός κινηματογράφος ΟΛΥΜΠΙΑ.

Οι άλλες φωτογραφίες παρουσίαζαν την ίδια περιοχή, το Λιμάνι , στην διαχρονική της εξέλιξη. Μεταφέρουμε και τις ιστορικές αναδρομές των συμπολιτών μας.

O Παύλος Λεμοντζης μας έγραψε: "Εκεί τρώγανε οι γονείς μου με παρέα κι εγώ με τον αδερφό μου "τρυπώναμε" στο σινεμά. Πίσω από το σινεμά είχε έναν χώρο σαν μια δόση μικρή από λουνα παρκ, με κούνιες -βάρκες κρεμαστές με σχοινιά.

Η Τέτη Ευστρατίου έγραψε: "Δίπλα στα "Ολύμπια" υπήρχε ένα μαγαζί που έφτιαχνε νοστιμότατα σουτζουκάκια. Ωραία κατασκευή, λευκού, με σκαλοπάτια, κάτι σαν μίνι πολυχωρος θεάματος με σημερινή ορολογία! Θυμάμαι και την κυρία στα εισιτήρια, που δούλευε στο ταμείο χειμώνα καλοκαίρι. Κι εμείς με τους γονείς πηγαίναμε. Της οικογένειας Αποστόλου ήταν η επιχείρηση".

Ο Δημήτρης Χατζηχρήστου, πρόσθεσε : "Με εκνεύριζε που έπρεπε να νυχτώσει για να ξεκινήσει η ταινία !!!"

Για τον εμβληματικό αυτό θερινό κινηματογράφο της πόλης ο αείμνηστος δημοσιογράφος Ζήσης Μπρουκάκης μας είχε τότε: "Ο κινηματογράφος ήταν, των Αδελφών Αποστόλου που είχαν και τον ομώνυμο χειμερινό στη γωνία Ομονοίας και Αβέρωφ . Το καφενείο λειτουργούσε ο Γεράσιμος Ευαγγελίδης και στη συνέχεια ο Γαβριήλ Ανδρώνης. Το λούνα Πάρκ ήταν του Αρχοντή Κρυστάλλη , με ενοίκιο από το Λιμενικό Ταμείο. Η παιδική χαρά μεταφέρθηκε , στη συνέχει στη ..ρίζα του μόλου του Ν.Ο.Κ. , όταν άρχισε να κτίζεται το μέγαρο του Λιμενικού Ταμείου".