Τα πλοία για την Θάσο…

2020-04-03

Ενδιαφέρουσες είναι πάντα οι ιστορίες για τα πλοία των γραμμών Καβάλας Θάσου. Τα φερυ μπώτ αποτελούν πια αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής μας και της σύνδεσης του χερσαίου τμήματος του Νομού Καβάλας με το νησί της Θάσου και αντίστροφα. Πορθμεία υπάρχουν από την Κεραμωτή, την Καβάλα, τον Πρίνο τον Λιμένα αλλά και από το Λιμάνι των Ελευθερών. Παλαιότερα υπήρχε σύνδεση και μετά Λιμενάρια .

Η εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος - Λαρούς αναφέρει διάφορα πορθμεία το έτος 1963 που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες χερσαίων περιοχών με νησιά. Αναφέρει το Πορθμείο Θάσου - Κεραμωτής (το αναφέρει Καλαμωτής).

Γίνεται αναφορά στα μικρά φερυ - μπώτ Θασοπούλα (48 τόνων) και Μακεδονία(199 τόνων). Τα φερυ μπώτ τις τελευταίες πέντε δεκαετίες ενώνουν την Καβάλα με το νησί, ουκ ολίγα πλοία διένυσαν εκατοντάδες χιλιάδες ναυτικά μίλια μεταξύ στεριάς και νησιού. Συνέδεσαν την πορεία τους και με την εξέλιξη του νησιού. Μετέφεραν εκατομμύρια επιβάτες οχήματα, εμπορεύματα και πρώτες ύλες.

Υπήρχε ένα μικρό ξύλινο σκαρί , το φέρυ με την ονομασία «Θασοπούλα» , επίσης μικρό πλοίο που υπήρχε στην πορθμειακή Κεραμωτής - Θάσου ήταν και το «Μακεδονία».

Το πλοίο κατασκευάστηκε ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ το 1962 στο ναυπηγείο Γεράσιμου Ξανθόπουλου (κατασκευαστής Άρης Θεοδωρίδης) στη Θεσσαλονίκη, με αριθμό νηολογίου Ν. Καβάλας 118. Μαζί με τα φέρυ - μπώτ ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ και ΘΑΣΟΠΟΥΛΑ ήταν τα πρώτα φέρρυ (ανοιχτού τύπου) που ξεκίνησαν δρομολόγια στις γραμμές της Θάσου.

ΤΟ .. «ΘΑΣΟΣ»

Στο ναυτικό περιοδικό «Αργώ» στην αρχή της δεκαετίας του 1960 διαβάζουμε για το πλοίο «Θάσος»

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το.. ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΝ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟΝ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ. Το πλοίο Καθελκύσθη εκ των Ναυπηγείων Ζέρβα. Ένα ακόμα επίτευγμα της μικράς ναυπηγοβιομηχανίας του Περάματος αποτελεί και η πραγματοποιηθείσα την 5ην Αυγούστου, εκ των ναυπηγείων "Θ. Ζέβα και Υιών Ο.Ε." καθέλκυσις του επιβατηγού - οχηματαγωγού, κλειστού τύπου, "Θάσος", το οποίο κατεσκευάσθη δια λογαρισμόν της εταιρείας "Ναυτικαί Επιχειρήσεις Θάσος Ε.Π.Ε." εκπροσωπημένης υπό των κ.κ. Κ. Μπογδάνη, Ιω. Ζαχάρη, Θ. Αναστασιάδη.

Το "Θάσος", εκ των πρώτων επιβατηγών - οχηματαγωγών, τα οποία ναυπηγούνται εις την χάραν μας φέρει ναυπηγικάς γραμμάς υπό ακτοπλοϊκού επιβατηγού σκάφους, σχήματος V, και χαρακτηρίζεται, δια τα ελληνικά κατασκευαστικά δεδομένα ως πλοίον με πολλάς καινοτομίας.

Η νέα αυτή επιβατηγός μονάς πρόκειται να εξυπηρετήσει την τακτικήν σύνδεσιν μεταξύ Καβάλας και Θάσου, και θα καλύψη κενόν της τοπικής ακοπλοΐκής συγκοινωνίας , η οποία κρίνεται ανεπαρκής δια τας υφισταμένας ανάγκας μιας εξελισσομένης τουριστικής περιοχής.

Τα σχέδια και αι μελέται του σκάφους εξεπονήθησαν εκ του ναυπηγικού γραφείου των κ.κ. Ιω. Κουϊμάνη και Χρ. Σιμοπούλου.

Μετά από μερικά χρόνια το πλοίο αποσύρθηκε από τις ακτοπλοϊκές γραμμές της Καβάλας και της Θάσου.