Συνδημιουργία και πολιτιστική εμπειρία

2020-04-27

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασαν την έκθεση «Σημείο Συνάντησης. Αρχαιολογία και τέχνη σε συνομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας». Η έκθεση έγινε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας και ήταν τυχεροί και προνοητικοί αυτοί που την περιηγήθηκαν γιατί ένα τέτοιο γεγονός σπάνια γίνεται σε μια επαρχιακή πόλη .

Φιλοξενήθηκαν εικαστικά έργα από τη μεγάλη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, που πρώτη φορά ταξίδευσε εκτός Αθήνας, ορισμένα δε και πρώτη φορά εκτός του μουσείου της ΤτΕ, προκειμένου να «συνομιλήσουν» με τις αρχαιότητες της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής.

Ήταν η πρώτη φορά που ένας θεσμός εθνικής εμβέλειας, όπως η κεντρική τράπεζα της χώρας, εμπιστεύτηκε και δανείζει ορισμένα από τα σημαντικότερα εικαστικά έργα της του 19ου και του 20ού αιώνα σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, κάνοντας έτσι ένα σημαντικό άνοιγμα στην περιφέρεια και συνδημιουργώντας μια καθόλα ενδιαφέρουσα πολιτιστική εμπειρία προς όφελος του κοινού, που μπόρεσε να θαυμάσει από κοντά έργα μεγάλων ελλήνων εικαστικών, όπως του Γύζη, του Ιακωβίδη, του Τσαρούχη, του Λύτρα, του Βολανάκη, του Αξελού, της Κατράκη, του Χαλεπά και πολλών άλλων.

Η εξαιρετική συνδρομή του αρχαιολόγου Μιχάλη Λυχούνα και της επιμελήτριας της έκθεσης, ιστορικού τέχνης Χάριτος Κανελλοπούλου από το Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Τεκμηρίωσης της ΤτΕ, παρήγαγε μια ενδιαφέρουσα δουλειά, που είδαν εκατοντάδες πολίτες όχι μόνο από την Καβάλα αλλά και από την γύρω περιοχή .

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από τις 5 Δεκεμβρίου 2019 έως και την 1η Μαρτίου 2020 .

Περισσότερα από 70 εικαστικά έργα τέχνης από τη μεγάλη συλλογή του μουσείου της Τραπέζης της Ελλάδος συνυπήρξαν με τα ευρήματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, προσφέροντας ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία, όπως την αποτύπωσαν οι νεότεροι σύγχρονοι δημιουργοί αλλά και αρχαίοι τεχνίτες.