Σταθμός Πολιτισμού και γνώσης..

2020-11-27

Σταθμός Πολιτισμού και γνώσης είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης που ιδρύθηκε το 1967 με το ΦΕΚ 498/τ.Β/9-8-1967 και στεγάστηκε σε κτίριο που προήλθε από δωρεά του μεγάλου ευεργέτη της πόλης Φρίξου Παπαχρηστίδη. Έχει οριστεί ως Δημόσια Κεντρική από το 1988 με το ΦΕΚ 941/τ.Β/30-12-1988 και αποτελεί ΝΠΔΔ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Φυσικά λόγω των συνθηκών που επικρατούν η Βιβλιοθήκη, όπως και όλες οι Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας έχουν αναστείλει την λειτουργία τους. Αξίζει όμως να γνωρίσουμε την δομή κα δράση της.

«Η Βιβλιοθήκη της Ελευθερούπολης διαθέτει πάνω από 130.000 τόμους βιβλίων κάθε θεματικής κατηγορίας που παρακολουθούν την τρέχουσα εκδοτική κυκλοφορία καθώς και τμήμα περιοδικών με επιλεγμένους τίτλους ποικίλης ύλης. Ιδιαίτερα αξιόλογο και ενημερωμένο είναι το παιδικό και νηπιακό τμήμα της βιβλιοθήκης το οποίο διαθέτει ειδικό αναγνωστήριο για τους μικρούς της φίλους καθώς και χώρο εκδηλώσεων με επαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Επιπλέον, η Βιβλιοθήκη, διαθέτει Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης παρέχοντας πρόσβαση σε χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και στο διαδίκτυο. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι εφικτή και μέσω ασύρματου δικτύου. Διαθέτει ακόμη σταθμούς εργασίας για άτομα με αναπηρία.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δραστηριοποίησή της σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία της περιοχής, την υλοποίηση εκδηλώσεων φιλαναγνωσίας και δημιουργικής απασχόλησης, την προώθηση του βιβλίου μέσω βιβλιοπαρουσιάσεων κλπ.

Η Βιβλιοθήκη διατηρεί σε λειτουργία μία κινητή μονάδα (από τις τρεις που διαθέτει συνολικά) για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους γίνονται τακτικές επισκέψεις στα 130 και πλέον δανειστικά κέντρα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαθέτοντας βιβλία σε εκπαιδευτικούς κα μαθητές». Πηγή των στοιχείων η ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης.