Σπάνιο οπτικό υλικό από τα «Επίκαιρα»

2020-12-20

Τεκμήρια ιστορίας της πόλης μας ανακαλύπτει κανείς .. σερφάροντας στο διαδίκτυο. Έτσι λοιπόν μπορεί να δει την Καβάλα στις δεκαετίες 1960 και 1970 μέσα από τα .. «Επίκαιρα» , την γνωστή ειδησεογραφική ενότητα που με την μορφή ταινίας προβάλλονταν στους κινηματογράφους όλης της χώρας τις δεκαετίες που προαναφέραμε και παρουσίαζαν κυρίως τις κυβερνητικές δράσεις αλλά και γεγονότα από αθλητισμό και τον κινηματογράφο και την .. μόδα.

«Ανακαλύψαμε» εικόνες από τα γυρίσματα της ταινίας ΤΟΠ - ΚΑΠΙ στην Καβάλα το 1962 με εκπληκτικές σκηνές από την πόλη το Λιμάνι , την Μελίνα Μερκούρη να .. ξεφορτώνει ξύλα στο Λιμάνι. Επίσκεψη του Γεωργίου Παπαδόπουλου στην Καβάλα, το ελικόπτερο να τον αποβιβάζει στον χώρο εκεί που σήμερα είναι η Νομαρχία. Το ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ και πλήθος Καβαλιωτών στην πλατεία. Θεμελίωση των Εργατικών κατοικιών στον Προφήτη Ηλία αλλά παράδοση κατοικιών στην Καβάλα. Ακόμα εικόνες από την εκλογή των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής της χούντας στην Καβάλα, με ένα εκπληκτικό πλάνο από την πλατεία.

Που βρίσκονται όλα αυτά, αλλά και άλλα πολλά; ΣτοΕθνικό Οπτικοαουστικό Αρχείο (ΕΟΑ) το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε και λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3444/ ΦΕΚ 46 Α', 02.03.2006. Το ΕΟΑ λειτουργεί ως εθνική αρχειοθήκη οπτικοαουστικού και ψηφιακού περιεχομένου.

Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Στις αρχειακές εικόνες παρουσιάζεται η θεμελίωση εργατικών κατοικιών από τον τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Γεώργιο Κάρτερ στην Καβάλα

Στις κινηματογραφικές εικόνες παρουσιάζεται κόσμος συγκεντρωμένος σε υπαίθριο χώρο της πόλης της Καβάλας (είναι η συνοικία του Προφήτη Ηλία) που προορίζεται για να χτιστούν νέες εργατικές κατοικίες, από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Ο φακός εστιάζει στην πινακίδα του έργου (το ποσό κατασκευής είναι μερικά εκατομμύρια δραχμές). Ο παριστάμενος κόσμος χειροκροτεί τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας που τοποθετεί τον θεμέλιο λίθο των κατοικιών, παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών που βρίσκονται πάνω σε μια εξέδρα που έχει τοποθετηθεί για τον σκοπό αυτό. Το γεγονός καταγράφεται την 14η Μαρτίου 1971.

ΚΑΙ Η ΚΛΗΡΩΣΗ...

Σε άλλο κινηματογραφικό φιλμ παρουσιάζεται η κλήρωση για τη διάθεση των νέων εργατικών κατοικιών με την παρουσία του τότε Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας επί θεμάτων Απασχολήσεως Κλεάνθη Δαμιανού στην Καβάλα

Σε αίθουσα όπου πραγματοποιείται κλήρωση για τη διάθεση των κατοικιών, οι εικόνες δείχνουν γυναίκα περιστρέφει κληρωτίδες, με την παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας επί θεμάτων Απασχολήσεως Κλεάνθη Δαμιανού και άλλων επισήμων. Ο Υφυπουργός παραδίδει τις κατοικίες στους νικητές της κλήρωσης, συγχαίροντας, παράλληλα αυτούς δια χειραψίας Σε μια χαρακτηριστική σκηνή δικαιούχος προσπαθεί να ασπασθεί το χέρι του Υφυπουργού... Το γεγονός έγινε στις 12 Νοεμβρίου 1972.

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 

Ένα ακόμα ιστορικό στοιχείο, η Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στην ομώνυμη συνοικία της πόλης μας χτίστηκε το 1888 ήταν η τρίτη κατά σειρά εκκλησία του Ελληνικού χριστιανικού πληθυσμού που χτίζονταν υπήρχαν ήδη οι εκκλησίες της Παναγίας και του Αγίου Ιωάννη.