Ψηλά από την κορυφή…

2020-11-20

Φωτογραφίες της περιοχής πάνω από τα χωριά Πέρνη και Πετροπηγή, το οποίο, βουνό, ονομάζεται και Αγιοβούνι ή Ντεντέ Νταγ (βουνό του Αγίου) στα τουρκικά.

Σε αναφορές του ο μεγάλος περιηγητής της περιοχής Εβλιγιά Τζελεμπη, τον 18ο αιώνα, αναφέρει για ερείπια μοναστηριού που υπήρχε στην κορυφή του βουνού και έφερε τον τίτλο προσκύνημα του Κιουσλούκ Μπαμπά .

Από τις κεραίες του χωριού Πετροπηγή , ξεκίνα η ανάβαση για τη κορυφή. Τα μονοπάτια δείχνουν τον δρόμο προς την κορυφή. Η ανάβαση είναι δύσκολή εξαιτίας της μεγάλης κλίσης του μονοπατιού. Αξίζει εδώ να πούμε ότι τα βουνά πέριξ της Πετροπηγής θεωρούνται η χαρά των αναρριχητών και υπάρχουν σχετικές αναφορές σε αρκετές ιστοσελίδες ορειβατικών συλλόγων. Στην κορυφή κάτοικοι του χωριού Πέρνη έχουν τοποθετήσει μια Ελληνική σημαία. Από το σημείο αυτό η θέα είναι μαγευτική. Παντού υπάρχουν μεγάλοι σωροί από πέτρες διάσπαρτοι που γεμίζουν το τοπίο ενώ και οι πεζούλες που είχαν δημιουργηθεί από ..κατοίκους του σημείου αυτού , τους πρόσφεραν προφανώς , την ανάλογη καλλιεργήσιμη γη. Φαίνεται ότι κάποιοι από τους σορούς αυτούς ήταν σπίτια καθώς υπάρχουν γύρω από τις πέτρες αυτές και αρκετά κομμάτια από σπασμένα κεραμίδια. Φωτογραφίες από την περιήγηση αυτή.