Παρουσίαση της εταιρείας Olis
Η εταιρεία Olis πλέον έχει δημιουργήσει, μέσα από την παράδοση αλλά και την τεχνολογική εξέλιξη, τα πιο ποιοτικά προϊόντα που αντικατοπτρίζουν γευστικά & εμφανισιακά το νησί της Θάσου.
Η εταιρεία Olis ιδρύθηκε το 2011.Πρωταρχικός της στόχος ήταν να φέρει σε επαφή τους επισκέπτες του νησιού, με τα προϊόντα από την μοναδική ποικιλία Ελιάς Θρούμπας Θάσου.
Παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Π.Γ.Ε. με ξεχωριστή γεύση & αλατοελιά Π.Ο.Π. η οποία παρασκευάζεται με παραδοσιακή μέθοδο. Η εταιρεία Olis πλέον έχει δημιουργήσει μέσα από την παράδοση αλλά και την τεχνολογική εξέλιξη, τα πιο ποιοτικά προϊόντα που αντικατροπτίζουν γευστικά & εμφανισιακά το νησί της Θάσου. Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον κ. Πατρόπουλο Χρήστο εκ μέρους της εταιρείας μάθαμε αρκετά για την εταιρεία.
-Ένα προϊόν με άρωμα Ελλάδος, φιλοξενείται στο πανέμορφο νησί της Θάσου και παρουσιάζεται με έναν ξεχωριστό τρόπο. Μιλήστε μας για την εταιρεία OLIS προκειμένου να την γνωρίσουμε καλύτερα.
«Η εταιρεία Olis με έδρα το νησί της Θάσου, τυποποιεί - συσκευάζει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θάσου και ελιές θρούμπα Θάσου συν ελιές Χαλκιδικής και Καλαμών. Οι τρόποι τυποποίησης και παρασκευής που χρησιμοποιεί η εταιρεία μας είναι πλήρως συμμορφωμένοι με το σύστημα διαχείρισης τροφίμων HACCP και το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000:2005.
Η εταιρεία Olis μπορεί κάλλιστα να υπερηφανευτεί για την άριστη ποιότητα ελαιολάδου που χρησιμοποιεί και τις πολύ ντελικάτες συσκευασίες της».
Ποια είναι λοιπόν η σειρά προϊόντων που προσφέρετε σήμερα;
«Τα προϊόντα της Olis είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αγουρέλαιο και βιολογικό αγουρέλαιο, σε μπουκάλι, τενεκέ ή μεταλλικό δοχείο και ακόμα ελαιόλαδο και αρωματισμένο ελαιόλαδο σε σπρέι.
Μαύρες ελιές θρούμπες Θάσου και βιολογικές θρούμπες, καθώς και ελιές Καλαμάτας (κόκκινες) και Χαλκιδικής (πράσινες), όπως επίσης και ελιές με μπαχαρικά ή αρωματισμένες με βότανα και μπαχαρικά και τέλος γεμιστές ελιές με σκόρδο, πιπεριά, αγγούρι ή αμύγδαλο.
Επίσης, διαθέτουμε σπαθόλαδο Θάσου, St Johns Wort Oil, που γίνεται με βιολογικό ελαιόλαδο και σπαθόχορτο Θάσου».
Άρα έχουμε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων.
«Η γκάμα των ελαιολάδων ξεκινάει από των κλασσικό τενεκέ 5 & 3 λίτρων και φτάνει σε γυάλινες και μεταλλικές συσκευασίες των 750-500-250-100 ml. Φυσικά υπάρχει και μία μεγάλη σειρά γυάλινων μπουκαλιών από 100ml ως 500ml τα οποία περιέχουν αρωματικά φυτά και μπαχαρικά σε διάφορες μίξεις όπου χρησιμοποιούνται κατευθείαν σε σαλάτες, σάλτσες, αλοιφές κ.ο.κ. Στα προϊόντα μας υπάρχουν και Βιολογικά λάδια και ελιές πάντα με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και τις αναλύσεις.
Επίσης και οι ελιές που χρησιμοποιεί η εταιρεία είναι αρίστης ποιότητας και μπορούν να εξυπηρετήσουν, από σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, ξενοδοχεία αλλά και έναν καθημερινό καταναλωτή καθώς συναντιόνται σε συσκευασίες 13 κιλών ως 250 γραμμαρίων. Φυσικά υπάρχουν και εδώ κωδικοί με μπαχαρικά , βότανα , σκόρδο, λιαστή τομάτα κτλ όπου τοποθετούνται ήδη με επιτυχία σε πολλά καταστήματα ντελικατέσεν στην Ευρώπη. Προσπαθούμε καθημερινά να βελτιώνουμε τα προϊόντα μας και τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης μας καθώς και να γνωρίσουμε καινούργια κοινά και αγορές».
Οι επόμενοι στόχοι σας; Τι θα θέλατε να έχει επιτύχει η επιχείρηση μέσα στην επόμενη πενταετία;
«Σκοπός της εταιρείας μας είναι να εξάγει ποιοτικά ελληνικά ελαιόλαδα και προϊόντα βρώσιμης ελιάς έτσι ώστε να αυξάνεται διαρκώς η εμπιστοσύνη και η προτίμηση Ελλήνων και ξένων αγοραστών σε αυτά τα ελληνικά, αγνά προϊόντα. Αυτή την στιγμή εξάγουμε τα προϊόντα μας σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στον Καναδά και βασικός στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι η αγορά της Αμερικής».
Ποιες είναι οι προδιαγραφές για να χαρακτηριστεί ένα ελαιόλαδο ως «εξαιρετικά παρθένο» και ποιες οι διαφορές από το «παρθένο», το απλό ελαιόλαδο και το βιολογικό;
«Τα ελαιόλαδα χωρίζονται σε κατηγορίες βάσει κυρίως της οξύτητάς τους (ελαϊκό οξύ). Έτσι, για ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο η οξύτητα θα πρέπει να είναι το μέγιστο 0,8. Όταν η οξύτητα είναι μεγαλύτερη από 0,8 τότε το λάδι χαρακτηρίζεται ως παρθένο ελαιόλαδο. Όταν τέλος, η οξύτητα είναι της τάξης του 2% ή μεγαλύτερη τότε το λάδι χαρακτηρίζεται βιομηχανικό.
Στα δε, αγουρέλαια (πρώιμης συγκομιδής) και βιολογικά ελαιόλαδά μας, οι οξύτητες αγγίζουν το 0,1, όπως καταλαβαίνετε το ελαιόλαδο Θάσου, είναι πολύ καλής ποιότητας.
Οι έλεγχοι και οι αναλύσεις γίνονται ακριβώς για να μπορούμε να αποδείξουμε πως το λάδι μας ξεχωρίζει.
Τα τρία βασικά γευστικά χαρακτηριστικά ενός ελαιόλαδου συνοψίζονται στα:
ΠΙΚΡΟ - ΦΡΟΥΤΩΔΕΣ - ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ».
Και μια ερώτηση που εκτιμώ ότι θα βοηθήσει τα μέγιστα στην κατεύθυνση της ενημέρωσης του καταναλωτή. Πόσο από το ελαιόλαδο που παράγεται στην χώρα μας τυποποιείται, που καταλήγει το υπόλοιπο και τι συμβαίνει με το «χύμα» λάδι; Θα πρέπει ο κόσμος να το αποφεύγει;
«Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω στην παραγωγή ελαιόλαδου. Η πρώτη χώρα σε παραγωγή και εξαγωγές ελαιολάδου στον κόσμο είναι η Ισπανία. Το λάδι της Ισπανίας, όμως, είναι κατώτερης ποιότητας από το ελληνικό λάδι και το ιταλικό λάδι. Η Ελλάδα παράγει περίπου 350,000 τόνους ανα έτος, ενώ είναι αναγκασμένη να πουλά την περίσσεια, περίπου 100 τόνους, στη Ιταλία. Αυτό, βέβαια αφορά μόνο στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, εξαιρετικής ποιότητας».
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από κατανάλωση χύμα ελαιόλαδου ή ελαιόλαδου άγνωστης προέλευσης.
«Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην αγορά ελαιολάδου, καθώς η κατανάλωσή ενός ελαιόλαδου κακής ποιότητας, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.
Καλό θα ήταν να αποφεύγουν την αγορά ελαιόλαδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές, να προσέχουν την ετικέτα του ελαιόλαδου που θα πρέπει να υπάρχει ο χαρακτηρισμός (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο) καθώς και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης».
Η «πικρή αλήθεια» της ελιάς Θρούμπα Θάσου - Ελαιοευρωπεινη
«H ελαιοευρωπεΐνη αποτελεί το κύριο πολυφαινολικό συστατικό της ελιάς (Olea europaea), από την οποία πήρε το όνομα της. H ελαιοευρωπεΐνη ως ξεχωριστή ουσία ανακαλύφθηκε το 1908 από τους Bourquelot και Vintilesco στο ελαιόλαδο, οι οποίοι της έδωσαν το χαρακτηριστικό της όνομα. Πολύ αργότερα, το 1960, οι Panizzi, Scarpati και Oriente υπέδειξαν ότι το μόριο της ουσίας αυτής περιέχει γλυκόζη, και ένα οξύ το οποίο είναι γνωστό ως ελενολικό οξύ (elenolic acid). Το οξύ αυτό ήταν ήδη γνωστό (παρασκευαζόταν με υδρόλυση εκχυλίσματος των ελαιοκάρπων με φωσφορικό οξύ) και είχε προταθεί από το 1962 ως φάρμακο κατά της υπέρτασης Η ελαιοευρωπεΐνη βρίσκεται στα φύλλα της ελιάς και στον ελαιόκαρπο. Η περιεκτικότητα σε ελαιοευρωπεΐνη είναι μεγαλύτερη στους ανώριμους ελαιόκαρπους και στην ουσία αυτήν οφείλεται κυρίως η έντονα πικρή γεύση τους. Τα τελευταία χρόνια, η ελαιοευρωπεΐνη και ορισμένες άλλες πολυφαινόλες όπως και διάφορα παράγωγά τους έχουν μελετηθεί ως προς την φαρμακολογική τους δράση, ιδιαίτερα την αντιοξειδωτική, βακτηριοκτόνο και βακτηριοστατική δράση, καθώς και τη μείωση της "συγκόλλησης" των αιμοπεταλίων (blood platelet aggregation). Η ελαιοευρωπεΐνη και τα επιμέρους συστατικά της παίζουν σημαντικό ρόλο στα φυτά, γιατί με την προστατευτική τους ιδιότητα (κυρίως αντιοξειδώτικη, αλλά και λόγω της πικρής γεύσης) υπερασπίζουν με διάφορους μηχανισμούς τις ελιές από παθογόνους μύκητες και από τα κεντρίσματα εντόμων.
Η ελαιοευρωπεινη βρέθηκε σε σημαντικές ποσότητες μόνο σε Θρούμπα Θάσου ,550μγ/ γρ σάρκας ελιάς, η 1.2 μγ/ καρπό. (Αντίστοιχες τιμές για μαυροελιες 18.2γρ/γρ σάρκας και χονδρολιες 8.9γρ/ γρ σάρκας) . Αυτές οι πρόσφατες έρευνες του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίων Αθηνών και Πατρών ήταν μέρος τις εργασίας που δημοσιεύτηκε σε Αμερικάνικο περιοδικό «Journal of Agricultural and Food Chemistry».
Αυτές οι σημαντικές διαφορές μπορούν να αποδοθούν στην καλλιεργούμενη ποικιλία και στη ειδική επεξεργασία που εφαρμόζεται στους καρπούς. Συμπερασματικά η προσθήκη βρώσιμων ελιών στη διατροφή είναι απαραίτητη και σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο μπορούν να παράσχουν σημαντικές ποσότητες φυσικών αντιοξειδωτικων, το οποίο κύριος εξαρτάται σε υψηλό βαθμό από τον τύπο της ελιάς που καταναλώνεται.
Αυτές οι σημαντικές διαφορές μπορούν να αποδοθούν στην καλλιεργούμενη ποικιλία και στη ειδική επεξεργασία που εφαρμόζεται στους καρπούς. Συμπερασματικά η προσθήκη βρώσιμων ελιών στη διατροφή είναι απαραίτητη και σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο μπορούν να παράσχουν σημαντικές ποσότητες φυσικών αντιοξειδωτικων, το οποίο κύριος εξαρτάται σε υψηλό βαθμό από τον τύπο της ελιάς που καταναλώνεται. Προτιμήστε Θρούμπα Θάσου, μια παραδοσιακά ελληνική ποικιλία βρώσιμης ελιάς ως μια διατροφικά πλούσια πηγή ελευροπαινης. . Θρούμπα με την παρουσία του μύκητα PHOMA OLEAE, , χάνει την πικρή της γεύση σταδιακά ωριμάζοντας και μαυρίζοντας. Έτσι η ελιά « ζαρώνει», εκπικρίζεται φυσιολογικά επάνω στο δέντρο και δε χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία για να φύγει η πίκρα της. Οι συλλεγμένοι καρποί στρωματώνονται με θαλασσινό αλάτι 40% . Οι ελιές Θρούμπες αποκτούν έτσι φυσιολογικά μία ευχάριστη γλυκιά γεύση και γίνονται βρώσιμες σε 40 με 60 μέρες. (Οι ελιές που μαζεύονται τώρα θα πρέπει να μείνουν στο αλάτι και να καταναλωθούν μετά από τον Μάρτιο). Η ελιά μας έχει βραβευτεί στο παρελθόν για την εξαιρετική της ποιότητα».
Υπάρχουν σήμερα επιχειρηματικές ευκαιρίες στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας; Ποια είναι τα κίνητρα και η ενδεχόμενη υποστήριξη που παρέχεται από την πολιτεία για την ενίσχυση προσπαθειών όπως η δική σας; Θεωρείτε ότι στην προσπάθεια σας αυτή υπήρξαν συμπαραστάτες και αρωγοί;
«Δυστυχώς η πολιτεία δεν υποστηρίζει όσο θα'πρεπε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο δε ανταγωνισμός είναι μεγάλος, καθώς εμείς παλεύουμε να προσφέρουμε ένα υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ενώ άλλοι "βαφτίζουν" ως έξτρα παρθένα ελαιόλαδα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές και που είναι επικίνδυνα τόσο για τον καταναλωτή αλλά αποτελούν και δυσφήμιση για τον ελαιουργικό τομέα».
Νανά Ηλιάδου
Δημοσιογράφος, μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ