…όταν πνέουν νότιοι άνεμοι

2021-03-07

Οι νότιοι άνεμοι όταν πνέουν στην Καβάλα νοτιάς δημιουργούν μια διαφορετική εικόνα στο Λιμάνι της πόλης μας.. έτσι ανατρέχοντας στην ιστορία μεταφέρουμε τις εικόνες και την περιγραφή από έναν ισχυρό νοτιά το .. σωτήριο έτος 1930 , ήταν η 15η Δεκεμβρίου , το ατμόπλοιο "ΘΡΑΚΗ" προερχόμενο από την Ρουμανία προσπαθεί να προσεγγίσει στο Λιμάνι της Καβάλας, που την εποχή εκείνη ξεκινά η κατασκευή του. Τα κύματα , παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του πληρώματος, ρίχνουν το πλοίο στην .. στεριά μπροστά στον Δημοτικό κήπο. Μερικές ημέρες μετά ειδικό ρυμουλκό φθάνει από τον Πειραιά για την ρυμούλκηση του πλοίου και την επισκευή των ζημιών. Το ΘΡΑΚΗ μεταφέρει ξυλεία για τις αποθήκες του "Αποστολόπουλου" και η εφημερίδα ΚΗΡΥΞ γράφει για την καθυστέρηση της κατασκευής των έργων στο Λιμάνι και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πλοία.

Η φωτογραφία του ναυαγίου είχε τραβηχτεί από τον ''ερασιτέχνη φωτογράφο'' Αθανάσιο Οικονομίδη.

Οι ναυτικοί, του πλοίου γνώριζαν ότι ο βυθός, στο στα σημεία αυτά ήταν ομαλός και αμμώδης, έτσι η ύστατη ευκαιρία για τη σωτηρία ενός πλοίου σε θαλασσοταραχή, να το οδηγήσουν στα αβαθή.

Από την ιστορική έρευνα του Ελευθερίου Παπαγιαννάκη μαθαίνουμε , ότι το πλήρωμα και ο καπετάνιος διασώθηκαν χάριν προθυμίας των λεμβούχων Ε. Βαφειάδη {Χιώτη}, Αλ. Μαυρουδή, Φιλίππου Λαγκανάρη και Αλέξανδρου Τζατζάλα. Ο γιός του ο cpt Γιάννης Τζατζάλας, δωρητής στο Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, απέκτησε το δικό του M/S 1250τ. το ονόμασε ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και εξυπηρέτησε για πολλά χρόνια την πόλη μας με μεταφορές φορτίων καλαμποκιών και λιπασμάτων της ΣΥΝΕΛ σε όλα τα λιμάνια της χώρας.