Οι αστικές συγκοινωνίες της πόλης και η ιστορία τους…

2020-05-05

Τα Αστικά λεωφορεία της Καβάλας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής της πόλης μας , το πρώτο Αστικό Λεωφορείο εμφανίστηκε στην Καβάλα στις 25 Ιουνίου του 1927 όπως φαίνεται και από δημοσιευμένη αγγελία στον τοπικό τύπο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα ΚΥΡΗΚΑΣ .

Πρωτεργάτες αυτής της κίνησης ήταν οι Φραγκισκάκης Ε. και Ανριόπουλος Γ. Η διαδρομή που ακολουθούσε όπως γράφει και η αγγελία της εφημερίδας της εποχής εκείνης ήταν η εξής: Συνοικισμός Αγίας Βαρβάρας ( τα 500 ), Ιερόν Ναόν Αγίας Βαρβάρας, Καμάρες, Γωνία οδών Ομονοίας και Επαναστάσεως ( σήμερα Δραγούμη ), Γωνία οδών Βενιζέλου και Επαναστάσεως ( σήμερα οδός Ίωνος Δραγούμη Τουριστικό Περίπτερο , Κήπον Δημαρχείου, Φάληρον, Θερμά Θαλάσσια Λουτρά ( σήμερα επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης ), Παγοποιείων ( σήμερα περιοχή Περιστέρι ). Η τιμή του εισιτηρίου τότε είχε οριστεί στις 3 δραχμές για κάθε διαδρομή.

Το 1928 εγκαταλείπει ο Γ. Ανριόπουλος και ιδιοκτήτης γίνεται ο Χρ. Ζαφειρόπουλος. Την πρωτοβουλία των Ε. Φραγκισκάκη, Γ. Ανριόπουλου και Χρ. Ζαφειρόπουλου ακολούθησαν το 1929-1930 οι επίσης τολμηροί για την εποχή εκείνη οι Χρ. Ζαφειριάδης, Μαστρο Μανώλης Φραντζεσκάκης, Μιχαήλ Μίχας και ο Ισραηλίτης Σαμουήλ Φελώ. Για πρώτη φορά λοιπόν κάνουν την εμφάνιση τους στους στενούς χωμάτινους δρόμους της Καβάλας ( 1927-1930 ) τα πρώτα πέντε μικρά γκαζοζέν γαλαζοπράσινα αυτοκίνητα 12-14 ατόμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα Λεωφορεία είχαν ξύλινες καρότσες και οι καθήμενοι επιβάτες δεν ήταν πάνω από 10-12 άτομα και καθόταν αντικριστά.

Οι φωτογραφίες μας είναι από την παρουσία των Αστικών στην πόλη, με τις αφετηρίες στην παραλία, στις Καμάρες, αλλά και από δύο ατυχήματα με λεωφορεία, τις προηγούμενες δεκαετίες. Στον Δημοτικό κήπο αλλά και στην διασταύρωση των οδών Κ. Παλαιολόγου Δαγκλή και Κ. Τσολάκη (τότε Ρούσβελτ).

*Στοιχεία του κειμένου είναι και από τον διαδικτυακό τόπο του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας.