Ο Σταύρος Νικολαίδης

2021-11-29

Ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει στην Χρυσούπολη διαχρονικά είναι η υδροδότησή της από τις πηγές του Παραδείσου. Κάτι που είναι αυτονόητο σήμερα δεν ήταν αυτονόητο λίγο μετά τον πόλεμο. Λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Χρυσούπολης από τους Βουλγάρους (μετά το 1944), ο Βουλευτής Καβάλας Σταύρος Νικολαίδης βρίσκεται για επίσκεψη στον Παράδεισο, με παρέα που αποτελείται από συγγενικά του πρόσωπα καταγόμενα από την Χρυσούπολη και λίγους φίλους. Βλέποντας το νερό του Παραδείσου να ρέει άφθονο, γεμάτος απορία και θυμό γυρίζει προς τους φίλους και συγγενείς και λέει: " Είναι δυνατόν τόσο καθαρό νερό να χύνεται και να ξοδεύεται άσκοπα και η Χρυσούπολη να μην έχει νερό να πιει;".

Αμέσως προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες και σε λίγο καιρό υλοποιείται το σημαντικότερο έργο για την Χρυσούπολη που επηρεάζει την ίδια την ποιότητα ζωής, την υγεία και την ανάπτυξη της Χρυσούπολης αλλά και της υπόλοιπης περιοχής.

Επίσης με δικές του ενέργειες ρυμοτομήθηκε, κτίστηκε και κατοικήθηκε το μεγαλύτερο προάστιο της Χρυσούπολης, της Αχλαδινής. Μετά τις εκτελέσεις των 17 πατριωτών από τους Βούλγαρους Κατακτητές το 1944, το χωριό στα ορεινά του Δήμου, πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Μετά την απελευθέρωση, ο Σταύρος Νικολαίδης μερίμνησε για αυτούς τους ανθρώπους που ήδη είχαν χάσει τα αδέλφια και τα παιδιά τους και τα βοήθησε να ορθοποδήσουν σε νέα περιοχή, μεγαλώνοντας και αναπτύσσοντας και την περιοχή της Χρυσούπολης.

Για την Ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Σταύρος Νικολαίδης ήταν απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και υπήρξε βουλευτής και Υπουργός των κυβερνήσεων του Κέντρου, του Ελευθερίου Βενιζέλου, και του Γεωργίου Παπανδρέου από το 1928 ως το 1964.

Είναι αδήριτη ανάγκη να αποδοθεί φόρος τιμής στην μνήμη αυτού του Ανθρώπου ώστε να θυμούνται οι Χρυσουπολίτες την προσφορά του στην Χρυσούπολη και στους ανθρώπους της αλλά και στην Καβάλα φυσικά όπου με την επιμονή και την εργατικότητα του έγιναν πολλά έργα, τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Για τον μεγάλο αυτό Καβαλιώτη πολιτικό ο Λεόντιος Πετμεζάς, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, μας έγραψε τα παρακάτω: " Ενδιαφέρουσα και ενημερωτική η αναφορά των "Σελίδων Ιστορίας" στον πολιτικό Σταύρο Νικολαίδη που πρέπει να τιμηθεί η παρουσία του . Να συμπληρώσω κάποια στοιχεία που γνωρίζω από τον πατέρα μου για την δράση του : ''Ο Νικολαίδης ήρθε στην Αθήνα με την ανταλλαγή των πληθυσμών όπου γνωρίστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και ξεκίνησε να ασχολείται με την πολιτική .Από το 1928 έως το 1964 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Καβάλας. Έξι φορές με το Κόμμα Φιλελευθέρων και την Δημοκρατική Ένωση του Γεωργίου Παπανδρέου και δύο φορές το 1963 και το 1964 με την Ένωση Κέντρου που ίδρυσε το 1961 ο Γεώργιος Παπανδρέου . .Διετέλεσε για μια πενταετία υπουργός Προεδρίας και Δημοσίων Έργων στις κυβερνήσεις Πλαστήρα, Διομήδη και Σοφούλη από το 1945 έως το 1950.

Μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της υπουργίας του στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων το 1949-50 ασχολήθηκε σθεναρά με τις συμβάσεις των δημοσίων υπαλλήλων ως μέλος επιτροπής στην οποία συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος και άλλοι δύο υπουργοί καθώς και με την υδροδότηση της Αθήνας, συνδέοντας την λίμνη Υλίκη με την λίμνη του Μαραθώνα και λύνοντας για τα επόμενα σαράντα χρόνια το πρόβλημα ύδρευσης της Αθήνας που μεγάλωνε σε έκταση και πληθυσμό. Στην Καβάλα διατηρούσε επί πολλά χρόνια πολιτικό γραφείο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου .Έφυγε από την ζωή στις 14 Μαΐου 1967.''