Ο ήρωας Θεόδωρος Κάργας

2020-12-11

Στην οδική «νησίδα» απέναντι από το κτίριο της Στρατιωτικής Λέσχης Καβάλας υπάρχει η προτομή ενός Καβαλιώτη Ήρωα του Θεόδωρου Κάργα.

Ο Θεόδωρος Κάργας είχε γεννηθεί το 1979 στην Καβάλα. Αγαπούσε τον αθλητισμό από μικρό παιδί. Σε ηλικία έντεκα ετών ασχολήθηκε με την ενόργανη γυμναστική και στην συνέχεια με την άρση βαρών όπου κατάφερε να ενταχθεί στην Εθνική Ομάδα

καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Παράλληλα, ασχολήθηκε με την Ελληνορωμαϊκή πάλη και βραβεύτηκε από τις τοπικές αρχές όταν κατέλαβε την δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Εφήβων. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό και επιλέχθηκε να υπηρετήσει στην Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Εισήλθε στο 146ο Σχολείο και ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή για τις άριστες επιδόσεις του.

Την τελευταία μέρα της εκπαίδευσής του, την 1η Δεκεμβρίου 1999,

παρόλο που ήταν ελεύθερος υπηρεσίας, του ζητήθηκε και έλαβε μέρος σε άσκηση ανορθόδοξου πολέμου στην βραχονησίδα Πλατεία. Στην διάρκεια της άσκησης με πραγματικά πυρά έχασε την ζωή του όταν μια χειροβομβίδα έσκασε στο στήθος του!

Το Πολεμικό Ναυτικό τον αναγνώρισε ως πεσόντα σε ώρα υπηρεσίας.

Ο Δήμος Καβάλας αναγνωρίζοντας και τιμώντας το ήθος, το ψυχικό σθένος και το υψηλό αίσθημα ευθύνης προς την πατρίδα του Καβαλιώτη ναύτη Θεόδωρου Κάργα, επίλεκτου στελέχους της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού αποφάσισε και τοποθέτησε την προτομή του Ήρωα έμπροσθεν της Στρατιωτικής Λέσχης.

Το κόστος φιλοτέχνησης και κατασκευής της ορειχάλκινης προτομής ανέλαβε εξολοκλήρου το Πολεμικό Ναυτικό. Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν στις 29 Οκτωβρίου 2011 από τον Υπαρχηγό Στόλου του ΓΕΝ.

Σε μια εποχή έκπτωσης των ηθικών αξιών, ο νεαρός Θεόδωρος Κάργας αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα αρετής, αυτοθυσίας και γενναιότητας.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ