Ο Φάρος της Παναγίας
Ο Φάρος της Παναγίας. Το σημείωμα που ακολουθεί αναφέρεται στον Φάρο της Παναγίας αλλά και στην ιστορία των Φάρων ανά τον κόσμο.
Ο πρώτος φάρος στην Καβάλα δημιουργήθηκε το 1869 στην περιοχή της Παναγίας στο σημείο που βρίσκεται και σήμερα. Στο σημείο αυτό ακολούθησαν κατασκευές το 1929 και το 1945 - αυτός που είναι σήμερα. Η κατασκευή είναι ένα «λευκό πυργίο ύψους 3,2 μέτρα.» Η γεωγραφική του θέση είναι « Α. όριο όρμου Καβάλας».
ΦΑΡΟΣ. Στη συνοικία της Παναγίας. Από το 1864 στην άκρη της χερσονήσου λειτουργεί ο Φάρος που διευκολύνει την ναυσιπλοΐα. Ο φάρος διαμορφώθηκε τρεις συνολικά φορές. Στο ίδιο σημείο λειτουργούσε μέχρι το 1956 το κέντρο «Φάρος». Από το 1958 η περιοχή έχει παραχωρηθεί στο δημοτικό σχολείο της Παναγίας (7ο ) και είναι προέκταση της αυλής του.
Από το απολογιστικό έντυπο του Επιμελητηρίου Καβάλας του έτους 1928 διαβάζουμε ότι το Λιμενικό Ταμείο Καβάλας διέθεσε στο Υπουργείο Ναυτικών ποσό 300.000 δρχμ. για την παραγγελία Φάρου , το ποσό ήταν το μισό που απαιτούνταν για την κατασκευή και τοποθέτηση του. Η αξία του Φάρου ήταν 738.128 δρχμ. Από το έντυπο διαβάζουμε ότι ο Φάρος θα τοποθετούνταν τον Ιούνιο του 1928 «επί της άκρας της Παναγίας και ακριβώς επί του σημείου όπου εγείρετο ο κατά την Βουλγαρικήν εισβολήν καταστραφείς παλαιός φάρος..»
Το φαρικό δίκτυο στην Ελλάδα χωρίζεται σε 10 περιοχές. Η Καβάλα είναι στο Βόρειο Αιγαίο πέλαγος(περιοχή Βόρειες Σποράδες - Θερμαϊκός κόλπος - Χαλκιδική - Θρακικό πέλαγος).
Η λέξη Φάρος προέρχεται από την νησίδα «Φάρος», στην ανατολική είσοδο του Λιμένα της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου Εκεί ο αρχιτέκτων Σώστρατος κατασκεύασε πρώτα για τον Πτολεμαίο Α. τον Σωτήρα και στη συνέχεια για τον Πτολεμαίο Β. τον Φιλάδελφο, τον γνωστό Πύργο . Στην κορυφή του Πύργου, εκατό μέτρα από τη Θάλασσα, έκαιγαν νύχτα - μέρα οι μυθικές φλόγες που με το φως και τον καπνό τους υποδήλωναν την ύπαρξη της Αλεξάνδρειας. Ο πύργος του Σώστρατου χτίστηκε στις αρχές του 3ου αιώνα π.χ. και κατέρρευσε τον 8 αιώνα μ.Χ. Όμως οι φάροι, σαν σταθερά φωτισμένα σημεία ακτών, ήταν γνωστοί στην αρχαία ναυτιλία ήδη από τις αρχές των κλασικών χρόνων.
Τον 9ο αιώνα π.χ. μια τέτοια κατασκευή υπήρχε στην είσοδο του Ελλήσποντου στην Άκρα Σιγεία , σημερινό Γενισεχίρ Μπουρνού, τόπος ομηρικός, γνωστός ως ναύσταθμος των Αχαιών στα χρόνια του Τρωικού πολέμου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Πηγές για το κείμενο ήταν: 1. Έντυπο Υπηρεσίας Φάρων Πολεμικού Ναυτικού.
2. Περιοδικό «ΓΕΩ» Ελευθεροτυπίας.
3. Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
4. Δημοσιεύσεις για τα λιμενικά έργα στο Νομό Καβάλας.
5. Δημοσιεύσεις του κ. Κώστα Π. Παπακοσμά που ασχολείται με την
καταγραφή της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.