Νοσταλγικές αφηγήσεις…

2021-01-10

Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν κτίριο επί της οδού Αβέρωφ. Λίγο νοτιότερα από το σημερινό κτίριο του Ο.Τ.Ε. Η πρόσοψη του επί της οδού Βενιζέλου. Μόλις που φαίνονται και τα Θερινά «Ολύμπια», κινηματογράφος. Ήταν σταθμός κίνησης των λεωφορείων του ΚΤΕΛ για Θεσσαλονίκη. Σε φωτογραφίας της ανάρτησης και ο τάφος του πατέρα του Μεχμέτ Αλί .

Μια από τις φωτογραφίες μας .. βάζει ενώπιον και των εμβληματικών και ορατών κτηρίων- Villa Wix de Zsolnay που κτίστηκαν το 1905, και του παρακείμενου των γραφείων της επιχείρησης Μ.Herzog et Cie το 1899-1900, νυν Δημαρχείου.

Από την Θεσσαλονίκη ο αγαπητός Καβαλιώτης Μανόλης Τσοματσόπουλος μας γράφει : "Εδώ πάντως, πρόκειται για ένα αρκετά έξυπνο και πρωτότυπο κουΐζ του αγαπητού Κων/νου, που μας παρουσιάζει το ίδιο κτήριο με τις δύο αναρτημένες φωτογραφίες , την μια να ατενίζει προς τον Δημοτικό Κήπο - Ελευθερίου Βενιζέλου και διασταύρωση Αβέρωφ, και με τον σταθμό Καβάλας- Θεσσαλονίκης που πραγματοποιούσε αποκλειστικά και για αρκετά χρόνια-από το 1954-1961 περίπου αυτό το δρομολόγιο, και που η παραμονή μου στην Καβάλα, μου τον θυμίζει έντονα, έχοντας ταξιδέψει μάλιστα το ΄60 και ΄61 προς την γενέτειρά μου.

Σε κάποιο σχολιασμό επίσης, είδα ό,τι αναφέρεται ως σταθμός του Κ.Τ.Ε.Λ. ,και αυτός ίσως συγχέεται με αυτόν που ήταν από τα πολύ παιδικά μου χρόνια-πράγματι επί της οδού Ε. Βενιζέλου, και πραγματοποιούσε δρομολόγια Καβάλας- Δράμας, καθώς και στα υπάρχοντα κατά την διαδρομή χωριά.

Ο σταθμός αυτός βέβαια βρίσκονταν εις το δεξιό της οδού, και στο σημείο λίγο προ του Ξενοδοχείου "Γαλαξία" , βαδίζοντας ανατολικά της πόλεως".