Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής στο σπίτι του Μοχάμετ Άλι

2021-09-01

Ωδή στην Παλιά Πόλη

Το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ παρουσιάζει μια νέα έκθεση ζωγραφικής στο Μουσείο Μοχάμετ Άλι, στην Καβάλα. Η ζωγράφος Λέλα Γράσου φιλοτεχνεί μια "Ωδή στην Παλιά Πόλη", αποτυπώνοντας στον καμβά της την πιο ιστορική πλευρά της Καβάλας, τη χερσόνησο της Παναγίας. Στη νέα της δημιουργική δουλειά, η καλλιτέχνις απαθανατίζει τη γραφική συνοικία με τα επιβλητικά αρχοντόσπιτα και τα ιστορικά μνημεία της. Το βραχώδες ακρωτήριο όπου άκμασε για αιώνες η πόλη γίνεται το πολύχρωμο σκηνικό της εικαστικής συλλογής. Από το βυζαντινό υδραγωγείο ως το οθωμανικό Ιμαρέτ, κάθε γωνιά της Παλιάς Πόλης φέρει τα σημάδια μιας παλιάς αστικής αίγλης και μιας περασμένης πολυπολυτισμικότητας.

"ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ".

Η Λέλα Γράσου, αυτοδίδακτη ζωγράφος, παρουσιάζει στους χώρους του Μουσείου Μοχάμετ Αλι , μία σειρά από τις δημιουργίες της, που έχουν θέμα την Παλιά Πόλη της Καβάλας την συνοικία της Παναγίας , τον τόπο όπου έσμιξαν άνθρωποι με διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες αφήνοντας το αποτύπωμά τους στον βράχο της χερσονήσου με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου. "Οδή στην Παλιά Πόλη" μέσα σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της συνοικίας το κονάκι του Μοχάμετ Αλί.

Η τεχνική της Λέλας Γράσου προκύπτει από επίμονες αναζητήσεις και δίνει μία εκπληκτική εντύπωση ακρίβειας και πλούτου, ανάλυσης και έντονης ευαισθησίας.

Εικόνες , χρώματα , σημεία όπου το χθες δένει αρμονικά με το σήμερα με το πινέλο της Λέλας Γράσου. Γιατί αυτή είναι η μαγεία της Καβάλας "των πολλών φυλών και των διαφορετικών γλωσσών". Η διήθηση του χθες του σήμερα και η προσμονή του αύριο, χιλιάδες χρόνια τώρα. Κάτω από το λιγοστό χώμα της συνοικίας σήμερα, νιώθει την οσμή του χθες, που ενεργοποιεί τη μνήμη αλλά και την επιθυμία για το αύριο.

Οι εικόνες που αναδύονται από τα μελάνια της ζωγράφου, είναι διαποτισμένες με στοιχεία λυρισμού και νοσταλγίας.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Η έκθεση άνοιξε τις ..πύλες της για το κοινό την Τετάρτη 14 Ιουλίου .Οι ιστορίες από την Παλιά Πόλη «ξετυλίγονται» στον καμβά σε έναν άριστα σκηνοθετημένο χώρο, με το φως, την έτσι και αλλιώς ιστορική «ρυμοτομία» του Μουσείου Μοχάμετ Άλι και τα φυτά τα οποία επιλέχτηκαν ειδικά για την έκθεση να μας μεταφέρουν στον χρόνο και στο χώρο του παρελθόντος και του παρόντος της χερσονήσου της Παναγίας.

Η χερσόνησος της Παναγίας μάς «υποδέχεται» στο Μουσείο Μοχάμετ Άλι αποτυπωμένη στον καμβά, με τη ζωγράφο να μην μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή της για το εγχείρημα το οποίο πλέον είναι «κτήμα» της πόλης. Είχα την χαρά να επιμεληθώ μέρος της έκθεσης αναφορικά με τα κείμενα της. Μεταφέρω δημοσιεύσεις ηλεκτρονικών μέσων για το πολιτιστικό αυτό γεγονός.

"Την έναρξη της έκθεσης κήρυξε η πρόεδρος του ΜΟΗΑ, Άννα Μισσιριάν, με τον ερευνητή της τοπικής ιστορίας κ. Κώστα Παπακοσμά να προλογίζει τη ζωγράφο, αποκαλύπτοντας ότι η ιδέα της αποτύπωσης της Παλιάς Πόλης στον καμβά της Λέλας Γράσου και η έκθεση , γεννήθηκαν μέσα στην ..καραντίνα.

Από την πλευρά της η κ. Γράσου, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε όλους όσους συνέδραμαν την προσπάθειά της και ιδιαίτερα την κ. Μισσιριάν για τη φιλοξενία και τη σκηνοθεσία του χώρου, ενώ αμέσως μετά οι παρευρισκόμενοι, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και ανά ομάδες λίγων ατόμων ξεναγήθηκαν στην έκθεση.

Οι πινελιές της ζωγράφου αποδίδουν φωτορεαλιστικά τις αποχρώσεις της ιστορικής γωνιάς της πόλης, οριοθετημένες από τις αρχιτεκτονικές αψίδες, τα γραφικά σοκάκια και το επιβλητικό Υδραγωγείο, μέσα σε έναν χώρο που με έναν μυσταγωγικό εγκιβωτισμό «αγκαλιάζει» κάθε ψηφίδα στους καμβάδες της ζωγράφου".

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη έως και Δευτέρα 10:00-14:00, Τετάρτη και Παρασκευή 19:00-21:00

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι ως τις 19 Αυγούστου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες, για την έκθεση, στο email info@moha.center ή στο τηλέφωνο 2510 620515.

Στις φωτογραφίες , εικόνες από την έναρξη της έκθεσης, με την δημιουργό Λέλα Γράσου και τους συντελεστές κ. Άννα Μισσιριάν και κ. Κώστα Παπακοσμά. Στους όμορφους κήπους οι παρευρισκόμενοι. Πίνακας της Λέλας Γράσου.