Μια ιστορική φωτογραφία…

2022-11-08

Η φωτογραφία της απεικόνισης των προσώπων μας δόθηκε από τον καλό φίλο των "ΣΕΛΙΔΩΝ" Βασίλη Ευστρατίου και εικονίζει Καβαλιώτες έμπροσθεν της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσης Παγγαίου.

Η φωτογραφία είναι προ του πολέμου του 1940 και συγκεκριμένα το 1932. Διακρίνονται σε αυτήν, από τα δεξιά ο Μανόλης και η Ανδρομάχη Κανίδου που κρατούν ένα μωρό και είναι αδέλφια.

Ο πατέρας του Μανόλη και της Ανδρομάχης ήταν κληρικός και ήταν ο πρώτος ιερέας στο Ναό της Αγίας Βαρβάρας στην ομώνυμη προσφυγική συνοικία που έγινε από τους κατοίκους της περιοχής που βρέθηκαν εκεί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922. Η οικογένεια αυτή ήταν συγγενείς με την οικογένεια του Νίκου και της Νίκης Ευστρατίου που είναι οι γονείς του αγαπητού Βασίλη Ευστρατίου που μας έδωσε την πολύτιμη ιστορική φωτογραφία. Μακάρι να αναγνωρίσουν οι αναγνώστες μας και άλλα πρόσωπα στην εικόνα αυτή.(Δημοσιεύουμε και άλλες δυο φωτογραφίες από το Μοναστήρι)

Στην αρχική περιγραφή της φωτογραφίας έγινε αναφορά ότι ήταν η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της πόλης. Μετά από σχετική έρευνα όμως η εικόνα μας παραπέμπει στο ιστορικό Μοναστήρι

Όσο για τον Άγιο Νικόλαο, γράφουμε ότι μέχρι το 1924 ήταν τζαμί της μουσουλμανικής κοινότητας που υπήρχε στην Καβάλα. Είχε χτιστεί αυτό, στα χνάρια χριστιανικής εκκλησίας.

Θυμίζουμε ότι με ενέργειες του Μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων Χρυσόστομου έγινε ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου (σύντομα θα παρουσιάσουμε πολλά στοιχεία για τον Ναό).