Καλές πρακτικές .. από την Ελβετία

2021-04-01

To Frauenfeld είναι μια μικρή πόλη, πρωτεύουσα καντονιού, στην Β.Α. Ελβετία , στην πόλη αυτή έζησα* , όχι ως μόνιμος κάτοικος αλλά ως τακτικός επισκέπτης για πολλά χρόνια, μια και ήταν η πόλη που έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της η γιαγιά μου. Η υποδειγματική τάξη , ο σεβασμός στους πολίτες αλλά και στον δημόσιο χώρο από τους πολίτες ήταν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ζωής. Κάποια στοιχεία έμειναν βαθιά χαραγμένα μέσα μου και καθόρισαν την πορεία της ζωής μου.. Αφορμή για τις σκέψεις αυτές η ανακοίνωση σήμερα του Δήμου του Frauenfeld (Stad) που αφορά τα στρατόπεδα της πόλης. Στην Ελβετία η στράτευση των ανδρών είναι .. μέχρι τα 60 τους χρόνια (δηλαδή καλούνται να εκπαιδευτούν για την άμυνα της χώρας τους , σχεδόν κάθε χρόνο) . Το μεγάλο εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής είναι στην πόλη αυτή. Το 2023 .. το στρατόπεδο δεν θα υπάρχει και ο Δήμος ξεκίνησε ήδη την αξιοποίηση του .

"Οι στρατώνες της πόλης έχουν διαμορφώσει τη ζωή και την οικονομία της περιοχής, καθώς και το αστικό τοπίο του Frauenfeld από το 1860. Με την αποχώρηση του στρατού το 2023, μια σημαντική εποχή θα τελειώσει και μια πρωτοποριακή εποχή θα ξεκινήσει για ολόκληρο το καντόνι. Αυτό θα γίνει με ένα ειδικό έργο. Προγραμματίζεται μια έκθεση και μια δημοσίευση για τους στρατώνες της πόλης και τους σχετικούς εξωτερικούς χώρους, καθώς και τα οικονομικά, κοινωνικά και κοινωνικο-ιστορικά τους πλαίσια. Εκτός από μια συλλογή ιστορικών κειμένων, φωτογραφιών, ταινιών, σχεδίων και αντικειμένων, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μια ποικιλία θεμάτων. Το Γραφείο Πολιτισμού της πόλης του Frauenfeld θα ηγηθεί του έργου των στρατώνων της πόλης και θα καλέσει διάφορους εμπειρογνώμονες για αυτό. Ο στόχος είναι να συλλάβει το χάρισμα των στρατώνων της πόλης, το οποίο εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τα σύνορα του καντονίου.

Επιπλέον, ο πληθυσμός καθώς και η οικονομία θα πρέπει να επωφεληθούν από τη μελλοντική δημόσια προσβάσιμη χρήση, όπως φαίνεται στο έργο www.markt-thurgau.ch

Το δημοτικό συμβούλιο υποστηρίζει το έργο ιδανικά και οικονομικά, αλλά αναμένει συγχρηματοδότηση "Stadt Frauenfeld". ( Κείμενο που ανάρτησε ο κ. Κωνσταντίνος Παπακοσμάς στην σελίδα του στο facebook)