Ιστορικές στιγμές

2021-06-16

Γυρίζουμε τον χρόνο δέκα χρόνια πριν τον Μάιο του 2011 όπου μέσα σε κλίμα κατάνυξης, χιλιάδες πιστοί, από περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρακολούθησαν, , την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος στον Ιερό Ναό - Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, ανήμερα του εορτασμού της μνήμης της πρώτης Ελληνίδας και Ευρωπαίας γυναίκας χριστιανής, που βάφτισε το 50 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος, όταν επισκέφθηκε την περιοχή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία , τότε, αναφέρθηκε με ευλαβικά λόγια σε αυτήν την ξεχωριστή στιγμή της βάφτισης της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, από τον Απόστολο Παύλο, όταν ο ίδιος, μετά το όραμα Κυρίου, αποβιβάστηκε στο αρχαίο λιμάνι της Νεάπολης και, δια μέσου της αρχαίας Εγνατίας Οδού, επισκέφθηκε τη φημισμένη πόλη των Φιλίππων.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας καθαγίασε το σημείο (υπαίθριο βαπτιστήριο) όπου, σύμφωνα με την παράδοση, βαφτίστηκε η Αγία Λυδία και στο οποίο σήμερα τελούνται βαφτίσεις ενηλίκων, που επιθυμούν να ασπαστούν το χριστιανισμό.

Συλλειτούργησαν μαζί του οι τότε Μητροπολίτες Μύρων Χρυσόστομος, Ελβετίας Ιερεμίας, Σάμου Ευσέβιος, Φιλίππων Προκόπιος, Γουμεννίσης Δημήτριος και Δράμας Παύλος. Επίσης, συλλειτούργησε και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βασιλάκης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Φιλίππων, τους φορείς και παράγοντες του τόπου για την τιμητική πρόσκληση να μεταβεί στην Μητρόπολη αυτή. "Πράγμα το οποίον μας δίνει την μεγίστην χαράν και συγκίνηση, να είμεθα όλοι μαζί εμπρός εις την Αγίαν Λυδία και τον βαπτιστήν της Απόστολο Πάυλο", ανέφερε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.