Η παρουσίαση του Ιστορικού Αρχείου Φροντιστών

2020-04-24

Η παρουσίαση του Ιστορικού Αρχείου Φροντιστών στην Καβάλα ένα χρόνο πριν στην Δημοτική Καπναποθήκη

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο και συγκεκριμένα στις 13 Απριλίου 2019, η παρουσίαση του Ιστορικού Αρχείου Φροντιστών από τον εμπνευστή και δημιουργό του, Καβαλιώτη κ. Γιώργο Κωνσταντάρα, στον ιστορικό και φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Καβάλας και ο Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Νομού Καβάλας και συντόνισε ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Κώστας Παπακοσμάς.

Στην γεμάτη αίθουσα του 4ου ορόφου συναντήθηκαν παλιοί και νέοι φροντιστές της πόλης, δάσκαλοι και μαθητές, για να θυμηθούν με νοσταλγία στιγμές από τη διαδρομή της φροντιστηριακής εκπαίδευσης στην πόλης μας. Οι αναφορές του Γ. Κωνσταντάρα στην Καβάλα του περασμένου αιώνα διανθισμένες με ιστορίες της εποχής, αλλά και ντοκουμέντα από τον τοπικό τύπο, δημιούργησαν μια έντονα συναισθηματική ατμόσφαιρα για όλους του παρευρισκόμενους. Μεταξύ των βετεράνων φροντιστών που τίμησαν την εκδήλωση ήταν κατ' αλφαβητικοί σειρά οι κύριοι: Βαρελίδης Δημήτριος, Γεωργιάδης Κυριάκος, Καλλιοντζής Θεόδωρος (πρώην νομάρχης Καβάλας), Καρασούλης Παναγιώτης, Κριθάρας Δημήτριος, Παπαδόπουλος Ηλίας (πρώην βουλευτής Καβάλας), Σαββόπουλος Μιχάλης και Σουγκάρης Θέμης .

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Α' Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας κ. Σπύρος Κετζετζής, ενώ ο πρόεδρος του Σ.Ε.Φ.Ν.Κ κ. Αργύρης Μυστακίδης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή των φροντιστηρίων στην Ελλάδα, αλλά και στην παγκόσμια διάστασή τους.

Ακολούθησε βράβευση του κ. Κωνσταντάρα από τον Σύνδεσμο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ν.. Καβάλας για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ιστορικής διαδρομής του εκπαιδευτικού θεσμού των φροντιστηρίων στη χώρα μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανος, η τότε αντιδήμαρχος Καβάλας κ. Ευαγγελία Δρακονάκη ως εκπρόσωπος της Δημάρχου Καβάλας, ο τότε θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού ΑΜΘ κ. Κώστας Αντωνιάδης, η τότε πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά, ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Καλαϊτζής και ο πρώην βουλευτής Καβάλας κ. Δημήτρης Παπουτσής, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων τους οποίους ο σύνδεσμός μας ευχαριστεί θερμά.

Ο Σύνδεσμος Φροντιστών Καβάλας με τον Πρόεδρο του Αργύρη Μυστακίδη και τον Γ.Γ. Γερμανίδης Ανανίας με ανακοίνωση του ευχαρίστησε τότε θερμά τη τότε Δήμαρχο Καβάλας κα Δήμητρα Τσανάκα, για τον εγκάρδιο εναγκαλισμό της δράσης μας, αλλά και τους κ. Κώστα Παπακοσμά και Βασίλη Λωλίδη για την πολύτιμη βοήθειά τους σε όλα τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης της εκδήλωσης, όπως και όλους τους ανθρώπους του Δήμου Καβάλας.