Η Μελίνα στην Καβάλα το 1963

2020-12-20

Τα αστέρια της μεγάλης οθόνης «έλαμψαν» στο λιμάνι της Καβάλας τον Οκτώβριο του 1963. Ο σκηνοθέτης Ζιλ Ντασέν και οι πρωταγωνιστές του βρέθηκαν εδώ για τις ανάγκες της ταινίας «Τοπκαπί».

Η Μελίνα Μερκούρη, ο Πίτερ Ουστίνοφ και ο Μαξιμίλαν Σελ ήταν στην Καβάλα τον Οκτώβριο του 1963, όπου πραγματοποιούνταν τα εξωτερικά γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας «Τοπκαπί». Δεν αρκέστηκαν μάλιστα μόνο στα υποκριτικά τους καθήκοντα. Οι κάτοικοι της πόλης τους είδαν να μεταφέρουν μέχρι και ξύλα, βοηθώντας έτσι τους ανθρώπους της παραγωγής.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ζιλ Ντασέν, βρίσκονταν συνεχώς στο πλευρό τους, δίνοντας τους οδηγίες, ενώ το κινηματογραφικό συνεργείο εργάζονταν πυρετωδώς, με στόχο το άρτιο αποτέλεσμα της μεγάλης αυτής παραγωγής. Η ταινία, που είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Έρικ Άμπλερ «Το φως της ημέρας», χάρισε τελικά στον Πίτερ Ουστίνοφ το Όσκαρ Β' Ρόλου. Πρωταγωνιστούσαν επίσης οι Ρόμπερτ Μόρλεϊ, Ακίμ Ταμίροφ, Τζο Ντασέν, Τίτος Βανδής κ.ά, ενώ τη μουσική έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις. Γυρίσματα έγιναν ακόμη στην Κωνσταντινούπολη και στο Παρίσι. Η προβολή της ταινίας έγινε και μέσω των γνωστών τότε « Επικαίρων» που προβάλλονταν στους κινηματογράφους πριν τις ταινίες και είχαν θέματα επικαιρότητας, τα επίκαιρα εκείνα γυρίστηκαν στο διάστημα 3 έως 9 Οκτωβρίου 1963.