Η Καλαμίτσα ..μια άλλη ματιά

2020-07-06

Ο Κώστας Παπακοσμάς «γέννημα - θρέμμα» Καβαλιώτης γράφει τις σκέψεις του για την ακτή της Καλαμίτσας και την διαχείριση της . Αφορμή οι περίπατοι των συμπολιτών στην διάρκεια της «καραντίνας» στην περιοχή αυτή. Αναφέρει χαρακτηριστικά : «Για δύο μήνες περίπου σε καθημερινή βάση ο ..κωδικός "6" έχει ..Καλαμίτσα στην ακτή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Επιστροφή στα πάτρια εδάφη αφού εδώ μεγαλώσαμε εδώ ..διασκεδάσαμε εδώ .αφουγκραζόμαστε και συζητάμε με τους συμπολίτες. Όλοι ζητούν να γίνει κάτι να αποκτήσει η περιοχή , η ακτή, την χαμένη της αίγλη. Είναι δύσκολο να εξηγήσεις σε κάθε συμπολίτη την περιπλοκότητα της κατάστασης, το ιδιοκτησιακό της ακτής, των κτισμάτων της διαχείρισης. Όλοι απλά θέλουν να αλλάξει όψη .. Έχουν δίκιο , έχουμε δίκιο. Στην εποχή που όλα έχουν αλλάξει με ρυθμούς γρήγορους δεν μπορούμε να .. αλλάξουμε το θαυμάσιο αυτό σημείο;

Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις , βήματα τολμηρά η εποχή ευνοεί τις διεκδικήσεις. Η ακτή και τα κτίσματα της πρέπει να περάσουν στον Δήμο Καβάλας. Είναι ουτοπία να περιμένει κανείς από μια υπηρεσία με έδρα την Αθήνα και με ρυθμούς χελώνας στην λήψη αποφάσεων να περιμένουμε να δει την Καλαμίτσα , τα κτίσματα της, τις υποδομές της.

Άλλωστε ένα μεγάλο μέρος των λουτρικών εγκαταστάσεων έχει απαξιωθεί και αφεθεί στην φθορά του χρόνου. Μήπως θα πρέπει να εξετάσουμε ακόμα και την κατεδάφιση τμήματος των καμπινών; Όταν έγιναν πριν 40 χρόνια άλλες ήταν οι συνθήκες . Υπήρχαν οι λουτρονόμοι η φύλαξη των ρούχων η μεταφορά από μακριά.

Σήμερα με την αναδιάταξη των χώρων με τη δημιουργία νέων σημείων αναφοράς ο χώρος πλησίον της ακτής θα αναβαθμιστεί και γιατί όχι να δώσουμε .. περισσότερο χώρο στην άμμο που τόσο βάναυσα «εξαφανίσαμε» από την πανέμορφη ακτή.

Γράφω μερικές προτάσεις .. εκφράζω τις συζητήσεις με πολλούς συμπολίτες με πολλούς γείτονες που τώρα στην εποχή της καθημερινής άσκησης ... συναντιόμαστε πιο συχνά .. με απόσταση φυσικά αλλά με την ίδια αγάπη και ενδιαφέρον για την Καλαμίτσα μας...»