Η Ιχθυόσκαλα στην Καβάλα

2020-12-09

Ιστορική αναδρομή στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας και των ψαραποθηκών (βιοτεχνίες αλιπάστων) που είναι δίπλα στην συνοικία της Κηπούπολης.

Η ζωή και η κίνηση ξεκινούσε αλλά και ξεκινά και σήμερα, από νωρίς τα ξημερώματα αλλά και «μυρωδιές» ψαριού και παστών χαρακτηριστικό γνώρισμα των παλιών εποχών . Εκατοντάδες εργάτριες δούλευαν στη δύσκολη δουλειά των αλιπάστων.

Εκεί στο παλιό λατομείο (υλικό από το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Λιμανιού) εγκαταστάθηκε το εργοστάσιο «Τσιμέντων Όλυμπος-Ηρακλής» .Το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1966 εδώ γίνονταν, μέχρι και πριν μερικά χρόνια, ενσάκκιση τσιμέντου ενώ τώρα έχουμε διανομή χύμα αλλά και σάκων τσιμέντου.

Το τσιμέντο έρχεται με πλοία που ελλιμενίζουν στον ειδικό μόλο της εταιρίας όπου μέσα από έναν αγωγό το τσιμέντο αποθηκεύεται στα σιλό της μονάδας.

Όλη η περιοχή ήταν η «Βιομηχανική Περιοχή» όπου ήταν ακόμα οι Κυλινδρόμυλοι «Γεωργή-Νικολετόπουλου» όπου τα πλοία φόρτωναν το σιτάρι από τον μικρό λιμενοβραχίονα που δημιουργήθηκε και το οποίο έρχονταν εκεί με βαγονέτα.

Οι σιδερένιες ράγιες σώζονταν πριν λίγο καιρό αλλά δυστυχώς η μανία «ανάπλασης» του χώρου εξαφάνισε τις ράγιες αυτές.

Συναντούσαμε ακόμα βιοτεχνίες επεξεργασίας ρυζιού αλλά και λευκοσιδηρουργία.

Δίπλα στους Μύλους και ο χώρος εναπόθεσης ξυλείας του «Αποστολόπουλου» . Εκεί ήταν και οι αποθήκες της πρώην ΚΥΔΕΠ που γκρεμίσθηκαν και έγιναν πολυκατάστημα.