Η γωνία Φέσσα στην οδό Ομονοίας

2020-12-13

Δυο εντυπωσιακές φωτογραφίες , πολύτιμες ψηφίδες της τοπικής ιστορίας, είναι αυτές που δημοσιεύουμε και είναι από το αρχείο του αειμνήστου Καβαλιώτη δημοσιογράφου Ζήση Μπρουκάκη.

Απεικονίζουν την γωνία «Φέσσα» στην οδό Ομόνοιας πριν την κατεδάφιση μέρος του κτίσματος τον Ιανουάριο του 1968, επί Δημαρχίας Ευάγγελου Ευαγγελίου με σκοπό την διαπλάτυνση της κεντρικής αυτής οδού της πόλης.

Απέναντι στην γωνία φαίνεται η μαρκίζα του κινηματογράφου "Ολύμπια". Το διπλανό κτίσμα στέγαζε ποτοποιία .

Το κτήριο μετά το ολύμπια ήταν αστυνομικό τμήμα

Το κτήριο που ρυμοτομήθηκε , το 1968, ήταν το ζαχαροπλαστείο αρτοποιείο Αδελφών Φέσσα που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1913. Η ρυμοτόμησης έγινε στις 8 Ιανουαρίου και αφορούσε περίπου 100 μέτρα. Στο εναπομείναν κτήριο λειτουργεί απρόσκοπτα η ίδια επιχείρηση από τον Απρίλιο του 1969.

Αρχικά ήταν αρτοποιείο Κ.Θ.ΛΟΓΗ & ΗΛΙΑ Ι. ΦΕΣΣΑ και αυτό προκύπτει από έντυπη διαφήμιση του 1915.

Η οικογένεια Λόγη ήταν από την Πάτρα, μετά την απελευθέρωση από την Βουλγαρική κατοχή (η οικογένεια Φέσσα μετακόμισε στην Χαλκίδα) δεν επέστρεψε στην Καβάλα. Ο Ηλίας Φέσσας μαθηματικός του Πανεπιστημίου Αθηνών, απόφοιτος του 1898, διορίστηκε στο Γυμνάσιον Σερρών γιατί στην Καβάλα δεν υπήρχε Ελληνικό Γυμνάσιο δεν πήγε όμως, προτίμησε να μείνει στην Καβάλα κάνοντας ιδιωτικά μαθήματα. Συγχρόνως επιδόθηκε στις επιχειρήσεις δημιουργώντας το αρτοζαχαροπλαστείο , υφαντουργείο στο κτήριο Τόκου και είδη συσκευασίας καπνού στην θέση που ήταν μερικούς μήνες πριν, η καφετερία Hostel στην οδό Παύλου Μελά.