Η ΕΡΤ – 3 για την “Μεγάλη Λέσχη” Καβάλας

2021-02-13

Εντυπωσιακό το αφιέρωμα της καθημερινής ενημερωτικής εκπομπής της Ε.Ρ.Τ. -3 "Περίμετρος" με την Κατερίνα Ρενιέρη και τον Δημήτρη Κουγιουμτζόπουλο για την ανακαινισμένη "Μεγάλη Λέσχη" Καβάλας .

Η εκπομπή παρουσίασε, το βίντεο προπομπός, που έχει δημιουργηθεί για τα .. ψηφιακά εγκαίνια της Λέσχης που έχουν δημιουργήσει η Αλεξία Βαρβέρη (έγραψε την μουσική) αλλά και ο Κωνσταντίνος Πατσουλίδης και ο Κωνσταντίνος Παπακοσμάς που επιμελήθηκαν τις εικόνες και τα ιστορικά στοιχεία.

Η θαυμάσια εκπομπή της ΕΡΤ -3 μεταδίδεται από Δευτέρα - Παρασκευή, από τις 10:00 έως τις 12:00. Στην Καβάλα το πολύ καλό ρεπορτάζ για την "Μεγάλη Λέσχη" έκανε η δημοσιογράφος Τασούλα Κρητικού.

Στην ηλεκτρονική σελίδα της εκπομπής γράφτηκε και το παρακάτω κείμενο : "Κτισμένο το 1909, ένα από τα επιβλητικότερα και ιστορικότερα κτίρια της Καβάλας, η Μεγάλη Λέσχη, πραγματοποιεί τα ψηφιακά της εγκαίνια. 111 χρόνια μετά τα εγκαίνιά του μεγάρου και έπειτα από οκτώ χρόνια συντήρησης και αποκατάστασης κυρίως των τοιχογραφιών του ανοίγει στο ευρύ κοινό, αποκαλύπτοντας την αρχιτεκτονική και τον διάκοσμο, τύπου αυστριακού μπαρόκ, μοναδικά στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει ο Κώστας Παπακοσμάς, Ιστορικός ερευνητής . Ένα κτήριο κόσμημα, που παραπέμπει στα αυτοκρατορικού χαρακτηριστικά ιστορικά κτίσματα της Βιέννης.

Στις πολυτελείς αίθουσες της Λέσχης συγκεντρώνονταν η οικονομική και πνευματική ελίτ της πόλεως, κατά την περίοδο του οθωμανικού ζυγού αλλά και μετά . Έγινε για τρεις δεκαετίες ο πνευματικός φάρος της πόλης ως Βιβλιοθήκη και σήμερα αναμένει νέες χρήσεις δημιουργίας.

Ο εσωτερικός διάκοσμος και τα έπιπλα ήταν δωρεές των πλουσίων καπνεμπόρων που ταξίδευαν στο εξωτερικό και αποτελούσε επίδειξη πνευματικής και οικονομικής ισχύος ακόμα και προς τους Τούρκους κατακτητές.

Στόχος σήμερα είναι να καταστεί ένα μνημείο πολιτισμού και δημιουργίας. Η Καβαλιώτισσα πιανίστρια και συνθέτρια Αλεξία Βαρβέρη, που ζει και εργάζεται στην Στουτγάρδη συνέθεσε την μουσική για το βίντεο που συνοδεύει τα ψηφιακά εγκαίνια.

Όπως είπε η ίδια στην εκπομπή θα ήθελε να είναι η πρώτη που θα παίξει στον ανακαινισμένο χώρο".