Η εποχή των συνεδρίων ..ο καπνός και η Καβάλα

2020-12-07

Αξιόλογοι ομιλητές κατέθεσαν για ένα τριήμερο την έρευνα τους για την Καπνική μας πόλη των προηγούμενων χρόνων. Στο συνέδριο που έγινε πριν δυο χρόνια στην Καβάλα τέτοιες ημέρες είχε θέμα τον καπνό, τη καλλιέργεια και το καπνεμπόριο που κυριαρχούν μαζί με τα πολιτισμικά στοιχεία της όμορφης πόλης μας . Αυτό που προσθέτουμε είναι ότι η πόλη έγινε η "Μέκκα του Καπνού" γιατί υπήρχε η θάλασσα, το Λιμάνι οι δρόμοι του εμπορίου και της προόδου.

Στην Καβάλα λοιπόν στις 7-9 Δεκεμβρίου 2018 έγινε για πρώτη φορά στην Ευρώπη διεθνές συνέδριο για τον Καπνό. Το συνέδριο είναι το πρώτο που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη και την Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο. Συμμετείχανε σε αυτό, πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές με θέματα που ανάδειξαν όχι μόνο τις ιστορικές όψεις του καπνικού φαινομένου, αλλά και τις σύγχρονες δυνατότητες πολιτιστικής και τουριστικής του αξιοποίησης.

Το διοργάνωσαν από κοινού το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η Επιστημονική Επιτροπή του συνεδρίου, η οποία αποτελούνταν από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, δέχθηκε πάνω από 100 προτάσεις ανακοινώσεων και έκανε δεκτές 48 εισηγήσεις και πάνω από 70 συνολικά εισηγητές.

Το συνέδριο χαιρέτησε τότε η Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως η Καβάλα και συνολικά η Μακεδονία έχει σημαίνουσα θέση στην αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γιάννης Βύζικας σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ολοκλήρωση των εργασιών, κάνοντας γνωστό ότι τα πρακτικά του συνεδρίου θα καταγραφούν και μελλοντικά θα εκδοθούν.

Τα Πρακτικά του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου, Ο καπνός στην ιστορία: οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προσεγγίσεις, (Καβάλα, 7-9 Δεκεμβρίου 2018) σε επιστημονική επιμέλεια: Άγγελου Παληκίδης και Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, Καβάλα, 2020, σ. 542, 17Χ24 εκ., ISBN: 978-960-99637-1-8, κυκλοφόρησαν ηλεκτρονικά.

Διοργανωτές του Συνεδρίου ήταν το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, ως ο οικοδεσπότης και κύριος χρηματοδότης του, η Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (Τμήμα Γλωσσών, Λογοτεχνίας και Μέσων II) και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία»). Οι εισηγήσεις ανέδειξαν το εύρος και το βάθος των ερευνητικών πεδίων και των αναλυτικών κατηγοριών που συνδέονται με τον καπνό. Σε αυτές καταγράφηκαν οι υφιστάμενες οπτικές, οι γνώσεις και τα πορίσματα της έως τώρα έρευνας, τα κενά αλλά και οι προοπτικές της έρευνας σε νέα ερευνητικά ερωτήματα