Η Εκκλησία μας δημιουργεί…

2021-01-23

Η Μητρόπολη μας θα δημιουργήσει ένα Μουσείο αποθετήριο εικόνων και εκκλησιαστικών βιβλίων . Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Στέφανος εδώ και καιρό έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό του χώρου αυτού αλλά και σε όλες τις ενέργειες που θα απαιτηθούν . Στην Μητρόπολη μας με μέριμνα και επιμονή του Μακαριστού Μητροπολίτη Κυρός Προκοπίου είχε συγκεντρωθεί ένας σημαντικός αριθμός εικόνων με ιδιαίτερη ιστορική και εκκλησιαστική σημασία.

Εικόνες αιώνων και φερμένες πολλές από μέρη μακρινά . Πολλές από αυτές σώθηκαν από την φθορά του χρόνου . Πολλές χρήζουν ειδικής συντήρησης από εξιδεικευμένους ανθρώπους .

Στις προθέσεις του Μητροπολίτη μας είναι να δημιουργηθεί και ένα εργαστήριο συντήρησης εικόνων και εκκλησιαστικών σκευών στο οποίο θα γίνεται συντήρηση εικόνων και από άλλες Μητροπόλεις.

Θα δημιουργηθεί παράλληλα ένα δυναμικό εξειδικευμένων ανθρώπων συντηρητών, επιστημόνων κ.α.

Η Μητρόπολη Φιλίππων διαθέτει και μια μεγάλη συλλογή εκκλησιαστικών βιβλίων τα οποία αφού συντηρηθούν θα μπορούν να εκτεθούν.

Στις προθέσεις του Ποιμενάρχη μας είναι στο κοντινό μέλλον να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες ώστε να είναι επισκέψιμοι οι χώροι αυτοί από τους πιστούς αλλά και από κάθε ενδιαφερόμενο.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί και για τις εικόνες της Θάσου, εκεί υπάρχει ένας επίσης μεγάλος αριθμός εικόνων που χρήζει ανάδειξης και συντήρησης . Η έκθεση παρουσίασης τους , σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μητροπολίτη μας είναι να γίνει σε χώρο των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων στην Καλλιράχη και να λειτουργήσει παράλληλα και ως χώρος Μουσείου επισκέψιμος για Έλληνες και ξένους επισκέπτες του νησιού.

Πραγματικά χαιρόμαστε για τις πρωτοβουλίες της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και ειδικά του Ποιμενάρχη μας κ.κ. Στεφάνου που αναδεικνύουν την Εκκλησιαστική και Πολιτιστική κληρονομιά της Ορθόδοξης εκκλησίας μας . Δημιουργούν νέα δεδομένα στον τόπο μας και ενισχύουν το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων.