Η Αλίκη στο ναυτικό

2020-05-25

Μένοντας στο σπίτι .. το τελευταίο καιρό είδαμε στην τηλεόραση ξανά την ταινία: « Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ» την πρώτη έγχρωμη ταινία της Φίνος - Φίλμ , γυρισμένη το 1961 στο τότε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «ΑΕΤΟΣ». Το πλοίο αυτό είχε δοθεί το 1951 στο Π.Ν. από το Αμερικανικό Ναυτικό. Όμως ο «ΑΕΤΟΣ» έμεινε στην Ελληνική ιστορία για έναν άλλο σημαντικό, αλλά μη ...στρατιωτικό ρόλο. Το 1961, πάνω στο πλοίο αυτό γυρίστηκαν οι περισσότερες σκηνές της μεγάλης επιτυχίας του Ελληνικού κινηματογράφου «Η Αλίκη στο Ναυτικό», της ταινίας-θρύλος του Αλέκου Σακελλάριου με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Γιάννη Γκιωνάκη, Κώστα Βουτσά, Ντίνο Καρύδη, Μαλλούχο και πλήθος άλλων αστέρων της τότε μεγάλης εποχής του Ελληνικού σινεμά. Στο Π.Ν. παρέμεινε συνεχώς από το 1951 μέχρι και τις 5 Ιουλίου 1991, για 40 ολόκληρα χρόνια, οπότε υπεστάλη η Ελληνική Σημαία και αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία. , Μέχρι το 1991 βρίσκονταν στις Ελληνικές Θάλασσες υπερασπιζόμενο την εθνική κυριαρχία της χώρας μας. Ακολούθως, το πλοίο με ενέργειες των Αμερικανών βετεράνων επέστρεψε στις ΗΠΑ, στο Albany της πολιτείας της Νέας Υόρκη, καθώς δωρίθηκε από την Ελλάδα στην Αμερικανική «Ομοσπονδία παλαιμάχων πληρωμάτων Αντιτορπιλικών Συνοδείας», προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως «πλοίο-μουσείο». 

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε έρανος σε όλες τις ΗΠΑ, όπου συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 250.000 δολάρια. Στη συνέχεια, ναυλώθηκε ένα ρωσικό ρυμουλκό ανοικτής θαλάσσης και το 1993 ρυμούλκησε το σκάφος από το Ναύσταθμο Κρήτης στο Albanyτης Ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Πάνω στο πλοίο βρίσκονταν ένα στοιχειώδες πλήρωμα, αποτελούμενο όλο από εθελοντές - μέλη της Ομοσπονδίας που είχαν επιλεγεί ανά ειδικότητα με κλήρο. Όταν έφτασε στις ΗΠΑ, «έπιασε» στο λιμάνι του Albanyτης Νέας Υόρκης και σιγά σιγά άρχισαν επ' αυτού οι εργασίες αποκαταστάσεως του σκάφους σε «πλοίο Μουσείο» από τους εθελοντές. Το πλοίο έχει σήμερα την ονομασία USS "Stater" (DE-766) και είναι Ναυτικό Μουσείο.

Το αντιτορπιλικό συνοδείας USS "FrankO.Slater" (DE-766) κατασκευάστηκε στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου στα ναυπηγεία της Τάμπα στην Φλώριδα των ΗΠΑ, καθελκύστηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1944 και εντάχθηκε επιχειρησιακά στο Αμερικανικό Ναυτικό στις 1 Μαΐου 1944, παραμένοντας στις τάξεις του μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 1947, οπότε και τέθηκε εκτός υπηρεσία.Στις 1 Μαρτίου 1951 το σκάφος παραδόθηκε στο Ελληνικό ΠΝ (τότε «Βασιλικό Ναυτικό»), στο πλαίσιο της χορηγούμενης αμερικανικής βοηθείας προς τη χώρα μας πιο γνωστής ως «Δόγμα Τρούμαν», λαμβάνοντας την ονομασία «ΑΕΤΟΣ» (D-01). Στο ΠΝ παρέμεινε συνεχώς από το 1951 μέχρι και τις 5 Ιουλίου 1991, για 40 ολόκληρα χρόνια

Σε εκδηλώσεις Ναυτικής εβδομάδας στην δεκαετία '70 ήρθαν στο Λιμάνι της Καβάλας και είχαν μείνει για μέρες εδώ , τα αντιτορπιλικά Αετός και Ιέραξ, το υποβρύχιο Παπανικολής και δύο υποβρύχια πιο καινούρια και πιο μικρά από τον Παπανικολή .

Τα σχολεία της πόλης και οι μαθητές του επισκέπτονταν τα πλοία τότε.. Για λίγο είχε έρθει και το «Λέων» που φημολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα της Φιλαδέλφειας, αλλά αυτό είχε μείνει έξω από το λιμάνι, μαζί με κάτι ναρκαλιευτικά.