Γλαφυρή αφήγηση … χρήσιμες συμβουλές

2020-12-17

Καλημέρα με αγάπη!!

Πιστεύετε στον Αι Βασίλη; Τους μεγάλους ρωτάω όχι τα παιδιά.

Χριστούγεννα είναι μέσα μας. Είναι στα συναισθήματα. Για αυτό αγαπήσετε, δείξετε ευσυναίσθηση, επικοινωνήσετε με τηλέφωνο, με μηνύματα με βιντεοκλήση.

Δείξετε ότι είστε παρόν.

Να σας ρωτήσω και πάλι;

Πιστεύετε στον Αι Βασίλη; Τους μεγάλους ρωτάω όχι τα παιδιά.

Εγώ ΝΑΙ και θα σας εξηγήσω γιατί.

Ανάμεσα στους ενήλικες συναντώ μικρά παιδιά πεινασμένα για αγάπη, που τρέχουν να βρουν μία αγκαλιά να χωθούν, που ψάχνουν να βρεθεί ένας ψυχικά πιο ενήλικας να τους χωρέσει στην αγκαλιά του. Τέτοιους ανθρώπους συναντώ κάθε μέρα. .

Και οι μεγάλοι έχουν ανάγκη από τον Άγιο Βασίλη

Kαι οι μεγάλοι έχουν ανάγκη, από μια αγκαλιά, ένα χάδι και ένα φιλί. Έχουν ανάγκη από αγάπη!!!

Λένε ότι τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη περίοδος του χρόνου. Αλλά τελικά τι είναι αυτό που κάνει τα Χριστούγεννα ξεχωριστά; Και ποιο είναι αυτό το περιβόητο νόημα των Χριστουγέννων;

Για μένα, ένα είναι και η πίστη στον Άγιο Βασίλη. Η άποψή μου να ακούγεται λίγο παράξενη, αλλά ακόμα πιστεύω στον Άγιο Βασίλη. Και θα προσπαθήσω να συνεχίσω να πιστεύω, όσο χρονών και αν γίνω. Γιατί υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για να το κάνω.

Για τους περισσότερους ενήλικες ο σύγχρονος Άγιος Βασίλης είναι μια εμπορική επινόηση που προάγει τον καταναλωτισμό, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει χαρά στα παιδιά. Για τα παιδιά είναι ένας στρουμπουλός ηλικιωμένος κύριος με άσπρα γένια που οδηγεί ένα ιπτάμενο έλκηθρο και μοιράζει δώρα μπαίνοντας στα σπίτια με κάποιο μαγικό τρόπο (αφού πλέον ελάχιστα είναι αυτά που έχουν καμινάδα).

Αν, όμως, κοιτάξουμε τα λαμπερά μάτια των παιδιών όταν βρίσκουν το δώρο που τους έφερε ο Άγιος Βασίλης, θα διαπιστώσουμε ότι κάπου εκεί κρύβεται το νόημα των Χριστουγέννων. Στην πίστη τους σε κάποιον που δεν έχουν δει ποτέ, στην πίστη τους στο απίστευτο, στο μαγικό, στο θαύμα. Ξέρετε πόσοι άνθρωποι έχουν ανάγκη από έναν Αι Βασίλη. Έχουν ανάγκη από κάποιον άνθρωπο να τους αγαπάει πραγματικά, έχουν ανάγκη ακριβώς αυτές τις μέρες να δώσουν αγάπη, ένα χάδι, ένα φιλί. Για τους μεγάλους μιλάω, όχι για τα παιδιά. Αυτές τις μέρες λοιπόν, μας λείπει ένας τέτοιος άνθρωπος. Ο Άγιος Βασίλης, λοιπόν, συμβολίζει όλα όσα δεν μπορούμε να δούμε, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν. Για τον καθένα υπάρχει ένας τέτοιος άνθρωπος έξω, αρκεί να αφήσουμε τον εγωισμό μας, και να κοιτάμε με την καρδιά μας. Να αφήσουμε τα πάθη μας, και να ακολουθήσουμε εκεί που μας οδηγεί το συναίσθημα.

Ενσαρκώνει την ανάγκη των παιδιών να πιστέψουν στη μαγεία των παραμυθιών και στο ότι ο κόσμος εκεί έξω έχει αγάπη να τους προσφέρει.

Όμως, δεν έχουν μόνο τα παιδιά ανάγκη από τον Άγιο Βασίλη.

Την ίδια ανάγκη έχουμε και εμείς, οι «κάπως» μεγαλύτεροι. Θέλουμε να πιστέψουμε ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει κάποιος που μας νοιάζεται, ότι αυτά που ζητάμε και θέλουμε θα πραγματοποιηθούν, ότι τα πράγματα στη ζωή μας θα πάνε καλύτερα, ότι τα θαύματα συμβαίνουν πραγματικά.

Και κυρίως να πιστέψουμε σε όλα αυτά που δεν μπορούν να εξηγηθούν με τη λογική, αλλά για την καρδιά μας είναι τόσο σωστά και τόσο αληθινά, όσο αληθινός είναι για τα παιδιά ο Άγιος Βασίλης.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τον εαυτό μας να πιστέψει στον «Άγιο Βασίλη», γιατί το παιδί που έχουμε μέσα μας το έχει ανάγκη.

Γιατί η πίστη σε αυτό που είναι πολύ μαγευτικό για να χωρέσει στο μυαλό μας, θα μας βοηθήσει να πιστέψουμε και στο μαγευτικό μεγαλείο που κρύβουμε μέσα μας.

Και αυτή η πίστη θα γίνει το εφαλτήριο για να γίνουμε οι καλύτεροι άνθρωποι που μπορούμε να είμαστε.

Κείμενο της Παναγιώτας Πανώριας.

Θεραπευτικός Παιδαγωγός, σύμβουλος ψυχικής υγείας και Φιλόλογος

Φωτογραφίες στην ΄΄ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ΄΄ Δράμας 2019