Γεγονότα τον μήνα Δεκέμβριο

2020-12-08

Διαβάστε σημαντικά γεγονότα που έγινα τον μήνα Δεκέμβριο , στο διάβα του χρόνου στην περιοχή μας.

*Την 23 Δεκεμβρίου 1913 υπογράφηκε το Βασιλικό Διάταγμα «Περί Καταρτισμού Σωμάτων και Μεραρχιών», με το οποίο έγινε συγκρότηση του Στρατού, η οποία διατηρήθηκε μέχρι της εισόδου της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συγκρότηση του τετάρτου σώματος Στρατού είχε έδρα την Καβάλα.

*Στις 21 Δεκεμβρίου του1924 ενθρονίζεται Μητροπολίτης ο Χρυσόστομος Χατζησταύρου , στην νεοσυσταθείσα Μητρόπολη «Καβάλας και Νέστου» . ο οποίος αμέσως πρωτοστατεί στην εγκατάσταση των ξεριζωμένων προσφύγων πού στην περιοχή ανέρχονται σε 45.000. Η Μητρόπολης το 1930 ονομάσθηκε «Φιλίππων και Νεαπόλεως».

*Το αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδος. Φιλοξενεί στις αίθουσές του αντιπροσωπευτικά μνημεία από την ευρύτερη πολιτιστική ενότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και παράλληλα λειτουργεί ως Μουσείο της πόλης της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής της. Το αρχικό κτήριο του μουσείου ξεκίνησε να κτίζεται το 1961 και άνοιξε τις πύλες του για το κοινό τον Δεκέμβριο του 1964.

*Τα πρώτα αντικείμενα του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας στεγάσθηκαν τον Δεκέμβριο του 2005 στο κτήριο του Απεντομωτήριου στο λιμάνι της πόλης. Ήταν το έτος αυτό , όταν μια παρέα Καβαλιωτών, ξεκίνησε την προσπάθεια ίδρυσης ενός ναυτικού μουσείου στην Καβάλα για να αναδείξει την πολιτιστική παράδοση της περιοχής. Ο σύλλογος που ιδρύθηκε κατόρθωσε να συλλέξει περισσότερα από 650 αντικείμενα, δυο παραδοσιακά σκαριά, το ένα παραδοσιακό ιστορικό σκάφος κατασκευής 1932 που φυγάδευε άτομα στη διάρκεια της Κατοχής από την Καβάλα και το δεύτερο μια παλαιά παραδοσιακή πλοηγίδα δωρεά του Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στις φωτογραφίες τέσσερεις πανέμορφες κάρτ -ποστάλ της πόλης.