Γεγονότα στην Καβάλα το 1911

2020-04-18

Ψηφίδες τοπικής ιστορίας...

Στην Καβάλα του ..1911

Ματιές στην τοπική ιστορία γυρίζοντας το χρόνο πίσω κάτι παραπάνω από έναν αιώνα. Το έτος 1911, όπου η Καβάλα ήταν μια ακμάζουσα πόλη , όπου κυριαρχούσε η καπνεργασία και το καπνεμπόριο. Το Ελληνικό στοιχείο είχε στην κατοχή του το εμπόριο και ήδη η συνοικία του Αγίου Ιωάννη αποκτούσε εντυπωσιακά σπίτια εμπόρων.

ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ

Την εποχή εκείνη αρχίζουν την λειτουργία τους και τα .. ιαματικά λουτρά στις Ελευθερές Παγγαίου. Ιδιοκτήτης των Λουτρών ο Ζ. Ζάχος. Η πρόσβαση στα λουτρά αναγγέλλεται στην εφημερίδα Μακεδονία. Γίνεται με πλοιάρια από την Καβάλα αλλά και τον Σταυρό.

ΕΥΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Την ίδια εποχή όμως, καλοκαίρι του 1911, η ευλογιά χτυπάει την Καβάλα ανακοινώνονται οι πρώτοι θάνατοι στην Καβαλιώτικη εφημερίδα Σημαία. Οι κάτοικοι ανησυχούν ενώ το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου των Καπνεργατών αποφασίζει την προμήθεια 4 χιλιάδων σωληναρίων δαμάλιδος για τον εμβολιασμό των κατοίκων.

Η ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ

Στις 24 Ιουλίου έρχεται από το Άγιο όρος η Αγία Ζώνη και τίθεται σε προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννη. Την ίδια εποχή θεμελιώνεται ο Ιερός Ναός του Αποστόλου Παύλου σε σχέδια του Αρχιτέκτονα Φωτιάδη από την Κωνσταντινούπολη .

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Στην Κωνσταντινούπολη αποφασίζεται στις 25 Αυγούστου του 1911 η δημιουργία Λιμανιού στην Καβάλα , την πόλη όπου το εμπόριο αυξάνεται ραγδαία. Το τμήμα των Δημοσίων έργων της Οθωμανικής αυτοκρατορία αποφασίζει την κατασκευή του Λιμανιού μήκους 300μ και βάθους 9 μέτρων , στην απόφαση γίνεται λόγος ότι θα αποτελεί σταθμό του Οθωμανικού στόλου αλλά και αποθήκη .. γαιάνθρακα. Η δαπάνη των έργων υπολογίζονταν σε 350.000 λίρες.