Ένας εντυπωσιακός πίνακας

2021-11-28

Τον Ιούλιο του 1955 ο Καβαλιώτης αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης γράφει για έναν ζωγραφικό πίνακα.. που θα κοσμούσε από τότε και μέχρι σήμερα τα εκάστοτε γραφεία του Λιμενικού Ταμείου Καβάλας (σήμερα Οργανισμός Λιμένα).

Με γλαφυρότητα ο αείμνηστος Λαζαρίδης περιγράφει την εικαστική τέχνη και την αρτιότητα στην εκτέλεση της εικόνας του έργου από την ζωγράφο Τατιανή Λεστίνα - Μαρτινέγκο. Με σπουδές ζωγραφικής σε Γαλλία Βέλγιο και Ρωσία η Μαρτινέγκο , την εποχή εκείνη ήταν ιδιαίτερα γνωστή στην Καβάλα και δημιουργούσε πολλά πορτραίτα , παρουσίαζε δε την δουλειά της σε εκθέσεις που διοργάνωνε ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο συγκεκριμένος πίνακας αποτύπωσε την εικόνα των τότε λιμενικών έργων στην πόλη στην παραλία όπως διακρίνονταν , τόσο η πόλη όσο και η παραλία , από το ..καφενείο "Μετέωρα" στην Παναγία , κοντά στη διοίκηση Χωροφυλακής (σημερινή Θεοδώρου Πουλίδου, το κτίριο δίπλα στο 5ο Γυμνασίο).

Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ιωάννης Πριμικίδης είχε δώσει την εντολή για την φιλοτέχνηση του πίνακα, ενώ οπώς μας πληροφορούν τα γραφόμενα του Εφόρου Αρχαιοτήτων Δ. Λαζαρίδη , η ζωγράφος είχε καλέσει στο εργαστήριο της τόσο τον ίδιο όσο και τους Χαράλαμπο Λαλένη (καθηγητή) και Αχιλλέα Ζωγράφο (καλλιτέχνη ζωγράφο) για να δουν τον πίνακα. " Ο πίνακας θα έχει ιστορική αξία για την πόλη" αναφέρει ενθουσιασμένος στο κείμενο του Δ. Λαζαρίδης και προτρέπει το Λιμενικό Ταμείο να τον εκθέσει στο κοινό της πόλης πριν τον τοποθετήσει στα γραφεία του.