Ένα πρόγραμμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Τα μονοπάτια διαμορφώθηκαν με μόχθο και καλαισθησία από τους προγόνους μας, μέσα στους αιώνες σε ολόκληρη τη χώρα. Ένωναν πόλεις και χωριά μεταφέροντας πλούτο και πολιτισμό. Με την πάροδο του χρόνου όμως, πολλά μονοπάτια εγκαταλείφθηκαν, καλύφθηκαν από βλάστηση ή ασφαλτοστρώθηκαν ως εύκολη λύση για τη δημιουργία οδικών δικτύων. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού - που αγωνίζεται από το 1972 για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς - στοχεύει να δώσει νέα ζωή σε αρκετά μονοπάτια φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας, με το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» που ξεκίνησε και υλοποιεί εδώ και μερικά χρόνια.
Σε συνεργασία με τον Δήμο της κάθε περιοχής και με τη συμμετοχή των τοπικών σχολείων, τοπικών πολιτιστικών φορέων και πολιτών, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού υλοποιεί το πρόγραμμα αυτό.
Με την επιλογή μιας σειράς διαδρομών, τη μελετημένη σηματοδότηση και επικοινωνία τους, ξανακάνουμε τα μονοπάτια προσβάσιμα και ελκυστικά, τονώνοντας έτσι τις τοπικές οικονομίες με ένα σημαντικό παράγοντα αειφόρου ανάπτυξης - τον περιπατητικό τουρισμό - και προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τα τοπικά προϊόντα και τις ομορφιές της χώρας με τρόπο υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον.
Σε συνέχεια της δημιουργίας του συνεχόμενου μονοπατιού περίπου 70 χλμ. Nestos - Rodopi Trail, το πρόγραμμα ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στην Θράκη, υλοποίησε, σε συνεργασία με τους Δήμους Ξάνθης, Μύκης και Νέστου, και ένα δίκτυο 4 συμπληρωματικών διαδρομών, 33 περίπου χλμ., ένα από αυτά και η ποδηλατική διαδρομή Κεραμωτή - Δέλτα Νέστου 16,4 χλμ. Διάρκειας 1 ώρα 45′
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Με αφετηρία το Κέντρο Πληροφόρησης του Δέλτα Νέστου ακολουθούμε ασφαλτοστρωμένο δρόμο με βόρεια κατεύθυνσης, προς το χωριό Χαϊδευτό. Έπειτα, αφήνουμε το κεντρικό επαρχιακό δίκτυο και στρίβουμε δεξιά, για τον οικισμό Μοναστηράκι. Διασχίζουμε το μικρό χωριό και συνεχίζουμε σε χωματόδρομο με κατεύθυνση ανατολικά. Ένα πλούσιο αρδευτικό σύστημα με κανάλια και καναλέτα απλώνεται και υδροδοτεί δυναμικές καλλιέργειες με νερό από τον ποταμό Νέστο. Διασχίζουμε μια εύφορη γη που ο άνθρωπος την «κατέκτησε» , μόλις πριν εβδομήντα χρόνια, «δαμάζοντας» την άγρια φύση του Μεγάλου παραποτάμιου Δάσους Νέστου (Κοτζά Ορμάν). Στο τέλος της ευθείας των 2 χιλιομέτρων στρίβουμε δεξιά, παράλληλα με τον συρματένιο φράκτη που προστατεύει το Μεγάλο Δάσος. Συναντούμε στα αριστερά μας, εντός της περιφραγμένης έκτασης, το Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών Νέστου του ομώνυμου δήμου και μετά από μικρή απόσταση στο τέλος του φράχτη βρισκόμαστε στα αναχώματα του ποταμού Νέστου. Ποδηλατούμε νότια με κατεύθυνση το Δέλτα του ποταμού. Η παραποτάμια βλάστηση αποτελείται από λεύκες ,σκλήθρα, φτελιές, ιτιές νερόφραξους, κουφοξυλιές και λιγαριές, αλλά και βάτους κισσούς, λυκίσκους και αγράμπελη. Τα φυτά αναρριχώνται και δημιουργούν φυτοκοινωνίες αδιαπέραστες που μέσα τους κρύβονται αγριογούρουνα και τσακάλια, βίδρες και μυοκάστορες, φασιανοί, αετομάχοι και μελισσοφάγοι. Ο ζωοδότης Νέστος, ακόμη και λαβωμένος, απλώνει το δίχτυ της προστασίας του. Όσο πλησιάζουμε στο Δέλτα του ποταμού η βλάστηση αλλάζει και συναντούμε αρμυρίκια και αμμοθινικά οικοσυστήματα. Η διαδρομή καταλήγει στις εκβολές του ποταμού, στην δυτική του όχθη, όπου αντικρίζουμε το απέραντο Θρακικό Πέλαγος. Οι εκβολές αποτελούν ιδανικό σημείο παρατήρησης άγριας ζωής και σπάνιων πτηνών. Η παρουσία στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής, από τα αναχώματα μέχρι τις εκβολές, πρέπει να είναι ιδιαίτερα διακριτική, καθώς η διαδρομή βρίσκεται στην Α' Ζώνη προστασίας του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Σημεία ενδιαφέροντος είναι το : Κέντρο Πληροφόρησης
Δέλτα Νέστου του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ, Ποταμός Νέστος, Αρχέγονο παραποτάμιο
Μέγα Δάσος (Κοτζά Ορμάν), Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών Νέστου, Θαμνώνες με
αρμυρίκια και αμμοθινική βλάστηση στις εκβολές του ποταμού, Βιοποικιλότητα
οικοσυστημάτων και ειδών.