Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ευεργέτες

2020-11-15

Ήταν ένα .. ευχαριστώ στην προσφορά τους στην αγαπημένη μας πόλη την Καβάλα. Στο πλαίσιο των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ της Καβάλας, το περασμένο καλοκαίρι , προβλήθηκαν στην παραλία σε γιγαντοοθόνη μια σειρά ντοκιμαντέρ για προσωπικότητες της πόλης που συνέδεσαν την ζωή τους με έργα ευεργεσίας . Έργα που χιλιάδες συμπολίτες μας απόλαυσαν ή βρήκαν καταφύγιο και παρηγοριά σε αυτά . Η ζωή και το έργο του Μακαριστού Μητροπολίτη Προκοπίου, της Ευδοξίας Βαφείδου (Σταθμός Μέριμνα για το παιδί) του Τάσου Βασιλειάδη(κέντρο απεξάρτησης Κιβωτός) του Βασίλη Σαμέρκα (ΚΑΠΗ στην συνοικία του Βύρωνα) του Πέτρου Ζουμπουλάκη (Γυμνάσιο "Ζουμπουλάκιο") και του Πασχάλη Κιτσικόπουλου ("Κιτσικοπούλειος" παιδικός σταθμός).

Η σκιαγράφηση των Ευεργετών της πόλης έγινε το 2013 στο πλαίσιο των μεγάλων εκδηλώσεων τότε για την απόδοση τιμής στα 100 χρόνια Ελεύθερης Ελληνικής, Δημιουργικής Καβάλας. Το ντοκιμαντέρ για το έργο του Μακαριστού Προκοπίου είχε γίνει για τα 40 χρόνια Ποιμαντορίας του στην Μητρόπολη Φιλίππων το 2014.

Το ντοκιμαντέρ είχε προβληθεί στην εκδήλωση τιμής που είχε γίνει στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας. Με την ευκαιρία του γεγονός αυτού, της θύμησης και της απόδοσης τιμής στον Μακαριστό η μνήμη γυρίζει πίσω, στο όχι και μακρινό 2012, τότε που ένα έργο ζωής για τον εκλιπόντα έπαιρνε «σάρκα και οστά» η επιθυμία του να δημιουργήσει στην Καβάλα μονάδα ανοικτής φροντίδας ηλικιωμένων χρονίως πασχόντων. Να σημειωθεί ότι η συγκριμένη δομή ,σε μία εποχή οικονομικής κρίσης, τότε, είχε αξιολογηθεί ως πολύ σημαντική προσφορά στην τοπική κοινωνία ενώ σκοπό θα είχε την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης, κοινωνικής υποστήριξης, φιλοξενίας, λειτουργικής και κοινωνικής αποκατάστασης ενηλίκων χρονιών πασχόντων και ατόμων τρίτης ηλικίας.

Οκτώ χρόνια μετά η Μονάδα αυτή λειτουργεί άψογα προσφέροντας υψηλού επιπέδου φροντίδα και υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Η επιθυμία του Μακαριστού έγινε πράξη.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση του καλοκαιριού αλλά και μια το 2012 όπου εικονίζονται ο τότε Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Άρης Γιαννακίδης, επισκεπτόμενος τον εκλιπόντα Μητροπολίτη , συνοδευόμενος από τους τότε Αντιπεριφερειάρχες κ. Αρχέλαο Γρανά και κ. Κωσταντίνο Παπακοσμά και τον τότε Αντιδήμαρχο Καβάλας και νυν Δήμαρχο της πόλης Θεόδωρο Μουριάδη του ανακοίνωσε την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας Θράκης του έργου της κατασκευής της Μονάδας. Καθοριστικό ρόλο στην εκτέλεση του έργου είχε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας και ο τότε Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής .