Εκκλησίες του Αγίου Νικολάου … στη περιοχή μας

2020-12-06

Αγίου Νικολάου και μια περιήγηση στις εκκλησίες του Νομού Καβάλας αρχή ο Άγιος Νικόλαος στην Ελευθερούπολη . Είναι ένας ιστορικός Ναός, και η ιστορία του, όπως θα αναφέρουμε εν συντομία (τα στοιχεία από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως) , είναι μεγάλη και σπουδαία. Φαίνεται πως ο τόπος της ανέγερσής του Ιερού Ναού τον 4ο με 5ο αιώνα είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως από τους χριστιανούς της περιοχής για ανέγερση παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, και μάλιστα σε ένα χώρο όπου στα Ρωμαϊκά χρόνια κατείχε και πάλι θέση ιερή, αφού κάτω από το ιερό βήμα του Ναού υπήρχε ένας τάφος κάποιου νεαρού Ρωμαίου Στρατιώτου. Δυστυχώς όμως λόγω των βαρβαρικών επιδρομών που έγιναν στην πόλη, παραμένει άγνωστη η τύχη του Παλαιοχριστιανικού Ναού. Η σύσταση επισκοπής για την περιοχή της Ελευθερούπολης, η οποία είχε και την εποπτεία του Ναού, αναφέρεται ιστορικά περίπου μετά τον 9ο αιώνα.

Το 1759 περίπου, μετά την λαίλαπα των σταυροφοριών και το έρεβος της Τουρκοκρατίας η Δημογεροντία του τότε ανθηρού Πραβίου (έτσι ονομαζόταν τότε όπως προείπαμε η Ελευθερούπολη), πήρε την άδεια για την ανέγερση του γραφικού Ναού του Αγίου Νικολάου και με σκοπό να κερδίσουν ύψος, γίνεται περίπου υπόσκαπτος. Και έτσι υπόσκαπτος παραμένει μέχρι και σήμερα.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του Ναού είναι από πλούσια σχιστολιθικά πετρώματα από το βουνό του Παγγαίου, όπως επίσης και από κάποια μαρμάρινα σπαράγματα, τα οποία και μας προδίδουν την ύπαρξη κάποιου προγενέστερου ναού.

Η παράδοση της τοπικής μας εκκλησίας μας αναφέρει ότι ο Ναός ετιμάτο από τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες στο όνομα του Αγίου μεγαλομάρτυρα Μηνά. Όταν όμως έγινε η μεταφορά της επισκοπής Ελεθερουπόλεως το 1889 από το Ελευθερές (μία κωμόπολη κοντά στην Ελευθερούπολη) στο Πράβη , η παράλληλη μητρόπολη Ανακτορουπόλεως η οποία είχε έδρα τις Ελευθερές -μετά την αποχώρησή της από την περιοχή του κάστρου της Νέας Περάμου (που είναι μια παραθαλάσσια πόλη της Μητροπολέως μας) η οποία ετιμούσε, ως παραθαλάσσια περιοχή τον Άγιο Νικόλαο. Μετέφερε τότε και το όνομα του θαλασσινού Αγίου στο Νέο Μητροπολιτικό Ναό, οπότε και υποβαθμίστηκε θα λέγαμε σε δεύτερη μοίρα η μνήμη του Αγίου Μηνά. Οι Χριστιανοί βέβαια της περιοχή μας τιμούν εξίσου το ίδιο και τους δύο μεγάλους αγίους της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Πρέπει να αναφερθεί ότι ο Ναός του Αγίου Νικολάου έως και το 1912 χρησιμοποιείτο και ως Κοιμητηριακός Ναός της πόλεως, κάτι που ήταν πολύ συνηθισμένο και σε παλαιές ενορίες της Μητροπόλεως μας. Το 1931 όμως μετά την Μικρασιατική καταστροφή, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σε χώρο κοντά στον ναό του Αγίου Νικολάου πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, με αποτέλεσμα ο χώρος του Αγίου Νικολάου να γίνει ένας συγκοινωνιακός κόμβος, θα λέγαμε και έτσι να μεταφερθεί το κοιμητήριο σε μία άλλη περιοχή της πόλεως.

Ο ιστορικός μας ναός είναι κτισμένος στην μέση μίας μεγάλης κυκλικής πλατείας της πόλεως. Το 1915 κτίστηκε ένας ψηλός τοίχος περίπου 3,5 μέτρα, το οποίο βέβαια σήμερα δεν υπάρχει, και είχε σκοπό να προφύλαξη το εσωτερικό περίβολο του ναού. Όπως επίσης την ίδια χρονιά ανυψώθηκε από τους πρόσφυγες της Θράκης, ένα λαμπρό καμπαναριό με ύψος περίπου 11 μέτρα. Όπου και αυτό σήμερα δεν υπάρχει.

Υπήρξε κάποια προδιάθεση περίπου το 1961 να κατεδαφιστεί ο παλαιός αρχαιολογικός ναός και να κατασκευαστή μία καινούργια πιο μεγάλη και πιο λειτουργική Εκκλησία, αλλά ευτυχώς τότε με υπουργική απόφαση ο Ναός κηρύχθηκε διατηρητέο ιστορικό μνημείο και έτσι δεν μπόρεσαν επιτύχουν την κατεδάφισή του.

Παρόλο που στης 31 Δεκεμβρίου του 1971 ο ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά σχεδόν ολοσχερώς, και έμειναν μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι του ναού. Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουν ως αφορμή για την ανέγερση ενός νέου ναού, αλλά και πάλι με την άρνηση της επιμελήτριας αρχαιοτήτων Καβαλάς η οποία και αποφάσισε την αναστήλωση του Ναού, δεν κατάφεραν να επιτύχουν την ανέγερση νέας Εκκλησίας.

Η πυρκαγιά του 1971 κατάστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ναού, το Δεσποτικό θρόνο, τον άμβωνα τα οποία ήταν σκαλιστά και η αξία τους ήταν ανεκτίμητη. Επίσης έκαψε 54 εικόνες του 18ου και 19ου αιώνος και αυτές μεγάλης ιστορικής αξίας, και όλους τους σκαλιστού ξύλινους κίονες. Το μόνο που πρόλαβε να σώσει ένας κάτοικος της πόλεως ήταν η εικόνα του Αγίου Μηνά που είναι και αυτή του 18ου αιώνα και φυλάσσετε έως και σήμερα στο ναό. Και κάποια λειτουργικά σκεύη τα οποία φυλάσσονται σε σκευοφυλάκιο του ναού μας.

Το 1975 αποφασίστηκε, όπως αναφέραμε, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία η ολοκλήρωση της αποκατάσταση του ναού. Η ανακατασκευή αφορούσε την στέγη, το δάπεδο, τον γυναικωνίτη, και την αποκατάσταση των εσωτερικών τοίχων. Ενώ η αμμοβολή των εξωτερικών τοίχων που έγινε, ανέδειξε τα αρχιτεκτονικά μέλη της παλαιοχριστιανικής βασιλικής που είχαν χρησιμοποιηθεί σαν οικοδομικό υλικό για την κατασκευή του. Ο ανακατασκευασμένος πλέον μέχρι σήμερα ναός είναι διακοσμημένος με βυζαντινές αγιογραφίες και με ένα νέο ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες αγιογραφημένες από το αγιογραφικό εργαστήριο των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια του Αγίου Όρους.

Από τότε μέχρι και σήμερα εξυπηρετεί της λατρευτικές ανάγκες όχι μόνο των Ελευθερουπολιτών, οι οποίοι λατρεύουν και είναι πολύ συνδεδεμένη με τον ναό, αλλά και πολλών προσκυνητών, που με ευλάβεια προσέρχονται καθημερινά σε αυτό το σεμνό και απέριττο θα λέγαμε μνημείο της Μητροπόλεως μας.

Επίσης ο ναός μας λόγο το ότι είναι σε βάθος 2 μέτρων από την Γή το φυσικό φως είναι περιορισμένο, και σου δημιουργεί μία αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποια κατακόμβη. Σε υποβάλει κάπως, καθώς αυτό το επιβλητικό ημίφως σου θυμίζει τα δύστυχα χρόνια της Ρωμιοσύνης, όπου υπό την προστασία των υψηλών τοίχων, και της πυκνής βλάστησης των θάμνων ερχόταν κάθε χριστιανική ψυχή για να ψάλλει τον επιλύγχιον ύμνον «Φως ιλαρόν». Είναι με λίγα λόγια ένας πανέμορφος, ένας ταπεινός και κατανυκτικός ναός, ο οποίος στολίζει την πόλη μας.

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2009, ημέρα της εορτής του Αγίου Νικολάου αξιωθήκαμε να πραγματοποιήσουμε μία εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση των 250 χρόνων από την ανέγερση του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού μας, στο αμφιθέατρο Δημοκρατίας του Δήμου μας.

Έτσι περίπου έχει με λίγα λόγια η ιστορία των 250 ετών του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού μας του Αγίου Νικολάου. Αποτελεί το περίβλεπτο κέντρο της θρησκευτικής ζωής του τόπου. Και όπως σας είπα ο πιστός λαός μας τρέφει απέναντί του απεριόριστον σεβασμόν. Τιμά δε και τους δύο Αγίους μας και τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Μηνά όπου έχουμε την ευλογία ενός τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου Του.

ΣΤΗΝ ΘΑΣΟ

Εκκλησία του Αγίου Νικολάου υπάρχει και στο Λιμένα Θάσου δίπλα από την αρχαία αγορά. Χτίστηκε το 835μΧ στα λείψανα αρχαίων κτηρίων. Ο Άγιος Νικόλαος είναι προστάτης των ναυτικών.

ΣΤΗ ΚΕΡΑΜΩΤΗ

Στην Κεραμωτή του Δήμου Νέστου υπάρχει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που εορτάζει και την Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

ΣΤΗ Ν. ΠΕΡΑΜΟ

Από το ιστολόγιο του π. Θωμά Ανδρέου διαβάζουμε για τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου που υπάρχει και στη Νέα Πέραμο: " Η Κωμόπολη της Ν. Περάμου Καβάλας δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1920, όταν πρόσφυγες από την Πέραμο της επαρχίας Κυζίκου της Προποντίδας, με την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του λιμένος Ελευθερών. Μαζί με τους πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν και περί τις δέκα οικογένειες γηγενών κατοίκων της περιοχής από το πλησιόχωρο παραδοσιακό οικισμό του χωρίου Ελευθερών. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από τους πρόσφυγες που ξεκίνησαν από την Πέραμο της Κυζίκου οι μισοί εγκαταστάθηκαν στην Καβάλα ενώ οι υπόλοιποι στην περιοχή των Μεγάρων Αττικής, όπου δημιούργησαν την Ν. Πέραμο Αττικής. Το πρώτο μέλημα των προσφύγων ήταν η ανέγερση Ιερού Ναού. Με επικεφαλής τον αγαπητό τους εφημέριο από την αλησμόνητη πατρίδα, π. Δημοσθένη Θεοδωρίδη ξεκίνησαν οι εργασίες ανεγέρσεως του Ιερού Ναού, τον οποίο αφιέρωσαν στον Αγ. Νικόλαο, και οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1928. Μέχρι τότε τις λατρευτικές τους ανάγκες εξυπηρετούσε μια πρόχειρη κατασκευή- παράγκα η θέση της οποίας ήταν λίγα μέτρα βορειοανατολικά του Ιερού Ναού.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του Ιερού Ναού ήταν πέτρες και ξύλα. Έτσι ο Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου Ν. Περάμου είναι μια πετρόχτιστη τρίκλιτη Βασιλική , στην οποία το κάθε κλίτος χωρίζεται από τέσσερις κολώνες. Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού έγιναν το έτος 1932 από τον τότε Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Σωφρόνιο Σταμούλη, σύμφωνα με μια επιγραφή η οποία βρέθηκε πάνω στην Αγ. Τράπεζα του Ιερού Ναού.

Πρώτος εφημέριος του Ιερού Ναού διετέλεσε, όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω, ο π. Δημοσθένης Θεοδωρίδης. Ο π. Δημοσθένης συνέβαλλε αφενός μεν να στηρίξει τους συγχωριανούς του στο νέο ξεκίνημα τους στην καινούργια πατρίδα τους, αφετέρου να εξωραΐσει τον νέο Ιερό Ναό που με κόπο ανήγειρε η ευσέβεια των Περαμιωτών., και να διαφυλάξει τα κειμήλια που μετέφεραν από την Πέραμο της Κυζίκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος αγιογράφησε το μοναδικό πιστό αντίγραφο της εικόνος της Παναγίας Φανερωμένης η οποία ήταν η εφέστιος εικόνα της Ιεράς Μονής Φανερωμένης της επαρχίας Κυζίκου και σήμερα βρίσκεται στο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Το αντίγραφο αυτής το οποίο αγιογράφησε ο π. Δημοσθένης βρίσκεται ως εφέστιος εικών στον Ι. Ν. του Αγ. Νικολάου Ν. Περάμου.

Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατά την οποία η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας περιήλθε στη Βουλγαρική κατοχή (Β΄ Βουλγαρία όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται από τους κατοίκους της περιοχής), η Βουλγαρική διοίκηση επέβαλλε στον Ιερό Ναό να λειτουργεί Βούλγαρος ιερέας, οι δε ακολουθίες να τελούνται εις την Βουλγαρική. Δυστυχώς μετά την απελευθέρωση και κατά την αποχώρησή τους, οι Βούλγαροι έκλεψαν όλα τα κειμήλια του Ιερού Ναού (κυρίως εικόνες) τα οποία με κόπο και κίνδυνο της ζωής τους μετέφεραν οι πρόσφυγες από τους Ιερούς Ναούς της Κυζίκου, αφήνοντας στον Ιερό Ναό μόνο μία εικόνα του Αγ. Παντελεήμονος και ένα Αρτοφόριο ρωσικής τεχνοτροπίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της Ν. Περάμου αφήρεσαν συνολικά σαράντα κιβώτια με ιερά κειμήλια.

Μετά την βουλγαρική κατοχή στον Ιερό Ναό διηκόνησαν κυρίως διάφοροι Ιερομόναχοι προερχόμενοι εξ΄Αγίου Όρους έως την δεκαετία του 1960 όπου εφημέριος του Ιερού Ναού ήταν ο μακαριστός π. Δημήτριος Θεοδωρίδης, κατά σάρκα υιός του π. Δημοσθένους Θεοδωρίδη. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και για περίπου σαράντα συναπτά έτη, εφημέριος του Ιερού Ναού τοποθετήθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κυρό Αμβρόσιο Νικολάου, ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης (εκ χηρείας) π. Σάββας Μελίδης.

Σήμερα εφημέριοι είναι ο Παν. Αρχιμ. Ιερώνυμος Μάγγαλος και ο π. Παΐσιος Χαλκιάς

Στον Ιερό Ναό ανήκουν τα παρεκκλήσια του Αγ. Αθανασίου Αμμολόφων Ν. Περάμου και Αγ. Μαρίνης των παιδικών κατασκηνώσεων Ν. Περάμου. Ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει του Αγ. Νικολάου (6 Δεκεμβρίου), του Αγ. Παντελεήμονος( 27 Ιουλίου) και της Παναγίας Φανερωμένης (15 Αυγούστου).