Εις μνήμην Λευτέρη Αθανασιάδη

2020-12-08

Στις 8 Δεκεμβρίου 2013 , πριν εφτά χρόνια σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης η Καβάλα τίμησε τον Λευτέρη Αθανασιάδη, τον μακροβιότερο , και (κατά πολλούς) πλέον επιτυχημένου Δημάρχου Καβάλας των τελευταίων δεκαετιών.

Στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Καβάλας παρουσιάσθηκε από τον Δήμο Καβάλας η ζωή και η δράση του. Μίλησαν για τον αείμνηστο Αθανασιάδη, άνθρωποι που τον έζησαν από κοντά -είτε ως πολιτικό είτε ως άνθρωπο-, φίλοι και στενοί συνεργάτες του είχαν την ευκαιρία να πλέξουν το εγκώμιό του, αποκαλύπτοντας πολλές και άγνωστες πτυχές του πολυσήμαντου έργου του σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής της Καβάλας.

Για τον Λ. Αθνασιάδη αναφέρθηκαν : Ο τότε δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος μίλησε για την παρακαταθήκη του Λευτέρη Αθανασιάδη, η πρώην Δημοτική Σύμβουλος Ελένη Βλατσιώτου, η οποία μίλησε για τις εμπειρίες της δίπλα στον Λευτέρη Αθανασιάδη και το κοινωνικό του έργο ως δημάρχου, ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γκόλνας, ο οποίος αναφέρθηκε στον πολιτικό Λευτέρη Αθανασιάδη, ο Διεθυντής Διεύθυνση Τουρισμού της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Στράτος Μαρουλάς, ο οποίος ανέπτυξε το τουριστικό όραμα του Λευτέρη Αθανασιάδη, ο εκδότης και δημοσιογράφος της εφημερίδας ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ Θόδωρος Σπανέλης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στην σχέση του Λευτέρη Αθανασιάδη με τον Τύπο και την Ιστορία, ο ιατρός, π. δημοτικός σύμβουλος και π. επικεφαλής δημοτικής παράταξης Βασίλης Τραϊφόρος, ο συγγραφέας, δικηγόρος και π. πρόεδρος Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοσμάς Χαρπαντίδης, ο οποίος μίλησε για τον Λευτέρη Αθανασιάδη του πολιτισμού, ο π. γενικός διευθυντής του Δήμου Καβάλας Αντώνης Χατζηραφαηλίδης, ο οποίος ανέπτυξε την μεθοδολογία και τον τρόπο διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού από το Λευτέρη.

Στον χώρο του φουαγιέ οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να θαυμάσουν μια μεγάλη έκθεση με ανέκδοτες φωτογραφίες από τα έργα που υλοποίησε ο Λευτέρης Αθανασιάδης στην Καβάλα και σημαντικούς σταθμούς της ζωής του αλλά και σημαντικά ενθυμήματα της εποχής που σχετίζονται με την προσφορά και την πολιτική διαδρομή του αείμνηστου δημάρχου.

Ο Λευτέρης Αθανασιάδης αποβίωσε τα ξημερώματα της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου 2011, σε ηλικία 64 χρονών, στην καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου όπου και είχε μεταφερθεί λίγες ώρες νωρίτερα με προβλήματα στην καρδιά. Ο Λευτέρης Αθανασιάδης είχε εκλεγεί Δήμαρχος Καβάλας 4 συνεχόμενες φορές, από το 1983 μέχρι και το 1998. Ήταν επίσης υποψήφιος βουλευτής με το ΔΗΚΚΙ και δημοτικός σύμβουλος από το 1999 μέχρι το 2002 και 2007 μέχρι και το 2010, όταν και αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική δράση. Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα εκατοντάδες Καβαλιώτες αποχαιρέτησαν τον επί 16 χρόνια δήμαρχο Λευτέρη Αθανασιάδη, που έχασε ξαφνικά την μάχη με τον θάνατο.

Έναν άνθρωπο που τόσο αγάπησαν και που οι περισσότεροι διαβεβαίωναν πως άλλαξε την Καβάλα εκ βάθρων τις δεκαετίες 1980-90 της δημαρχίας του. Η νεκρώσιμη ακολουθία είχε γίνει στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καβάλας.