Διάλογος με τους αναγνώστες

2022-04-21

Η φωτογραφία αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική μας σελίδα στο Facebook και προκάλεσε το ενδιαφέρον αλλά και τα σχόλια των ηλεκτρονικών αναγνωστών μας. Γράψαμε τότε : "Η Καβάλα από τα δυτικά . Παραλία Κιουτσούκ Ορμάν , ένα μικρό καρνάγιο υπήρχε στην ακτή , όπως και τα θαλάσσια Λουτρά που άλλαξαν κατά καιρούς πολλούς ιδιοκτήτες. Έμειναν όμως , για τους παλιούς Καβαλιώτες, ως Λουτρά "Τερμεντζή". Στα μέσα του προηγούμενου αιώνα η περιοχή πήρε την .. εθιμική ονομασία "Ραψάνη" από την ταβέρνα που υπήρχε πλησίον της ακτής. Δυο νέοι άνθρωποι από το χωριό Ραψάνη της Λάρισας , που υπηρετούσαν την στρατιωτική τους θητεία στην Καβάλα , δημιούργησαν ένα χώρο διασκέδασης στο όμορφο αυτό σημείο. Στο βάθος ο εντυπωσιακός "Κουλε" που δέσποζε στην κορυφή του λόφου... γκρεμισμένος σήμερα και αφημένος στην τύχη του ..

Οι συμπολίτες μας σχολίασαν: Ο Ελευθέριος Παπαγιαννάκης, "Και να μη...ξεχνάμε ότι στα λουτρά "Τερμεντζή" σήμερα φιλοξενείται το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, το μοναδικό στη Βόρειο Ελλάδα". Εμείς προσθέσαμε: "Το Ναυτικό μας Μουσείο με καταπληκτικά εκθέματα και υπέροχους ανθρώπους που τα συνέλεξαν και τα αναδεικνύουν".

Η Κυριακή Παντούρη: "Από όλα όσα βλέπουμε στη φωτογραφία τίποτα δεν είναι ίδιο.... αναρωτιέμαι πολλές φορές "άραγε είναι καλύτερα;"

Ίσως οι παλαιότεροι που έχουν ζήσει το πριν και το μετά θα μπορούσαν να μας απαντήσουν". Απαντώντας στην κ. Παντούρη γράψαμε: "κάθε εποχή έχει τα χαρακτηριστικά της .. σίγουρα δεν ήταν .. ρόδινα όλα στο παρελθόν, ειδικά για τις κατοικίες.. άθλιες κατασκευές ... φυσικά οι λίγοι είχαν τις ανέσεις .. για αυτό και οι φωτογραφίες εικονίζουν την .. μια όψη τα σπίτια των .. λίγων. Ο κόσμος δυστυχώς έμενε σε .. άθλια σπίτια . Για αυτό .. τα γκρέμισε και .. μπήκε σε .. διαμερίσματα με μπάνιο .. ανέσεις και θέρμανση .."