Οι νέοι προτείνουν και δημιουργούν…

2021-03-31

Αξιοποίηση του παλιού αντλιοστασίου

Πολιτισμός , Ιστορία και Περιβάλλον πάνε μαζί , είναι μοχλός ανάπτυξης ενός τόπου και ειδικά του δικού μας. Η εφημερίδα μας ( ΣΕΛΙΔΕΣ Ιστορίας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος) εδώ και πέντε συναπτά έτη έχει στόχο την διάδοση του Πολιτισμού την καταγραφή της ιστορίας αλλά και την προστασία του Περιβάλλοντος . Είναι χαρά μας που διαπιστώνουμε ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας ασπάζονται και γίνονται υπέρμαχοι του τρίπτυχου αυτού. Εμείς με όλες μας τις δυνάμεις, που έχουν ενισχυθεί και με την ιστοσελίδα μας eykalipsis. com θα υποστηρίζουμε, θα ενισχύουμε και θα συμμετέχουμε σε κάθε δράση που στόχο έχει την ανάπτυξη της περιοχής μας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μπορεί να πέρασε στα ..μικρά σημειώματα του τύπου , όμως θεωρούμε ότι άκρως σημαντική και ελπιδοφόρα η παρακάτω είδηση . Πρόκειται για μια ιδέα που καταθέτουν δυο νέες φοιτήτριες , δυο νέα παιδιά με όρεξη για δημιουργία και γνώση. Διαβάζουμε στην ανάρτηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας, αυτού του σημαντικού "πνευματικού φάρου" της πόλης μας: "Τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», οι φοιτήτριες της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νεφέλη Πάχτα και Ιωάννα Μυωσίδου μας παρουσίασαν την εντυπωσιακή και συνάμα πρωτοποριακή διπλωματική τους εργασία με τίτλο: «Νηρόν Ύδωρ».

Έπειτα από πολύμηνη εργασία και εμπεριστατωμένη έρευνα οι δύο Καβαλιώτισσες οραματίζονται και προτείνουν μια σειρά έργων που θα μετατρέψουν το κτιριακό απόθεμα αλλά κυρίως τον περιβάλλοντα χώρο του πρώην αντλιοστασίου Καβάλας στην περιοχή των Αμισιανών σε τόπο ζωής με κυρίαρχο στοιχείο το νερό.

Η αποκατάσταση των κτιρίων θα συνάδει με τη δημιουργία ενός οικομουσείου όπου η φύση, η ιστορία και η αρχιτεκτονική θα έχουν τον κυρίαρχο ρόλο. Η Νεφέλη και η Ιωάννα έδωσαν την υπόσχεση να παρουσιάσουν την εργασία τους και στον Δήμαρχο Καβάλας κ. Θεόδωρο Μουριάδη.

Οι δύο φοιτήτριες ευχαριστούνε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της Διπλωματικής τους εργασίας. Την επιβλέπουσα καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. κ. Στυλιανή Λεφάκη αλλά και τους: Αλεξάνδρα Τσανάκα, Αικατερίνη Κουμανίδου, Άγγελο Λογκάρη και Κωνσταντίνο Παπακοσμά".

Οι νέοι μας ανοίγουν το δρόμο, μας καταθέτουν τις προτάσεις τους μετά από έρευνα , τεκμηρίωση και γνώση . Είναι σειρά όλων αυτών που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και έχουν την δυνατότητα να κάνουν πράξη τις προτάσεις αυτές αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν σε όφελος των πολιτών και των γενεών που έρχονται.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΣΧΗ

Η λειτουργία του κτιρίου της "Μεγάλης Λέσχης" είναι προ των πυλών . Έχουμε γράψει στις ΣΕΛΙΔΕΣ πολλές φορές για το κτίριο αυτό , την ιστορία του αλλά και το πως θα μπορούσε να προσφέρει στη νέα του πορεία . Χώρος Πολιτισμού , καινοτομίας ο στόχος. Ζωντανό κύτταρο όχι μόνο για νέους αλλά και σημείο αναφοράς για το παρελθόν αυτής της πόλης.

Συγκεκριμένα προτείνουμε , γιατί αυτός είναι ό ρόλος μας , να δημιουργηθεί μέσα σε αυτό μια έκθεση της ιστορίας του κτιρίου που συνάδει απόλυτα με την ιστορία της πόλης, μια έκθεση όχι στατική αλλά δια δραστική που θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα . Η τεχνολογία σήμερα βοηθάει για όλα αυτά .

Θα μπορούσε στο κτήριο να μεταφερθεί το Αρχείο του τοπικού της πόλης , ειδικά αυτό της προπολεμικής περιόδου, να ψηφιοποιηθεί από δημιουργικό εργαστήριο νεών και να είναι προσιτό σε όλο τον κόσμο , τόσο με την φυσική παρουσία των παλαιοτέρων (χρήση στον ισόγειο χώρο ) όσο και με την διαδικτυακή σύνδεση για τους χρήστες των νέων τεχνολογιών.

Σε χώρο του κτιρίου θα μπορούσε να στεγασθεί το Δημοτικό Ραδιόφωνο της πόλης και να γίνει κύτταρο πολιτισμού , ιδεών και μουσικής, αποθετήριο γνώσης και ιστορίας.

Στους χώρους της Λέσχης θα μπορούσε να φιλοξενηθεί και η "τράπεζα κινηματογραφικής μνήμης" αυτής της πόλης , που τόσο πλούσια είναι αλλά και τόσο σκόρπια.

Φυσικά όλα τα παραπάνω θα προστεθούν στις ήδη ανακοινώσεις που έχουν γίνει από την παρούσα Δημοτική αρχή για την επικείμενη χρήση της "Μεγάλης Λέσχης" σε καμία περίπτωση όμως δεν θα συμφωνήσουμε σε ..πρακτικές χρήσης του εμβληματικού αυτού κτιρίου ως .. γραφείων υπηρεσιών ή μονοθεματικών εκδηλώσεων . Η ιστορία θα κρίνει όλους μας.

Στις φωτογραφίες μας η παρουσίαση της εργασίας των δυο φοιτητριών . Η ανακοίνωση στον τοπικό τύπο το 1928 για την κατασκευή των κτιρίων αυτών . Τα κτίρια αυτά πριν 70 χρόνια και σήμερα .