Απόδοση τιμής στον Ελευθέριο Βενιζέλο

2021-05-07

Πριν δυο χρόνια στις 4 Μαΐου 2019 η Καβάλα απόδωσε την οφειλόμενη τιμή στον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, τον δημιουργό της σύγχρονης Ελλάδας. Η προτομή του τοποθετήθηκε στον Δημοτικό Κήπο . Η Κρητική Αδελφότητα Ν. Καβάλας είχε την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση της και ο Δήμος Καβάλας συνηγόρησε σε αυτό με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ιστορικά ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1929 ανακηρύχτηκε Επίτιμος Δημότης της πόλης . Κεντρική οδός στην Καβάλα φέρει το όνομα του. Τμήμα της πλατείας το 1936 ονομάσθηκε επίσης "Ε. Βενιζέλου". Στο Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος και στο ψηφιακό του αρχείο υπάρχουν πολλά τεκμήρια ιστορίας που συνδέουν τον Μεγάλο ηγέτη με την Καβάλα, ένα από αυτά και το εικονιζόμενο τηλεγράφημα της πόλης που τον καλεί να γίνει πληρεξούσιος της στην δεκαετία του 1920.

Το τηλεγράφημα υπογράφουν ο τότε Δήμαρχος Δημήτριος Μοσχοπουλίδης , ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ν. Τερμεντζής και 22 .. οργανώσεις.

Στις 4 Νοεμβρίου 1929 ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε έρθει στην Καβάλα για την τελετή θεμελίωσης του λιμανιού της πόλης. Η κατασκευή λιμανιού ήταν ένα αίτημα για την Καβάλα και τους κατοίκους της που ξεκινούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, εποχή ανάπτυξης για την πόλη, τα έργα του λιμανιού ξεκινούσαν. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος εν μέσω των Αρχών της περιοχής. Διακρίνονται επίσης ο τότε Δήμαρχος Κλεάνθης Τερμεντζής, οι Λιμενική Επιτροπή, οι Βουλευτές, οι Στρατιωτικές Αρχές και εκατοντάδες Καβαλιώτες.

Ο Ε. Βενιζέλος είχε έρθει με το αντιτορπιλικό (Έλλη) και δεκάδες μικρά πλοιάρια το υποδέχτηκαν στο λιμάνι της πόλης. Κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα ο Ε. Βενιζέλος μίλησε στον λαό της πόλης από τον εξώστη του τότε Δημαρχείου που στεγάζονταν στο Μέγαρο «Τόκου» ενώ επισκέφτηκε και τον υπό κατασκευή προσφυγικό συνοικισμό των «Πεντακοσίων».

Στη φωτογραφία που αναρτούμε ο Ε. Βενιζέλος μιλάει στους Καβαλιώτες από το μπαλκόνι του τότε Δημαρχείου, σημερινό Μέγαρο Τόκου που στεγάζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Μια ακόμα φωτογραφία με τον Ε. Βενιζέλο στην Καβάλα το Νοέμβριο του 1929. Καρτ ποστάλ που τον εικονίζει το 1912. Η Λιμενική Επιτροπή Καβάλας γράφει στον Ε. Βενιζέλο για το θέμα του Λιμανιού. (Αρχείο Ιδρύματος Ε. Βενιζέλου). Φωτογραφίες από την αποκάλυψη της προτομής του το 2019 στην Καβάλα.