Απόδοση μνήμης και τιμής

2021-01-30

Στην Καβάλα αυτό που έγινε την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος δεν είχε προηγούμενο. Κείμενα, μαρτυρίες, φωτογραφίες, προσωπικές αφηγήσεις , άγνωστες πτυχές για την ιστορία των συμπατριωτών μας, των Εβραίων , που αποδεκατίστηκαν στο Ολοκαύτωμα. Τελικά έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Ναι κρατάμε την υπόσχεση μας, να λέμε τις ιστορίες τους και να τους τιμούμε, υπερασπίζοντας το δικαίωμα όλων να ζουν με αξιοπρέπεια σε έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο. Τιμήσαμε και θα τιμούμε κάθε μέρα, τα θύματα του Ολοκαυτώματος, επιδιώκοντας την αλήθεια, τη μνήμη οικοδομώντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο. Όλα αυτά που αναρτήθηκαν, δημοσιευτήκαν είναι η ζωντανή ιστορίας της πόλης . Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να συγκεντρώσει όλα αυτά που έχουν γραφτεί τις τελευταίες μέρες... να τα αρχειοθετήσει και γιατί όχι να προχωρήσει στην έκδοση ενός .. αναμνηστικού εντύπου για τους συμπατριώτες μας και την ζωή τους στην γενέθλια πόλη τους.

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Οι Εβραίοι της Καβάλας στο κέντρο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ. Μέσα από ένα σπάνιο άλμπουμ που περιέχει φωτογραφίες και υπογραφές μελών της εβραϊκής κοινότητας της Καβάλας, πριν δολοφονηθούν, οι περισσότεροι σε στρατόπεδο εξόντωσης του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στην Τρεμπλίνκα της Πολωνίας.

Στο ίδιο σπάνιο άλμπουμ, τεκμήριο της ιστορίας της πόλης υπάρχουν, και άλλα πρωτότυπα έγγραφα. Όλα αυτά βρίσκονται στο αρχείο του Yad που είναι το Κέντρο μνήμης του παγκόσμιου ολοκαυτώματος Vashem στην Ιερουσαλήμ. Πριν μερικά χρόνια αναρτήθηκε αυτή η φωτογραφία , στην ετήσια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ, στις 9 Απριλίου. (η φωτογραφία της ανάρτησης).