“Άγνωστοι” ..ευεργέτες της πόλης

2021-09-01

Άραγε ποιος ξέρει σήμερα τον Αναστάσιο Πασχαλίδη του Αγγέλου; ποιος ήταν ; και ποια η προσφορά στην Καβάλα; Πόσοι συνάνθρωποι μας "χρωστούν" την ζωή τους στον Αναστάσιο Πασχαλίδη; Δρόμος με το όνομα του δεν υπάρχει... και φυσικά σε κανένα σχολικό εγχειρίδιο δεν αναφέρεται το όνομα του και η προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο.. Αξίζει να διαβάσετε μέχρι το τέλος την δημοσίευση αυτή ..

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Ο Αναστάσιος Πασχαλίδης είχε γεννηθεί στην Καβάλα το πολύ ..μακρινό 1879 , οι γονείς του ήταν από την Δράμα και ο ίδιος ασχολήθηκε με το εμπόριο υαλικών, τόσο στην Καβάλα όσο και στην Αθήνα , στην οποία βρέθηκε αρκετά νωρίς. Ο Αναστάσιος Πασχαλίδης τον Ιούλιο του 1947 συντάσσει σε συμβολαιογράφο της Αθήνας την .. διαθήκη του . Όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά του στοιχεία τα .. αφήνει στην σύζυγο του Φιλομένη, με την σημείωση όμως , όταν και αυτή εκδημήσει τα τρία σπίτια που τις κληροδοτεί να περιέλθουν για κοινωνικούς σκοπούς τόσο στην Καβάλα όσο και στην Αθήνα. Ο Αναστάσιος Πασχαλίδης αφήνει τον μάταιο αυτό κόσμο στην δεκαετία του 1960 και στα μέσα της δεκαετίας του 1970 φεύγει από την ζωή και η γυναίκα του Φιλομένη. Έτσι τα τρία ακίνητα "σπίτια μετά οικοπέδων" που φέρουν τον χαρακτηρισμό επαύλεις .. γίνονται περιουσιακά στοιχεία τριών κοινωνικών ιδρυμάτων.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Στα Πατήσια η έπαυλης με την ονομασία "Κατερίνα" κληροδοτείται στο Ορφανοτροφείο "Χατζηκώστα" με την υποχρέωση να περιθάλπει κάθε χρόνο ένα ορφανό παιδί από την Δράμα. Στην Γλυφάδα η έπαυλης "Άννα" κληροδοτείται στο Νοσοκομείο Καβάλας με την ονομασία "Ευαγγελισμός" το οποίο είναι δημοτικό και αν αυτό ..καταργηθεί τότε η περιουσία να πάει στον "Ευαγγελισμό" της Αθήνας, υποχρέωση να νοσηλεύει ένα άπορο άτομο από την Δράμα. Η τρίτη έπαυλης του αειμνήστου Πασχαλίδη ονομάζονται "Φιλομένη" και βρίσκονταν στο Παλαιό Φάληρο αυτή κληροδοτήθηκε στο Πουλίδειο Γηροκομείο Καβάλας και αν αυτό ... δεν θα υπήρχε τότε θα πήγαινε η περιουσία στο Γηροκομείο Αθηνών και εδώ η υποχρέωση η φιλοξενία ενός απόρου ατόμου από την Δράμα. Αυτός ήταν ο Αναστάσιος Πασχαλίδης ... δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει φωτογραφία του .. πουθενά .. όσο για την εξέλιξη των κληροδοτημάτων .. αυτά σε προσεχή δημοσίευση.. Περισσότερα στα επόμενα έντυπα τεύχη των ΣΕΛΙΔΩΝ και άλλα ιστορικά στοιχεία για τους ευεργέτες της πόλης . Για να γνωρίσουμε ποιοι ήταν ο Μαυρομιχάλης, ο Χρυσοχόου και τη έχουν αφήσει σε αυτή την πόλη ...