αεροφωτογραφία της Καβάλας το 1943... από την Γερμανική Πολεμική Αεροπορία

2021-02-23

Πριν από μερικά χρόνια δημοσιεύτηκε αυτή η σπάνια αεροφωτογραφία της Καβάλας το 1943... από την Γερμανική Πολεμική Αεροπορία. Αρκετοί διαδικτυακοί που γνωρίζουν την Γερμανική γλώσσα έγραψαν τα χαρακτηριστικά στοιχεία του χάρτη και τα σημεία της πόλης που απεικονίζει.

Πρώτος ο εκλεκτός φίλος και πρόεδρος του συλλόγου «Φίλος» της Νυρεμβέργης Σωτήρης Ξώγνος μας περιγράφει την φωτογραφία:

«Πάνω αριστερά Bearbeitet=εκπονήθηκε, Τμήμα Επιτελείου LW. Kdo.SO Luftwaffe Kommando Süd-Ost =Νότιο-ανατολική Αεροπορική διοίκηση, μετά αναφέρει στρατιωτική ή -κες μονάδες.... από 2 Οκτωβρίου 1943. Στην μέση Geographische Lage είναι το στίγμα 24 μοίρες, 24 πρώτα 30 δεύτερα Ανατολικά (γεωγρ. μήκος) και 40 μοίρες, 56 πρώτα και 0 δεύτερα βόρεια (γεωγραφικό πλάτος), δεξιά πάνω.

Εκπονήθηκε από την διοίκηση αντιαεροπορικών (Luftgau Kommando XVII) πρόκειται για Αυστριακή μονάδα, από κάτω που γράφει Alte Burg είναι ο πάλαι ποτέ "Κολές".

Τέλος κάτω αριστερά: Erklärung=Επεξηγήσεις α) Αποβάθρες υπό κατασκευή, β) Λιμήν σκαφών, c) αποβάθρα, d) μόλος, e) χώρος προσθαλάσσωσης αερακάτων (στην Καβάλα στάθμευαν υδροπλάνα του τύπου Arado 196) ο υπεύθυνος της Ασφαλείας του Αερολιμένα ζει ακόμα στην διπλανή πόλη της Νυρεμβέργης, ήταν αστυνομικός. f) Στρατώνες. Φυσικά το Geheim=Απόρρητο. Στα γερμανικά το V προφέρεται σαν f, ενώ το Β σαν Μπέ και το W σαν Βήτα. Τώρα για παραπάνω επεξηγήσεις θέλουμε Γερμανό στρατιωτικό..»

Η Maria Emmanouilidou έγραψε για την εικόνα: «Περιγράφει την γεωμετρική έκταση της Καβάλας . Στις αριθμήσεις a,b,c,d,e,f εξηγεί : Τοποθεσίες όπως ..Μόλος, προκυμαία, θαλάσσιο λιμάνι, αποθήκες. Η λέξη όμως κάτω στο κέντρο Geheim σημειώνει ότι ο χάρτης , για την εποχή του ήταν απόρρητος .

Την εποχή της ανάρτησης έγραψα ότι η ανταπόκριση των φίλων ήταν εντυπωσιακή, πρόσθεσα δε ότι ψηφίδα - ψηφίδα συνθέτουμε την ιστορία της όμορφης πόλης μας . Δεν είμαστε .. ειδικοί είμαστε λάτρεις της ιστορίας και αγαπούμε την πόλη μας.


Zisis Broukakis

ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΚΩΣΤΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΥΔΡΟΠΛΑΝΩΝ, ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΡΑ ΟΡΜΑΝ (ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ ΣΗΜΕΡΑ) , ΟΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΕΛΚΥΟΝΤΑΝ ΤΑ ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ ΜΕ ΞΥΛΙΝΗ ΓΛΥΣΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ, ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, ΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ. ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.