Βασιλικές ιστορίες στην ..Καβάλα

2020-11-15

Μια έρευνα στο αρχείο της Βουλής των Ελλήνων και συγκεκριμένα στις ψηφιοποιημένες συλλογές του τοπικού τύπου μας οδηγεί σε ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας τον Ιούλιο του 1936, ο Δήμος .. εκποιεί ξυλεία που του περίσσευε από την κατασκευή μιας αψίδας υποδοχής του τότε Βασιλέως Γεωργίου. Η ιστορία λέει ... Το 1936 επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Καβάλα ο Βασιλιάς Γεώργιος, δεν είχαν περάσει λίγοι μήνες από την παλινόρθωση της Βασιλείας στην Ελλάδα. Ο Γεώργιος ήρθε στην Καβάλα από την Ξάνθη και ο λαός της πόλης, κατόπιν και της προτροπής τόσο του Νομάρχη όσο και του Δημαρχεύοντος , τον υποδέχθηκε στην αρχή της οδού Σαππαίων, όπου ο Δήμος είχε στήσει μια εντυπωσιακή αψίδα. Ο Βασιλιάς επισκέφτηκε την συνοικία της Παναγίας και ειδικά το σπίτι του Μεχμέτ Αλή όπου υπήρχε Αιγυπτιακή παρουσία από τους διαχειριστές του Βακουφίου. Ο ανδριάντας του Μεχμέτ Αλή, έργο του γλύπτη Κ. Δημητριάδη, ήταν τοποθετημένος αλλά καλυμμένος με λινάτσα αφού αναμένονταν ο βασιλιάς της Αιγύπτου για τα επίσημα εγκαίνια ( .. αυτά τελικά έγιναν μετά 13 χρόνια).

Ο Γεώργιος δέχθηκε τις αρχές της πόλης στο στρατηγείο του 4ου Σώματος Στρατού στην σημερινή οδό Κωνσταντινίδη Ποιητή. Είναι χαρακτηριστικές οι περιγραφές του τοπικού τύπου για την επίσκεψη του Γεωργίου αλλά και τις ενδυματολογικές αποχρώσεις των κυριών αλλά και κυρίων που είδαν τον ....εξοχότατο. Όμως εμείς θα σταθούμε στην γλαφυρή περιγραφή του συντάκτη του κειμένου για την παρουσία των καπνεργατών του σωματείου Ανεξαρτησία. Παρά την αποτροπή της επίσκεψης που επιχείρησε ο Νομάρχης Κοσμόπουλος , τον χαρακτηρίζει η εφημερίδα «εργατοφάγο» , οι καπνεργάτες , όπως λέει η εφημερίδα ..τον μιλούν σταράτα και τον κοιτάζουν αγέρωχα.

Ο Γεώργιος επισκέφθηκε το κτίριο των αδελφών Γρηγοριάδη , σήμερα στεγάζεται το Ωδείο Καβάλας αλλά και την Μεγάλη Λέσχη όπου οι τοπικές αρχές των παρέθεσαν γεύμα.

Το κτίριο του σημερινού Δημοτικού Ωδείου (μαζί με το διπλανό κτίριο που ήταν ιδιοκτησία του Κλέωνος Κραντονέλλη), αποτελούσαν και τότε τα αρχαιότερο από τα σπίτια που χτίστηκαν πριν το 1864 στην Καβάλα μετά την έξοδο του Ελληνικού πληθυσμού από την χερσόνησο της Παναγίας. Εκεί όπου κατέλυσε ο Γεώργιος ήταν ιδιοκτησία των αδελφών Ν. και Ε. Γρηγοριάδη, από τους πρώτους καπνεμπόρους. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως Τράπεζα ενώ από το 1987 (εγκαινιάστηκε στην παρούσα μορφή του το 1990) ανήκει στο Δήμο Καβάλας και στεγάζει το Δημοτικό Ωδείο. Ο έντονος νεοκλασικός του χαρακτήρας, με τα εντυπωσιακά αετώματα στη στέγη, τους κίονες και το γλυπτό διάκοσμο υποδηλώνει την προσπάθεια του αρχιτέκτονα να τονίσει τη δύναμη, τον πλούτο και την εθνική υπερηφάνεια για την αρχαιοελληνική παράδοση.

Στην Μεγάλη Λέσχη, στο γεύμα προς τιμή του Βασιλιά , παρακάθισαν όλοι οι τότε επιφανείς Καβαλιώτες με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο.

Ο Γεώργιος Β΄, βασίλευσε κατά τα διαστήματα 1922-24, 1935-1941 και 1946-1947 , ενώ ήταν και πρωθυπουργός από τις 19 Απριλίου 1941 μέχρι τις 22 Απριλίου 1941.

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε είναι από το γεύμα που παρέθεσαν οι τοπικές αρχές , στον Γεώργιο και την συνοδεία του στην αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης. Ο καθρέπτης και η μεγάλη ξυλόσομπα , σώζονται και σήμερα .

Στο μπαλκόνι του πανέμορφου και για την εποχή του και σήμερα κτιρίου του Δημοτικού Ωδείου.

Η αποβίβαση από το αυτοκίνητο που τον μεταφέρει στην συνοικία της Παναγίας, μπροστά από το καλυμμένο άγαλμα του Μεχμέτ Αλή.

Το κτίριο της διοίκησης του τετάρτου σώματος στρατού στην οδό Κωνσταντινίδη Ποιητή όπου ο Γεώργιος δέχθηκε τους εκπροσώπους των Καβαλιωτών. (Οι φωτογραφίες είναι από ψηφιακό αρχείο του ιστοτόπου του «ΕΛΙΑ» στην Γενάδειο Βιβλιοθήκη).