Τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στο Παλαιοχώρι ..και η ιστορία

2022-07-17

Τραγικό το δυστύχημα που συνέβη χθες . Το αεροπλάνο κατέπεσε σε αγροτική περιοχή του Παλαιοχωρίου και των Αντιφιλίππων Καβάλας. Νεκροί τα μέλη του πληρώματος και ανησυχία για το φορτίο που μετέφερε , οι πληροφορίες αναφέρουν για πυρομαχικά..

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ μετά την πτώση αεροσκάφους Antonov 12 κοντά στα χωριά Ανιφίλιπποι και Παλαιοχώρι Καβάλας. Οι αρχές αναζητούν απαντήσεις για το μεταγωγικό αεροσκάφος που κατέπεσε και συνετρίβη σε γεωργική έκταση, ανάμεσα στους οικισμούς Παλαιοχώρι και Αντιφίλιπποι, στο δήμο Παγγαίου Καβάλας.

Το πλήρωμα ήταν οκταμελές - όλοι Ουκρανοί. Εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας Meridian Cargo δήλωσε ότι είναι νεκρά όλα τα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους. «Φυσικά δεν επιβίωσαν της συντριβής», δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αεροπορική τραγωδία.

Στο σημείο της πτώσης έχει σπεύσει ειδική στρατιωτική ομάδα για να συμμετέχει στις έρευνες.

Η μετακίνηση του τμήματος έγινε με αεροπλάνο CH-47D από τα Μέγαρα. Στην στην περιοχή έχουν μεταβεί δύο Τάγματα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς

Μέλη του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα, είναι στην περιοχή προκειμένου να ερευνήσουν τον χώρο , δίνοντας έμφαση σε μια λευκή ουσία που εντόπισαν μέλη της ΕΜΑΚ. Στην περιοχή και στο σημείο της πτώσης έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Ιστορικά δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει αεροπλάνο στην περιοχή μας. Τα ..πρώτα αεροπλάνα που έπεσαν ήταν στην διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου στις μάχες μεταξύ Γερμανών και Γάλλων, Άγγλων και Ελλήνων στην Θάσο και στην θαλάσσια περιοχή στο κόλπο της Καβάλας.

Στη διάρκεια της κατοχής είχαμε ατυχήματα με τα υδροπλάνα των Γερμανών που υπήρχαν στο λιμάνι της Καβάλας.

Τον Ιούνιο του 1949 στην καταγραφή της τοπικής ιστορίας, συναντάμε ένα γεγονός που απασχόλησε το πανελλήνιο για την τραγικότητά του. Ήταν το Αεροπορικό δυστύχημα, όπου αεροσκάφος της Τ.Α.Ε. έπεσε στην Μαλακάσα. Είχε ξεκινήσει από το Αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα. Ήταν η Δευτέρα της 6ης Ιουνίου 1949 ,το αεροπλάνο τύπου «Ντακότα» της Αεροπορικής Εταιρείας Τ.Α.Ε. κάνει την εμφάνιση του στον ουρανό της Καβάλας. Από το ύψωμα του Αγίου Σίλα ξεκινά την διαδικασία της προσγείωσης στο στρατιωτικό Αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα. Στα κτίσματα του Αεροδρομίου αρκετοί είναι αυτοί που αναμένουν το αεροπλάνο. Περιμένουν αυτούς που θα κατεβούν από αυτό αλλά και είναι και αυτοί , με τις αποσκευές στα χέρια, ετοιμάζονται για την πτήση προς την Αθήνα. Περισσότεροι στρατιωτικοί, έμποροι και ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι.. Ο τύπος αυτός των αεροσκαφών μόλις που χωρά 25-30 άτομα. Η διαδικασία προσγείωσης είναι ομαλή , το αεροπλάνο τροχοδρομεί , οι έλικες σταματούν να γυρίζουν η πόρτα ανοίγει και οι επιβάτες αποβιβάζονται από αυτό. Σε λίγο ξεκινά η διαδικασία φόρτωσης των αποσκευών και των άλλων δεμάτων ενώ γίνεται και επιβίβαση των επιβατών. Είναι 22 άτομα άνδρες, γυναίκες ακόμα και μικρά παιδιά. Στους επιβάτες και ο διοικητής της 7ης Μεραρχίας , που είχε έδρα την Καβάλα Γεώργιος Κώτσαλος. Το Αεροπλάνο μπαίνει στην διαδικασία απογείωσης και σε λίγα λεπτά χάνεται στον ορίζοντα μαζί και ο δυνατός ήχος από τις μηχανές του. Στο Αεροδρόμιο επικρατεί ησυχία, οι στρατιώτες είναι στις θέσεις τους όπως και οι ασυρματιστές στον πύργο ελέγχου.. Το αεροπλάνο σε προγραμματισμένες ώρες δίνει «αναφορά» μέσω ασυρμάτου στο Αεροδρόμιο . Τελευταία επικοινωνία του όταν βρίσκονταν πάνω από την Σκόπελο , τότε έπαυσε να στέλνει σήμα. Στον Αμυγδαλεώνα καλούν με τον ασύρματο συνεχώς το αεροσκάφος, μάταια όμως.. Οι άνθρωποι της Τ.Α.Ε. (της εταιρείας που είχε το αεροσκάφος) ανησυχούν , όπως και οι άνθρωποι του Αεροδρομίου. Αναζητήσαμε όλα εκείνα τα στοιχεία για το γεγονός εκείνο μέσα από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων τις αναρτήσεις αλλά και τις τηλεοπτικές εκπομπές. Παρουσιάζουμε τα κυριότερα σημεία της τραγωδίας εκείνης. Το εναρκτήριο σημείο της ιστορίας εντοπίζεται στις αρχές Φεβρουαρίου, συγκεκριμένα στις 4Φεβρουαρίου του 1949 στο αεροδρόμιο της Κομοτηνής. Όπου μια Ντακότα της Τ.Α.Ε ( Τεχνικαί &Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις) προσγειώνεται στο αεροδιάδρομο της πόλης. Το δεξιό πτερύγιο του αεροσκάφους DouglasDC 3, κατά την προσγείωση ακούμπησε στο έδαφος, σύρθηκε με αποτέλεσμα να αποκοπεί από το αεροπλάνο. Όλοι οι επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου και του πληρώματος επέζησαν. Το αεροσκάφος επισκευάστηκε με αντικατάσταση του πτερυγίου και συνέχισε τα προγραμματισμένα δρομολόγιά του στη γραμμή Καβάλα-Αθήνα.

Το ημερολόγιο γράφει 6 Ιουνίου του 1949. Το αεροπλάνο με νηολόγιο SX-BAI, ετοιμάζεται να απογειωθεί από το αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα της Καβάλας μεταφέροντας 22 επιβάτες, αναμεσά τους και ο υποστράτηγος Γεώργιος Κώτσαλος. Ήταν ο διοικητής της 7ης Μεραρχίας και ταξίδευε από την Καβάλα προς την Αθήνα, με σκοπό να αναλάβει το τρίτο σώμα στρατού. Το αεροσκάφος επρόκειτο να απογειωθεί από την Καβάλα στις 16:50', αλλά λόγω κακοκαιρίας απογειώθηκε στις 17:20'. Οι εφημερίδες έγραφαν τις επόμενες ημέρες «Όλα έβαιναν καλώς μέχρι τις 17:36', όπου και το αεροσκάφος έστειλε σήμα διέλευσης πάνω από το ακρωτήριο Άθως σε ύψος 2.000 ποδών και ενώ ευρίσκετω κάτω από τα σύννεφα. Στις 17:57' σημειώνεται αλλαγή πορείας του στις 200 μοίρες, και αρχίζει να κατευθύνεται προς τη Σκιάθο, με σκοπό να ξεφύγει από την μαίνουσα τροπική καταιγίδα. Περίπου ένα τέταρτο της ώρας μετά, και συγκεκριμένα στις 18:12' από το αεροπλάνο εστάλθηκε σήμα πάνω από τη Σκόπελο, ενώ βρισκόταν σε πορεία 190 μοιρών σε ύψος 6.000 ποδιών. Στις 18:25', ο κυβερνήτης, Ελευθέριος Καραμανλέκος, ζήτησε το ελληνικό μετεωρολογικό δελτίο, το οποίο του δώθηκε στις 18:27' και επιβεβαίωσε την λήψη του. Περίπου ένα τέταρτο μετά, και συγκεκριμένα στις 18:43', το αεροσκάφος δεν είχε εκπέμψει άλλο σήμα, ενώ παράλληλα, συνεχιζόταν η προαναφερθήσα καταιγίδα. Με τη σειρά του ο Α/Τα του Ελληνικού, άρχισε να καλεί το αεροπλάνο με άκαρπες όμως προσπάθειες. Παράλληλα σχετική ενημέρωση έλαβε και ο Πύργος Ελέγχου του Ελληνικού, για την αναμενόμενη προσγείωση του αεροσκάφους στις 18:48', αλλά και για το γεγονός ότι δεν απαντούσε στις κλήσεις. Γύρω στα πέντε λεπτά πριν τις επτά, η Υπηρεσία Κίνησης Γραμμών της Τ.Α.Ε έλαβε σχετική ειδοποίηση από το γραφείο Κίνησης Κεντρικού Αερολιμένα Αθηνών, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορία του Σταθμού Χωροφυλακής Ωρωπού, στη θέση Μαλακάσα έπεσαν δυο αλεξιπτωτιστές. Στις εφτά ακριβώς, ειδοποιήθηκαν από το Υπουργείο Αεροπορίας, ότι ένα αεροσκάφος κατέπεσε στην συγκεκριμένη θέση ( Θέση Μπούγα ή Ασπροχώρι-Μαλακάσα Αττικής).

Το αεροπλάνο δυστυχώς δεν μπόρεσε να αποφύγει την καθοδική πορεία και συνετρίβει, παρασύροντας στον θάνατο 22 ψυχές, 18 επιβάτες και 4 μέλη του πληρώματος. Στα νεότερα χρόνια είχαμε την πτώση του ελικοπτέρου στα ορεινά της Δράμας, στην Τερψιθέα με τον τραγικό θάνατο των εφτά δασοκομάντος και των τριών μελών του πληρώματος.

Η 15η Σεπτεμβρίου 1994 ήταν μια αποφράδα μέρα για την περιοχή μας. Δέκα νέοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε στα ορεινά της Δράμας. Επέστρεφαν στην βάση τους, στο στρατιωτικό Αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα, μερικές ώρες νωρίτερα επιχειρούσαν στην κατάσβεση μιας δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή.

Την εποχή εκείνη υπήρχαν ανά την Ελλάδα κλιμάκια δασοπυρόσβεσης που μεταφέρονταν με ελικόπτερα στους τόπους πυρκαγιών και μετείχαν στην κατάσβεση αυτών. Νέα παιδιά , τα περισσότερα είχαν υπηρετήσει την θητεία τους στις ειδικές δυνάμεις των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων εργάζονταν για λογαριασμό της Δασικής Υπηρεσίας. Αγαπούσαν με πάθος την δουλειά τους και έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους για να σώσουν δασικές εκτάσεις και περιουσίες πολιτών. Ήταν το Σώμα των δασοκομάντος.

Στις 27 Δεκεμβρίου 1995 μαχητικό αεροσκάφος τύπου RF -4E πέφτει στην περιοχή Κυργίων στην Δράμα ο πιλότος κάνει επιτυχή χρήση του καθίσματος εγκατάλειψης του αεροσκάφους και σώζει την ζωή του.

Στις 21 Απριλίου 1998 αεροσκάφος F-5B που είχε ξεκινήσει από το Αεροδρόμιο της Μίκρας στην Θεσσαλονίκη , κάνοντας εκπαιδευτική πτήση πάνω από το Αεροδρόμιο της Χρυσούπολης παρουσιάζει μηχανική βλάβη στον κινητήρα, λόγο εισαγωγής πουλιών και πέφτει σε αγροτική περιοχή του Χρυσοχωρίου. Ο πιλότος με ηρωική προσπάθεια αποφεύγει τους οικισμούς και τελευταία στιγμή πριν το αεροπλάνο συντριβεί εγκαταλείπει μετά τον εκπαιδευόμενο το αεροσκάφος επιτυχώς. Ζητήσαμε από τον ιστορικό ερευνητή και γνώστη της Αεροπορικής ιστορίας της περιοχής μας και όχι μόνο, Πασχάλη Παλαβούζη περισσότερα στοιχεία για δυστυχήματα και ατυχήματα αεροπορικά στην π[περιοχή μας, τα τελευταία εκατό και πλέον χρόνια. Μας είπε ότι υπάρχουν αρκετές απώλειες κατά τη διάρκεια του Α΄ Π.Π. και από τα δύο στρατόπεδα. Υπάρχουν απώλειες στην περιοχή μας κατά τη διάρκεια του Β ΠΠ, αλλά και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Γερμανικά, Βουλγαρικά, Ελληνικά... Είναι πολλά τα συμβάντα και φυσικά δεν περιορίζονται στο ένα ατύχημα του γερμανικού υδροπλάνου στο λιμάνι της Καβάλας. Ατυχήματα υπήρξαν και μεταπολεμικά με ελαφρά αεροσκάφη. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Πασχάλη Παλαβούζη.

Φωτογραφίες από την πορεία του μοιραίου αεροπλάνου , όπως έχουν ληφθεί από το Παλαιοχώρι. Αρχείου φωτογραφίες από τα δυστυχήματα και τα ατυχήματα στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια.