Το ταραγμένο 1967 στον Δήμο Καβάλας

2020-11-15

Τρείς Δήμαρχοι ..τρία συμβούλια, οι αποφάσεις

Το 1967 ήταν μια χρονιά ιστορικών εξελίξεων για την πατρίδα μας αλλά και για τον τόπο μας. Η χούντα των συνταγματαρχών κατέλυσε την Δημοκρατία . Στην Καβάλα την χρονιά εκείνη υπήρξαν τρείς Δήμαρχοι και ..τρία διαφορετικά Δημοτικά συμβούλια. Ο Κωνσταντίνος Τσολάκης ήταν εκλεγμένος από τον λαό και από τις εκλογές του 1964 οι Αγγελίδης και Ευαγγελίου διορίσθηκαν ως Δήμαρχοι από το καθεστώς που προέκυψε μετά την 21η Απριλίου. Η 1η Ιανουαρίου 1967 βρίσκει την Καβάλα με Δήμαρχο τον Κωνσταντίνο Τσολάκη, Πρόεδρος του Δ.Σ. Γρηγόριο Μπαχάρη, Αντιπρόεδρο τον Γεώργιο Πέγιο και Γραμματέα τον Αβραάμ Νασλόγλου. Το δημοτικό συμβούλιο το χρόνο πήρε αποφάσεις για σημαντικά θέματα μερικά από αυτά παρουσιάζονται στην έρευνα μας.

Στην συνεδρίαση του στις 26 Ιανουαρίου ενέκρινε την διάνοιξη και συμπλήρωση της κατασκευής της οδού Μάρκου Μπότσαρη (δρχ 480.893, 30). Ενέκρινε την σύναψη δανείου για την εκτέλεση του έργου κατασκευής εξωτερικού δικτύου παλιού από το υδραγωγείο της πόλης της Καβάλας (δρχ 750.000).

Στην συνεδρίαση της 7ης Φεβρουαρίου εκλέχθηκαν ως μέλη της Επιτροπής επί των οικονομικών με διετή θητεία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νικόλαος Μιλιάδης, Νικόλαος Θάνου και Παναγιώτης Μαγουνάκης .

Εκλέκθηκαν επίσης ως μέλη της Επιτροπής επί υγείας, αναδάσωσης, καταβρέγματος και καθαριότητας με διετή θητεία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γεώργιος Πέγιος, Αλεξ. Αλμαλίδας και Δημ. Λάσκαρης.

Στις 22 Φεβρουαρίου 1967 το Συμβούλιο εγκρίνει την μελέτη έργου συντήρησης δικτύων υδρεύσεως με το ποσό 200.000 δραχμών.

Εγκρίνει την μελέτη έργου κατασκευής υπονόμων ακαθάρτων 3ης παρόδου οδού Βυζαντίου Συνοικίας Παναγίας.

Εγκρίνει την καταβολή 1533δρχ στις τοπικές εφημερίδες για δαπάνες δημοσίευσης.

Εγκρίνει την καταβολής 3.018 δραχμών στην ΔΕΗ για την μετατόπιση ιστού του δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην οδό Μετεώρων- Αστεριάδη.

Γνωμοδοτεί υπέρ της τροποποιήσεως του σχεδίου πόλεως παρά τη συμβολή των οδών Δράκοντος-Φιλώτα.

Στις 9 Μαρτίου 1967 εγκρίνει την μελέτη έργου διαμόρφωσης χώρου παιδικών Δημοτικών κατασκηνώσεων. Στις 31 Μαρτίου, το ΔΣ συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση για να συζητηθεί το θέμα της πολιτικής αστάθειας της χώρας και αποφασίζει ομόφωνα να σταλεί τηλεγράφημα στην Κυβέρνηση με το οποίο θα εκφράζεται η ανησυχία του Λαού της Καβάλας και τους φόβους για εκτροπή από το δημοκρατικό καθεστώς.

Στην συνεδρίαση της 11 Απριλίου εγκρίνει την αγορά πίνακα ζωγραφικής από την Κατίνα Δημητρίου.

Γνωμοδοτεί υπέρ της τροποποίησης του σχεδίου πόλεων των οικοδομικών τετραγώνων 68Α, 63Α , του Δημοτικού Κήπου . σε τμήμα της οδού Βενιζέλου μεταξύ των οδών Μητροπόλεως και 28ης Οκτωβρίου.

Στην συνεδρίαση της 20ης Απριλίου 1967 , λίγες ώρες πριν το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του εκλέγει στην δευτεροβάθμια Επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών και αμφισβητήσεων ως τακτικό μέλος του Δ.Σ. το Νικόλαο Καϊρέτη και ως αναπληρωματικό τον Αχιλλέα Φουρμούζη.

Εγκρίνει την καταβολής 1000 δραχμών για την αγορά πίνακα ζωγραφικής διαστάσεων 1Χ0,80 που αναπαριστά τον θερισμό της καλλιτέχνιδας Κατίνας Δημητρίου, για τον ευπρεπισμό του Δημαρχείου.

Εγκρίνει την καταβολής ποσού 3.824 δραχμών στις εφημερίδες «Ταχυδρόμος», «Πρωινή» , «Έρευνα», «Φωνή», και «Αλλαγή» για τις δαπάνες διαφήμισης του από 9Μαρτίου 1967 ψηφίσματος του Δ.Σ. σχετικά με την δίωξη του Δημάρχου για την αναγραφή φωτεινής επιγραφής « 28ης Οκτωβρίου 1940 όχι στον φασισμό» την 28η Οκτωβρίου 1966 επετείου εορτασμού του Αλβανικού έπους.

Εγκρίνει την μελέτη έργου διαμόρφωσης χώρου κέντρου παιδικής χαράς της οδού Ανθεμίου Συνοικίας Παναγίας.

ΤΟ Δ.Σ. ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ

Επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η 6η Ιουλίου 1967 με Δήμαρχο τον Άγγελο Αγγελίδη και πρόεδρο του Δ.Σ. τον Παναγιώτη Ταμαμίδη.

Γίνεται η ανάληψη καθηκόντων των αντικαταστατών των απολυθέντων με απόφαση των Στρατιωτικών Διοικητών Δημοτικών και Κοινοτικών αρχόντων.

Αποφασίζεται η ανακήρυξη του Στυλιανού Πατακού, Υπουργού Εσωτερικών ως

επίτιμου Δημότη Καβάλας.

Το Δ.Σ. αναθέτει την σύνταξη μελέτης εκτέλεσης έργου σύγχρονου φωτισμού στη κεντρική πλατεία σε τμήμα της οδού Βενιζέλου μέχρι την πλατεία της 28ης Οκτωβρίου και του Δημοτικού Κήπου ως και την οδό Μητροπολίτου Χρυσοστόμου Καβάλας.

Εγκρίνει την μελέτη μαρμάρινης επένδυσης βαθμίδων και πλατύσκαλου της σκάλας του Δημοτικού Κήπου με το ποσό των 88.000 δραχμών.

Στην συνεδρίαση της 10ης Ιουλίου 1967 συντάσσει και ανακοινώνει ψήφισμα το οποίο αναφέρει: Το Δ.Σ. έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Άγγελου Αγγελίδη ανακηρύσσουν την εθνοσωτήρια την επέμβαση του Εθνικού Στρατού και την δημιουργηθείσα μετεπαναστατική κατάσταση, η οποία έσωσε τον τόπο από την αναρχία και τον κομμουνισμό. Εκφράζουν την ευγνωμοσύνη του λαού της πόλης της Καβάλας προς την Εθνική Κυβέρνηση δηλώνοντας ότι βρίσκονται στο πλευρό τους προς την ολοκλήρωση της Μεγάλης Εθνικής αποστολής της.

Σε άλλο ψήφισμα το Δ.Σ. ανακηρύσσει τον Υπουργό Εσωτερικών Στυλιανό Παττακό Επίτιμο Δημότη του Δήμου Καβάλας ως ένδειξη εκτίμησης κι ευγνωμοσύνης.

Τροποποιεί και συμπληρώνει το τεχνικό πρόγραμμα εκτέλεσης έργων του έτους 1967 για την κατασκευή νέων οδών και έργων αποχέτευσης

Εγκρίνει πίστωση 7000 δραχμών για την ενίσχυση της ανέγερσης του Ιερού Ναού στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου.

Στην συνεδρίαση της 18ης Ιουλίου 1967 εκλέγεται ο Ευριπίδης Μουρατίδης ως αντιπρόσωπος του Δήμου στην Διοικούσα επιτροπή της Σχολής Μηχανικών «Πυθαγόρας».

Το Δ.Σ. γνωμοδότει υπέρ της ίδρυσης νέας ενορίας από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καβάλας.

Γνωμοδοτεί υπέρ της τροποποίησης σχεδίου πόλεως στο υπ.αριθμ. 523 Ο.Τ που βρίσκεται μεταξύ των οδών Φιλαδέλφειας- Αρκαδίου- ανώνυμης οδού και Ειρήνης της Αθηναίας ώστε να αναγνωριστεί και να ανεγερθεί διδακτήριο και ευαγών κτηρίων.

Γνωμοδοτεί υπέρ της τροποποίησης του σχεδίου πόλεως στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών της 7ης Μεραρχίας και Μητροπολίτου Χρυσοστόμου Σμύρνης και κόμβου Φαλήρου το οποίο θα αποτελέσει κοινόχρηστο χώρο.

Στην συνεδρίαση της 11ης Αυγούστου 1967 εγκρίνει την παραχώρησης δωρεάν τάφου για τον θανούντα Χατζηαποστόλου, για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο Έθνος και αποφασίζει να δημοσιευτεί η απόφαση του στον τύπο.

Εγκρίνει την μελέτη σύγχρονου φωτισμού στη Κεντρική Πλατεία, σε τμήμα της οδού Βενιζέλου από την πλατεία μέχρι την 28ης Οκτωβρίου, Δημοτικού Κήπου και της οδού Μητροπολίτου Χρυσοστόμου.

Γνωμοδοτεί υπέρ της ίδρυσης της ενορίας του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων Καβάλας.

Γνωμοδοτεί υπέρ του σχεδίου πόλεως στον συνοικισμό Παναγούδας των υπ. Αριθμ. 34 και 44 κοινόχρηστων χώρων τον πρώτο για την ανέγερση Ιερού Ναού και τον δεύτερο για την ανέγερση παιδικού σταθμού.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 5η Σεπτεμβρίου 1967 Δήμαρχος είναι ο Ευάγγελος Ευαγγελίου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο Αλφέρδος Λαγάς . Στην συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου 1967 το Δ.Σ. εγκρίνει την μελέτη έργου για την καθαίρεση του Βυζαντινού τείχους στην οδό Βενιζέλου.

Εκλέγει στο υπηρεσιακό Συμβούλιο (7 ψήφοι) ως τακτικού μέλους του Δ.Σ, και προέδρου του Δ.Σ. τον Αλφρέδο Λαγά και ως αναπληρωματικό μέλους και αντιπροέδρου του Δ.Σ. τον Γεώργιο Κυριακοπούλο (6 ψήφοι).

Παρατείνει την επιβολή του τέλους 10% για μια εννιαετία (31/12/1976) για το αντίτιμο του εισιτηρίου των Αστικών Λεωφορείων μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό των 10.054.929,50 δρχ για την εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης και συμπλήρωση της κατασκευής των οδοστρωμάτων.

εγκρίνει την επέκταση του δικτύου φωτισμού του Συνοικισμού Αγίου Αθανασίου και την τοποθέτηση 12 φωτιστικών σωμάτων.

Γνωμοδοτεί υπέρ της τροποποίησης του σχεδίου πόλεως των οικοδομικών τετραγώνων μεταξύ των οδών Νιόβης- Γάτσου- Ηρούς και Πυθείας για τη δημιουργία οικοδομικού τετραγώνου και Δημοτικού Σχολείου.

Στην συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου 1967, εγκρίνει την μελέτη του έργου «αποχετευτικό δίκτυο Α και Β παρόδου στην οδό Ιουστινιανού».

Στην συνεδρίαση της 13ης Νοεμβρίου 1967 εγκρίνει την αγορά 10 τόμων της Ιστορίας του Νομού Καβάλας με 350 δραχμές έκαστος.

Στην συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου 1967εκγρίνει το έργο διαμόρφωσης της Κεντρικής Πλατείας Ελευθερίας. Στην συνεδρίαση της 29ης Δεκεμβρίου 1967

γνωμοδοτεί υπέρ της τροποποίησης του σχεδίου πόλεως μεταξύ των οδών Βενιζέλου και Πλατείας 28ης Οκτωβρίου σχετικά με την ιδιοκτησία κληρονόμων Τερμεντζή για τη δημιουργία στοάς κατά το ισόγειο επί της μιας όψεως του αναφερόμενου οικοδομικού τετραγώνου.