Κτίρια και .. απόψεις

2022-04-21

Το απόθεμα πολιτισμού και προοπτικής στην Καβάλα

Στην επικαιρότητα στην πόλη μας είναι το θέμα των Καπναποθηκών , αφορμή μια πυρκαγιά , πριν λίγους μήνες, που κατέστρεψε μια καπναποθήκη στην γειτονική Ξάνθη. Όλοι επισημαίνουν, ξανά.. την ανάγκη λήψης μέτρων για τις Καπναποθήκες, τα εγκαταλειμμένα πια βιομηχανικά κτίρια της πόλης. Η πλειοψηφία τους είναι ιδιόκτητες περιουσίες οι οποίες και λόγο του αυστηρού πολεοδομικού καθεστώτος αξιοποίησης αλλά και της οικονομικής δυσπραγίας έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Πριν τέσσερα χρόνια, η έντυπη έκδοση μας "ΣΕΛΙΔΕΣ Ιστορίας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος" φιλοξένησαν τις απόψεις του ερευνητή της τοπικής ιστορίας κ. Κωνσταντίνου Παπακοσμά για το κτιριακό απόθεμα της Καβάλας , επίκαιρο και σήμερα το κείμενο εκείνο που είχε τίτλο ο " Κρυμμένος ..θησαυρός της Καβάλας" . Ο κ. Κ. Παπακοσμάς είχε ασχοληθεί , όχι με την ιδιωτική περιουσία των συμπολιτών μας, αλλά με την δημόσια περιουσία σε κτιριακό απόθεμα. Τα δεδομένα μερικά χρόνια μετά δεν έχουν αλλάξει και πολύ με τις ανάλογες αλλαγές δημοσιεύουμε το νέο του "κείμενο - πρόταση". Η έντυπη μας έκδοση "ΣΕΛΙΔΕΣ" στο τεύχος Μαρτίου 2022 δημοσίευσαν την πρόταση του κ. Κοσμά Ραμαντάνη για την "τύχη" του εμβληματικού κτιρίου της Παλιάς Μεραρχίας στην οδό Κωνσταντινίδη Ποιητού.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα χωρίς αξιοποίηση στην Καβάλα. Ανεκτίμητη και συνάμα αναξιοποίητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου . Κτίρια και χώροι που για να γίνουν ή να αποκτηθούν κόστισαν εκατομμύρια ευρώ (ίσως δισεκατομμύρια δραχμές) στο παρελθόν.

Βρίσκονται σήμερα ανάμεσα μας , περιμένουν τη νέα τους χρήση ή και γιατί όχι την κατεδάφιση τους και την επαναχρήση του χώρου που βρίσκονται.

Περιμένουν άραγε ποιους; τους απογόνους αυτών που τα κατασκεύασαν. Εμάς, την γενιά που φοβάται να πάρει αποφάσεις. Μια γενιά που έχει άποψη και γνώμη για όλα αλλά αποφασιστικότητα .. μηδέν.

ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αντικείμενο διεκδίκησης, αρκετών χρόνων, για την κατοχή του το Δημόσιο και Δήμος Καβάλας . Εδώ και δυο χρόνια ο Δήμος απέκτησε την κυριότητα του . Πάνω από μια δεκαετία περίπου ρημάζει . Μεγάλο μέρος των εσωτερικών εγκαταστάσεων του έχει λεηλατηθεί και καταστραφεί. Η πρόταση που διαμορφώνεται, με την μορφή δηλώσεων, η δημιουργία Ξενοδοχείου, οίκου ευγηρίας κ.α . Πριν 12 χρόνια από τον Δήμο είχε εκπονήθηκε ένα προσχέδιο πιθανών χρήσεων του κτιρίου.

ΠΑΛΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Ανήκει στην ΕΤΑΔ, περιουσία του Δημοσίου, που από το 2009 έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Ο Δήμος είχε ζητήσει την παραχώρηση σε αυτόν , για να στεγάσει δραστηριότητες του. Ο Δικηγορικός Σύλλογος επίσης βάζει θέμα χρήσης του κτιρίου. Με την ένταξη του πρώην ΤΕΙ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο ζητήθηκε η παραχώρηση του, για την εγκατάσταση της Πρυτανείας του νέου εκπαιδευτικού σχήματος . Οι ζημίες από τη μη χρήση του κτιρίου είναι εμφανείς.

ΚΤΙΡΙΟ ΤΕΑΥΚΕ

Δεκαετίες ολόκληρες ρημάζει στην περιοχή πίσω από το Καρνάγιο. Περιουσία του Ι. Κ.Α . έγινε από το υστέρημα των υπαλλήλων Καπνεργατικών Επιχειρήσεων. Η μοναδική του χρήση .. κάποτε αποθήκη για βιβλία των διευθύνσεων εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια ..ακούστηκε ότι θα δοθεί στον Δήμο.

ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΜΑΓΑΖΟ ΠΡΩΗΝ ΕΛΚΕΠΑ

Βρίσκεται στην οδό Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης. Η μοναδική ίσως περίπτωση , που το κράτος το 2010, αξιοποίησε μέρος της περιουσίας του , στεγάζοντας υπηρεσίες , γλιτώνοντας χρήματα από τα ενοίκια που έδινε σε ιδιωτικά κτίρια μέχρι τότε. Το μεγαλύτερο όμως μέρος του συγκροτήματος κτιρίων παραμένει αναξιοποίητο (Καπναποθήκη) και είναι εκτεθειμένο στην φθορά του χρόνου.

ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ Ε.Ο.Κ. ΣΤΗΝ ΟΔΟ Κ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

Παραχωρήθηκε , εδώ και 22 χρόνια, από το Υπουργείο Γεωργίας στον Δήμο Καβάλας και στην τότε κρατική Περιφέρεια. Η ποιο ουσιαστική του χρήση , η στέγαση του Δημοτικού Μουσείου Καπνού και Δημοτικές υπηρεσίες . Η αιρετή , πλέον Περιφέρεια, το χρησιμοποιεί για αποθηκευτικό χώρο και στέγαση υπηρεσιών , όπως και το Υπουργείο Γεωργίας. Ο Δήμος Καβάλας ξεκίνησε και στεγάζει στους χώρους, που του έχουν παραχωρηθεί, το σύνολο των τεχνικών του Υπηρεσιών πραγματοποιώντας σειρά έργων στο κτίριο . Οι χώροι του κτιρίου είναι τεράστιοι και μπορούν να στεγάσουν πολλές περισσότερες δραστηριότητες. Καλό παράδειγμα αξιοποίησης ενός κτιρίου.

ΚΤΙΡΙΟ ΠΡΩΗΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

Ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Καβάλας, απέναντι από το κτίριο του Α. Γυμνασίου. Η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση στέγαζε το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Εδώ και μερικά χρόνια έχει εγκαταλειφτεί στην τύχη του . Καμία σοβαρή σκέψη ή μελέτη από το κράτος για την αξιοποίηση του Επίσης μεγάλοι χώροι που η χρήση τους θα μπορούσε να ήταν διαφορετική. Οι φθορές στο κτίριο είναι εμφανείς.

ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Στην κατοχή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης , χρησιμοποιήθηκε για φύλαξη αρχείων. Κατά καιρούς δαπανήθηκαν χρήματα για την συντήρηση του. Σήμερα η πτώση .. στοιχείων του κτιρίου εγκλωβίζει με απαγορευτικές σημάνσεις και μικρά τεχνικά έργα όλο και μεγαλύτερο μέρος του πεζοδρομίου στην οδό Φιλίππου.

ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Τεράστιο κτίριο είχε παραχωρηθεί αρχικά στην Περιφέρεια , από το Υπουργείο Γεωργίας. Πριν ένα χρόνο το Υπουργείο το παραχώρησε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μια μοναδική περίπτωση όπου σε χρόνο ρεκόρ το κτίριο καθαρίστηκε , έγιναν αρκετά έργα συντήρησης και θα χρησιμοποιηθεί από τις Αρχαιολογικές υπηρεσίες Καβάλας. Εδώ ταιριάζει το ότι "όταν το Δημόσιο θέλει ... μπορεί...".

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Το ανοιχτό κολυμβητήριο είναι στην παραλία της πόλης . Εγκαταλειμμένο τόσο το ίδιο όσο και ο μεγάλος περιβάλλον χώρος του, εν αναμονή πρωτοβουλιών από το ΤΑΙΠΕΔ ή τον Δήμο που είχε στο παρελθόν την χρήση του για αξιοποίηση. Πριν δυο χρόνια δημοσιεύτηκε ότι θα ενταχθεί η αξιοποίηση του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Εταιρείας .. περιμένουμε..

Κτίρια και χώροι στην Καβάλα, ένας «κρυμμένος Θησαυρός», περιουσία που μένει ανεκμετάλλευτη ή μερικώς χρησιμοποιείτε. Θα μπορούσε να γίνει κάτι;

ΝΑΙ αρκεί να υπάρχει διάθεση συνεργασίας, αποφασιστικότητας αλλά και εμπιστοσύνης μεταξύ αυτών που θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις .

Το πιο σημαντικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αποφάσεων. Η γραφειοκρατία και οι ελληνικές «καλένδες» μπορούν να το επιτρέψουν; Δύσκολη απάντηση.

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα αντέξει η επόμενη γενιά να πληρώνει την κακοδαιμονία και την αναβλητικότητα της δικιά μας γενιάς.