Το Αεροδρόμιο της Καβάλας

2020-12-14

Η 16η Δεκεμβρίου 1987 ήταν μια σημαντική μέρα για το Αεροδρόμιο της καβάλας ήταν η ημέρα που εντάχθηκε στους Διεθνείς Αερολιμένες της χώρας. Είχε προηγηθεί η 12 Οκτωβρίου το 1981 που ήταν η έναρξη λειτουργίας του Αεροδρομίου. Το Αεροδρόμιο Καβάλας όπως αναφέρεται στους επίσημους χάρτες της Αεροπορίας είχε λειτουργήσει τότε ως Αερολιμένας Εσωτερικών Συγκοινωνιών.

Το καλοκαίρι του 1988 είχαμε και τις πρώτες πτήσεις τσάρτερς στο Αεροδρόμιο από Δυτικοευρωπαϊκές χώρες με προορισμό των επιβατών το νησί της Θάσου.

Το 1992 με υπουργική απόφαση καθορίστηκε η επίσημη ονομασία του σε Κρατικός Αερολιμένας Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος». Την ίδια χρονιά ξεκίνησαν εργασίες επέκτασης του κτιρίου του αεροσταθμού, ενώ νέες εργασίες επέκτασης έγιναν το 1998, όπου αναβαθμίστηκε όλη η λειτουργία του . Ο αερολιμένας Καβάλας λειτουργεί ως ενιαίο σύνολο παλαιών και νέων εγκαταστάσεων, παρέχοντας όλα τα σύγχρονα μέσα για την εξυπηρέτηση των αεροπορικών εταιρειών και των επιβατών.

Από την αρχή του 2017 η Γερμανικών συμφερόντων εταιρεία fraport έχει αναλάβει την διαχείριση και λειτουργία του Αεροδρομίου .

Ο Κρατικός Αερολιμένας Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» (συντομογραφίες IATA: KVA, ICAO: LGKV ΥΠΑ: ΚΑΚΒΑ) είναι εγκατεστημένος στην περιοχή της πρώην κοινότητας Αγιάσματος (3 χλμ από τον οικισμό Αγιάσματος) του Δήμου Νέστου και είναι ανατολικά της Καβάλας κοντά στην Χρυσούπολη και σε απόσταση 30χλμ από την Καβάλα και 12χλμ από την πόλη της Χρυσούπολης.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ..ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ

Μέχρι το 1981 οι πολιτικές πτήσεις των αεροσκαφών του εθνικού μεταφορέα της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ γίνονταν στο Αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα. Εκεί από το 1939 λειτουργούσε, αρχικά, ένας χωμάτινος διάδρομος για προσγειώσεις και απογειώσεις αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας , μιας υποστηρικτής μοίρας του 4ου Σώματος Στρατού. Κατά την διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής οι κατακτητές δημιούργησαν οικήματα και εγκαταστάσεις και στάθμευαν εδώ αεροσκάφη , της Βουλγαρικής Αεροπορίας. Στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου χρησιμοποιήθηκε για πτήσεις Αγγλικών αεροσκαφών αλλά και του Εθνικού στρατού.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 ξεκίνησαν οι πρώτες πολιτικές πτήσεις της ΤΑΕ αρχικά και μετά της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ. Ο διάδρομος με χρήματα του σχεδίου Μάρσαλ επιστρώθηκε με μεταλλικές επιφάνειες ενώ πολλά χρόνια μετά έγινε τσιμέντο και άσφαλτος.

Παράλληλα με τις πτήσεις των πολιτικών αεροσκαφών στάθμευαν και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού αργότερα. Οι πτήσεις γίνονταν από και προς Αθήνα και ένα μικρό χρονικό διάστημα και για Θεσσαλονίκη.

Η γεωγραφική θέση του Αεροδρομίου, το μέγεθος του διαδρόμου προσγείωσης αλλά και οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν την ανάπτυξη του Αεροδρομίου και της αυξανόμενης αεροπορικής μεταφοράς. Έτσι από την αρχή της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησαν οι συζητήσεις για νέο Αεροδρόμιο. Αυτό προσδιορίστηκε να γίνει ανατολικά της πόλης στον κάμπο του Νέστου. Το 1972 ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες , τότε μιλούσαν για έναρξη λειτουργία το νέου αεροδρομίου το καλοκαίρι του 1974. Τελικά το αεροδρόμιο λειτούργησε τον Οκτώβριο του 1981. Καθοριστική σημασία στην δημιουργία του Αεροδρομίου είχε ο Καβαλιώτης , τότε Υπουργός Συγκοινωνιών Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Στο αεροδρόμιο λειτουργεί σήμερα και η σχολή πιλότων της Egnatia Aviation μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη .Το αεροδρόμιο της Καβάλας έχει φυσικά όλες τις προϋποθέσεις για άρτια εκπαίδευση των νέων πιλότων.

Ιστορικά από το Αεροδρόμιο έχουν περάσει όλοι πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 1975 και μετά όπως και οι περισσότεροι πρωθυπουργοί και πολιτικοί αρχηγοί. Στο Αεροδρόμιο επανειλημμένα έχει αφιχθεί και αναχωρήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το 2004, ως πρωθυπουργός της χώρας του, έχει έρθει για επίσκεψη στην Θράκη και ο Τούρκος, σήμερα πρόεδρος, Ταγίπ Ρετζέπ Ερτογάν .

Σήμερα στο Αεροδρόμιο λειτουργούν μόνιμα Πυροσβεστικός και Αστυνομικός Σταθμός ενώ θα χαρακτηρίζαμε ως ... «μασκότ» του Αεροδρομίου το μεγάλο παροπλισμένο αεροσκάφος τύπου Lockheed L-1011 Tristar. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος ανήκε αρχικά στη φημισμένη British Airways, ενώ αργότερα περιήλθε στην ιδιοκτησία της Kuwait Airways και πραγματοποιούσε επί σειρά ετών απευθείας πτήσεις από την Ευρώπη στην Αμερική (κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ), έχοντας μεγάλη αυτονομία καυσίμου χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασμό σε κάποιο αεροδρόμιο της «Γηραιάς Ηπείρου».

Μετά την κατάρρευση των «Δίδυμων Πύργων», πολλές αεροπορικές εταιρείες μείωσαν το μεταφορικό τους έργο προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το αεροπλάνο δεν είχε επιβατηγό έργο , μετατράπηκε σε κάργκο για μεταφορά εμπορευμάτων . Τελικά και εκεί δεν υπήρχε ..δουλειά έτσι βρίσκεται εδώ και μια δεκαετία σε χώρο της στάθμευσης των αεροπλάνων.. περιμένοντας την τύχη του... αφού είναι κατασχεμένο από το Ελληνικό δημόσιο.