Ταινίες και ντοκιμαντέρ για την Καβάλα

2020-05-05

Ταινίες και ντοκιμαντέρ για την Καβάλα

Ξεκινάμε στις ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ μια σειρά σημειωμάτων για να καταγράψουμε τις ταινίες εκείνες, μικρού και μεγάλου μήκους, τα ντοκιμαντέρ και κάθε τι που έχει οπτική αναφορά στην Καβάλα και την γύρω περιοχή της. Θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε κάθε .. παραγωγή που απεικονίζεται ο τόπος μας.

Γνωρίζουμε ότι η Καβάλα ήταν στο σενάριο στην φημισμένη ξένη ταινία ΤΟΠ ΚΑΠΙ . Σκηνές της ταινίας γυρίσθηκαν στην Καβάλα με την Μελίνα Μερκούρη και τον Πίτερ Ουστίνωφ σε σκηνοθεσία Ζύλ Ντασέν.

Η Καβάλα ήταν .. θέμα γυρισμάτων και σε ταινίες του Νίκου Ξανθόπουλου στην δεκαετία του 1960.

Από την δεκαετία του 1950 την συναντάμε στα κινηματογραφικά επίκαιρα που προβάλλονταν στους κινηματογράφους και παρουσίαζαν γεγονότα που συνέβαιναν ανά την χώρα.

Για την Καβάλα γυρίσθηκαν πολλά ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζουν στιγμές της ιστορίας της αλλά και την καθημερινή ζωή.

Το συνοπτικό περιεχόμενο όλων αυτών θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε. Έχουμε την μη διασταυρωμένη πληροφορία ότι την περίοδο 1912 - 1913 κινηματογραφικό συνεργείο του National Geografik βρέθηκε στην Μακεδονία και κατέγραψε την ζωή των κατοίκων, πέρασε και από την Καβάλα.

Αναζητούμε περισσότερα στοιχεία για το γεγονός αυτό και φυσικά τις εικόνες της ταινίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

«ΚΑΒΑΛΑ-ΝΟΕΜΒΡΗΣ '74» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που γυρίσθηκε το 1974 ( α/μ 16 mm 58΄) σε σκηνοθεσία: Μαρίας Κομνηνού και Θόδωρου Αδαμόπουλου. Το σενάριο-έρευνα ήταν της Μαρίας Κομνηνού σε φωτογραφία του Κώστα Καραμανίδη. Το μοντάζ της Γιάννας Σπυροπούλου. Το ντοκιμαντέρ πήρε βραβείο Κριτικών Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1975. Ποια ήταν όμως η θεματολογία του ντοκιμαντέρ; Οι συντελεστές του γράφουν .«Ο Νομός Καβάλας αποτελεί έναν προνομιακό χώρο για την ανάλυση της πολιτικής στρατηγικής των κομμάτων γιατί είναι μια περιοχή βαθιά πολιτικοποιημένη και με μακριά παράδοση εργατικών αγώνων. Συνάμα, παρουσιάζει τα τυπικά προβλήματα της Ελληνικής επαρχίας: μεγάλη αγροτική μετανάστευση, ύφεση στην εκβιομηχάνιση, αποτελματωμένη πνευματική ζωή. Στο κρίσιμο σταυροδρόμι των πρώτων εκλογών μετά τη μεταπολίτευση λοιπόν, κινείται αυτή η έρευνα ανιχνεύοντας τα πολιτικά προβλήματα που, μετά την εφτάχρονη δικτατορία, ήταν ιδιαίτερα έντονα. Απ' τη μια μεριά έχουμε μια ανανεωμένη Δεξιά κάτω από την ηγεσία του Κων/νου Καραμανλή να προτείνει τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης μέσα από τη συμμετοχή στην ΕΟΚ. Στον χώρο της αντιπολίτευσης εμφανίζονται η ΕΔΗΚ και το καινούργιο (τότε) Σοσιαλιστικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Η Κομμουνιστική Αριστερά μαζί με την ΕΔΑ κατεβαίνει με κοινό σχήμα. Οι ψηφοφόροι είναι επιφυλακτικοί και δύσπιστοι. Δεν ξέρουν ακόμα τι μπορούν να προσμένουν από τις δυνατότητες που παρουσιάζει η μετατροπή της υπνώτουσας οικονομικά περιφέρειάς τους σε πόλο οικονομικής δραστηριότητας χάρη στα πετρέλαια. Η ιδιαιτερότητα αυτού του κινηματογραφικού ντοκουμέντου είναι ότι έχει καταγράψει τις αντιδράσεις εν θερμώ και με όσο γίνεται μεγαλύτερη αμεροληψία. Άλλο χαρακτηριστικό είναι η παρουσία των πρώτων καπνεργατών συνδικαλιστών που οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ ανακάλυψαν σ' ένα παλιό καφενείο της Καβάλας και που έδωσαν από πρώτο χέρι πληροφορίες-αναμνήσεις από τις πρώτες απεργίες και καταλήψεις εργοστασίων καθώς και η παρουσία του πρώην δημάρχου και γνωστού στελέχους της Αριστεράς Δημήτρη Παρτσαλίδη. Οι σκηνές αυτές των παλιών καπνεργατών που, γέροι πια, αναπολούν τους αγώνες και τις αγωνίες στο καφενείο-στέκι τους, καθώς περικλείονται ανάμεσα στις φλογερές υποσχέσεις των πολιτικών και τον σκεπτικισμό των εκλογέων, ανακαλύπτουν για πρώτη φορά τους κανόνες και τους μηχανισμούς του προεκλογικού παιχνιδιού που πάνε πέρα απ' τα πολιτικά τεχνάσματα και τους καιροσκοπισμούς, παγιδεύοντας τον άνθρωπο μέσα στον ίδιο του τον εαυτό».

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)