Στο πέρασμα του χρόνου…
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Στις ιστορικές μας αναφορές η διαχρονική διαδρομή σημαντικών κτισμάτων που δεσπόζουν στην πόλης μας .
Πρώτα για το κτίριο του Λιμενικού Ταμείου, το ορθότερο της Λιμενικής Επιτροπής, ξεκίνησε να γίνεται το 1926, τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπέστατου για την εποχή κτιρίου, έγιναν στις 19 Ιανουαρίου 1927 από τον τότε Μητροπολίτη Φιλίππων Χρυσόστομο Χατζησταύρου, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Κόστισε 970.000 δραχμές και στο ισόγειο του κτιρίου στεγάσθηκε και ιχθυαγορά της πόλης. Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής ήταν ο Θεοδόσιος Χαραλαμπίδης . Δυο χρόνια αργότερα , τον Νοέμβριο του 1929, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, θεμελιώνει το νέο Λιμάνι Καβάλας με πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής τον Δημήτριο Γρηγοριάδη. Τα γραφεία της Λιμενικής Επιτροπής στεγάσθηκαν στο κτίριο εκείνο μέχρι το 1973, όπου μεταφέρθηκαν εκεί που είναι σήμερα το Λιμεναρχείο . Η Λιμενική Επιτροπή, πρόδρομος του Λιμενικού Ταμείου, έπαψε να υπάρχει από τότε που ιδρύθηκε η Ανώνυμη Εταιρεία «Οργανισμός Λιμένος Καβάλας».
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ
Την εποχή εκείνη μείζον θέμα για την πόλη ήταν η κατασκευή του Λιμανιού αφού το καπνεμπόριο γνωρίζει πρωτοφανή άνθηση και οι εξαγωγές πληθαίνουν. Ήδη από την αρχή του αιώνα είχαν ξεκινήσει οι προεργασίες για το μεγάλο έργο αλλά οι πόλεμοι και η διαμάχη με την Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει αρχικά το έργο από το Οθωμανικό κράτος καθυστέρησαν σημαντικά την υλοποίηση του.
Σε απολογιστικό έντυπο του Επιμελητηρίου Καβάλας (που περιλάμβανε και τις περιοχές των Σερρών και της Δράμας) , μια καλαίσθητη έκδοση, υπάρχει το 1928 μια εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της Λιμενικής Επιτροπής πού διαχειρίζονταν τα έργα εκτέλεσης για το Λιμάνι. Διαβάζουμε ότι σύμφωνα με την μελέτη ο προσήνεμος μόλος θα κοστίσει 50.948.957,30 δραχμές σε μελέτη Α. Γκίνη. Η συνολική μελέτη για έργα είχε υποβληθεί , από τον μηχανικό του Λιμενικού Ταμείου Κωνσταντίνο Γιάντσο στο Υπουργείο Συγκοινωνιών το 1927.
ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Το Επιμελητήριο Καβάλας, ιδρύθηκε με Νομοθετικό διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το 1918. Ουσιαστικά όμως άρχισε να λειτουργεί το 1923.
Στις 26 Ιουνίου 1927 έγιναν τα εγκαίνια των γραφείων του Επιμελητήριου , το οποίο πρώτο λειτούργησε στην πλατεία Καραολή - Δημητρίου , τότε ονομάζονται πλατεία Νίκης. Το ιδιόκτητο κτίριο του Επιμελητηρίου κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Στην συμβολή των οδών Ιώνος Δραγούμη και Ομονοίας , αρχικά με έναν όροφο , μεταπολεμικά στην δεκαετία του 1950 έγινε και ο δεύτερος όροφος.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΣΧΗ
Τρίτο επιβλητικό κτίριο αυτό της Μεγάλης Λέσχης. βρίσκεται στην οδό Κύπρου 12 και το οποίο χτίστηκε από τη Φ.Α.Κ.Κ. ( Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καβάλας) και εγκαινιάστηκε στις 22 Μαΐου 1910. Το ισόγειο στέγαζε την Τράπεζα Αθηνών. Το 1919 η Ιονική Τράπεζα το ανακαινίζει και εγκαθίσταται εκεί. Από το 1944 ως το 1956 χρησιμοποιείται από τη Στρατιωτική Λέσχη. Στη συνέχεια λειτουργεί ως Λέσχη συγκέντρωσης πολιτών και φιλοξενεί τις μεγάλες εκδηλώσεις της πόλης. Από το 1983 μέχρι το 2003 το κτίριο φιλοξένησε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας. Σήμερα έχει ανακαινιστεί και αναμένεται η λειτουργία του κτιρίου από τον Δήμο Καβάλας .
ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Στην δεκαετία του 1930 υπήρχαν αρκετά ξενοδοχεία στην Καβάλα, όπως το Grand Hotel (Γκράν Χοτέλ) αλλά και το ξενοδοχείο Χεδιβιάλ που βρίσκονταν , επί της οδού Ομονοίας. Τότε πρωτολειτούργησε και το ξενοδοχείο «Ακρόπολις» στην οδό Βενιζέλου. Μετά πολεμικά τα ξενοδοχεία είναι ελάχιστα, κυρίως Πανσιόν που φιλοξενούσαν τους διερχόμενους εμπορικούς αντιπροσώπους από την πόλη.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1950 ξεκινά η προσπάθεια ανάδειξης της Καβάλας , τουριστικά η Εθνική Τράπεζα και ιδιώτης επιχειρηματίας κατασκευάζουν και λειτουργούν το ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ, στην καρδιά της πόλης, απέναντι από την πλατεία Ελευθερίας (στις 8 Οκτωβρίου 1954 ο Δήμος Καβάλας δίνει την άδεια ανέγερσης του κτιρίου) . Μοναδικό για την εποχή κτίριο εντυπωσιάζει , όπως και οι παρεχόμενες υπηρεσίες από το ξενοδοχείο.
Στην ίδια περιοχή διαφημίζεται ήδη από το 1949 το Μοναδικόν Κέντρον Τουρισμού Καβάλας , το Ζαχαροπλαστείον και Ζυθεστιατόριον «Κεντρικόν» των Αδελφών Τράντα. Το Κεντρικόν ήταν στον ισόγειο χώρο του Επιμελητηρίου.
Στις φωτογραφίες μας το ιστορικό κτίριο που στεγάζει το 5ο Γυμνάσιο Καβάλας , ένα από τα παλαιότερα κτίρια στην συνοικία της Παναγίας.
Η Μεγάλη Λέσχη σε δύο φωτογραφίες , όπως εικονίζεται και από τον
Δημοτικό Κήπο, αλλά και η παλαιότερη συνοικία της πόλης η Παναγία στην ομώνυμη
χερσόνησο .